Take me out: Οι πιο ωραίοι κήποι της Αθήνας για φαγητό & ποτό

Μικρές οάσεις δροσιάς, κήποι που θυμίζουν εξοχή και αυλές σαν κινηματογραφικό σκηνικό. Εστιατόρια και all-day bars μέσα στο πράσινο με θέα τα αστέρια. Εδώ θα περάσεις τις μέρες και νύχτες του καλοκαιριού πριν και μετά τις διακοπές σου.

από τη Μικαέλα Θεοφίλου

 

Black Duck Garden

Τις δύσκολες µεσηµεριανές ώρες που ο ήλιος καίει στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει πάντα ένα δροσερό καταφύγιο: το Black Duck Garden. Είναι ο κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, εκεί όπου το 1833 χτίστηκε το σπίτι του Σταµατίου ∆εκόζη Βούρου και όπου εγκαταστάθηκε και ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ο Όθωνας. Ο σηµερινός κήπος αποτελεί ένα µικρό µόνο µέρος του µεγάλου κήπου που απλωνόταν µέχρι την πλατεία Κλαυθµώνος. Σου έχω και τροµερό trivia: Στο Black Duck υπάρχει ακόµα alive and kicking ο φοίνικας που φύτεψε η Αµαλία. Αποτελεί τον πιο φιλόξενο πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς λειτουργεί όλη την ηµέρα, από τις 10 το πρωί ως café και αργότερα ως bar και εστιατόριο και διοργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, µουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις. Το µενού, που αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, περιλαµβάνει πιάτα µεσογειακής κουζίνας µε ευρωπαϊκές επιρροές. Το δηµιουργικό team της κουζίνας στηρίζει τους Έλληνες µικροπαραγωγούς, διαµορφώνοντας έτσι γεύσεις από πολλές περιοχές της χώρας µας. Στην ίδια λογική κινείται και η πλούσια λίστα ελληνικών κρασιών, είτε σε φιάλη είτε σε ποτήρι.

Αν πας προς τις βραδινές ώρες, τσέκαρε τα signature cocktails –σου προτείνουµε ένα από τα CucuDuck, Duck Rum και Mantineia Spritz– και απόλαυσε ένα συνοδεία της υπέροχης µουσικής που θα χαϊδέψει τ’ αυτιά σου κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό!

Πού; Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα, τηλ. 210 3252396

 

Vassilenas Parkside

Αξίζει να πάµε µέχρι την καταπράσινη Πλατεία Μαδρίτης στα Ιλίσια όπου το εστιατόριο Βασίλαινας έχει στήσει το νέο εξωστρεφές, ανανεωµένο, καλοκαιρινό, παρεΐστικο pop-up σκηνικό του, µε φωτισµένες γιρλάντες, τραπέζια κάτω από τα δέντρα και φουντωτές ζαρντινιέρες. Αυτή η όµορφη ατµόσφαιρα συνδυάζεται εξαιρετικά µε τις comfort πλευρές του µενού του εστιατορίου αλλά και µε ένα νέο project εκλεκτής ψαροφαγίας: Το project «Fish as Meat», που περιλαµβάνει πρωτότυπες «κοπές», όπως οι κοτολέτες από κοιλιά σφυρίδας µε χειροποίητη µαγιονέζα, κοιλιά τόνου σε medium ψήσιµο µε πλιγούρι, κουκουνάρι και σάλτσα σταφίδας, κεµπάπ τόνου µε ψητό καρπούζι και τζατζίκι µε χρένο, αλλά και dry-aged ψάρια, που σιτεύουν σε ειδικά ωριµαντήρια µε ιδιαίτερη προσοχή και επιµέλεια. Φυσικά δεν λείπουν τα πιάτα της εκατονταετούς διαδροµής του εστιατορίου, όπως η διάσηµη ταραµοσαλάτα του ή το «αµαρτωλό» αβγό µε τρούφα, απάκι και πατάτα Νάξου, ενώ το µενού εµπλουτίζεται συνεχώς µε πολλά πιάτα ηµέρας, ανάλογα µε την αγορά και την εποχή!

Μην παραλείψεις να δοκιµάσεις τα φρέσκα λινγκουίνι µε µάγουλα ροφού και να απολαύσεις κάποια από τις προσεκτικά επιλεγµένες ετικέτες κρασιού από τις δύο walk-in κάβες του εστιατορίου, πάντα µε value for money προτάσεις και ιδιαίτερη έµφαση τον ελληνικό αµπελώνα.

Πού; Βρασίδα 13, Πλατεία Μαδρίτης, Περιοχή Χίλτον, τηλ. 210 7210501

 

El Jiron

 

Μια µονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό που χρονολογείται από το 1932, µε έντονα στοιχεία που µάς ταξιδεύουν στη Λατινική Αµερική, στην πιο ατόφια της µορφή, στεγάζει το περουβιανό εστιατόριο El Jiron. Εσύ όµως καλοκαιριάτικα θα οδηγηθείς κατευθείαν στον εξωτικό κήπο, που αποκτά ιδιαίτερη σηµασία υπό τη σκιά ενός αµερικανικού αιωνόβιου λωτού. Η γεµάτη εικόνες οµάδα της κουζίνας, µε επιρροές και ethnic στοιχεία απʼ όλο τον κόσµο, δείχνει να ανακτά το µαγειρικό κέφι της καταργώντας σύνορα, µπλέκοντας παραδόσεις και ιδέες και δηµιουργώντας πιάτα-ταξίδι στη Λατινική Αµερική. Το παζλ συµπληρώνει το bar. Η ευφάνταστη, δηµιουργική και πολυβραβευµένη οµάδα τoυ σε υποδέχεται σ’ ένα open bar µε καινοτόµες και µοντέρνες τεχνικές υπό την επιµέλεια του ∆ηµήτρη Παπαϊωάννου.

Signature cocktails µε Aφρό κυδώνι, ζυµωµένα υλικά, seaweeds από την Ιαπωνία µέχρι τον ινδικό ωκεανό, καραµέλα από κόκκινα φρούτα, βρώσιµα ροδοπέταλα, περγαµόντο, µανταρίνι και βότανα της Mεσογείου συνθέτουν µια απόλυτα γευστική αρµονία να την πιεις στο ποτήρι. 

Πού; ∆ηµητρίου Βασιλείου & Γλαύκου 14, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6717461.

 

Burrattino_Spritzeria

 

H πολύχρωµη αυλή της αυθεντικής spritzeria Burrattino σε περιµένει λίγο πριν από τη Μητρόπολη για να σε µυήσει στις απολαυστικές βενετσιάνικες συνήθειες. Το Aperol Spritz είναι αγαπηµένο cocktail, λίγοι όµως ξέρουν πως το αυθεντικό Spritz γεννήθηκε στη Βενετία το 18ο αιώνα, όταν οι Aυστριακοί στρατιώτες που κατέφθαναν στην πόλη νέρωναν το κρασί τους για να γίνει πιο ελαφρύ! Στην αυλή του Burrattino –που σηµαίνει βενετσιάνικη µαριονέτα– θα πιεις το αυθεντικό Spritz veneziano, καθώς και 10 ακόµα µοναδικά Spritz µε άρωµα Μεσογείου. Στην κάβα επίσης θα βρεις εκλεκτά ιταλικά κρασιά, επιλεγµένες ετικέτες από την Ελλάδα και τα µοναδικά ροζέ της Προβηγκίας.

Βενετσιάνικη και η φιλοσοφία του µενού: από τα bàcari-πιατάκια µε συνοδευτικά που τρώγονται µε το χέρι, όπως επιλεγµένες ποικιλίες αλλαντικών του οίκου Villani και ιταλικά τυριά, αλλά και τα πεντανόστιµα cicchetti: carpaccio σολοµού ή χταποδιού, µπρουσκέτες µε αλλαντικά ή ψαρικά, κροκέτες ριζότο µε παντζάρι, τρούφα ή σαφράν γνωστά ως suppli ή arancini µέχρι την αυθεντική Pinsa Romana σε 3 διαφορετικές γεύσεις. Μη φύγεις χωρίς να δοκιµάσεις τα Amatriciana eggs, µε spicy σάλτσα ντοµάτας και καπνιστή πανσέτα, και τα Truffle Scrambled eggs, αρωµατισµένα µε µαύρη τρούφα πάνω σε προζυµένιο ψωµί.

Πού; Μητροπόλεως 36, Σύνταγµα,τηλ. 212 2134081

 

Hide & Seek Bar Restaurant

 

Ένας µυστικός, καταπράσινος κήπος γίνεται για ένα ακόµη καλοκαίρι δροσερό καταφύγιο. Το Hide & Seek, κρυµµένο στα µισά της Κηφισίας, είναι ένας all day bar-restaurant µικρόκοσµος, για κάθε στιγµή. Ανάµεσα σε φοίνικες, καστανιές και ακακίες, θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις comfort πιάτα και cocktails που µιλούν στον ουρανίσκο. Τον κατάλογο του φαγητού έχει επιµεληθεί ο executive chef Γιάννης Λιόκας, µε έµπνευση από τη Μεσόγειο και αέρα ευρωπαϊκό: ∆ροσερό carpaccio µυλοκόπι, µε γαλάκτωµα από αβγά χρυσής ρέγγας, piment d’Espelette και λεµονάτο dressing, πατατοσαλάτα µε καπνιστό χέλι, νεροκάρδαµο και γαλάκτωµα µε γλυκό σκόρδο, αλλά και αυθεντικό risotto µε saffron και καραβίδες. Για τους meat lovers, είναι must το hanger steak από  black angus.

Κεφάλαιο cocktails: Ο βραβευµένος Λυκούργος Χριστοθανόπουλος κάνει θαύµατα. Ξεχωρίζει το A&B The Return, µε Tanqueray µαγειρεµένο µε blueberries, ginger και cordial πράσινου µήλου και το T-Umami µε τεκίλα Don Julio Reposado, καπνιστή παπάγια, καπνιστό µπέικον και εσπεριδοειδή.

Πού; Λεωφ. Κηφισίας 254, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6776747

MonzU

Ένας κατάφυτος, ατµοσφαιρικός κήπος σε ένα διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα, στην Κηφισιά, αποτελεί το ιδανικό open-air σκηνικό για µια casual fine-dining εµπειρία. Ο executive chef Γιάννης Λιόκας, οπαδός της βιωµατικής κουζίνας, µπερδεύει υλικά, αναµνήσεις και τεχνικές δηµιουργώντας τις δικές του, ξεχωριστές γεύσεις. Το menu, που περιλαµβάνει συνολικά είκοσι πιάτα χωρισµένα σε Starters, Pasta-risotto και Mains, καθώς και πέντε πίτσες, αποτελεί µια νεωτεριστική προσέγγιση των κλασικών, ιταλικών γεύσεων. Αγνές και διαλεχτές πρώτες ύλες, χειροποίητη ζύµη για pizza µε προζύµι biga, χειροποίητα ζυµαρικά, κρέας και ψάρι σε τέλεια ισορροπία και τεχνικές που δανείζονται στοιχεία από τη mamma Italia. Μην παραλείψεις να δοκιµάσεις τον τόνο Bresaola, που µιµείται τα αλλαντικά, µαρινάρεται σε µπαχαρικά και συνδυάζεται µε τυρί stracciatella, σύκο, πέστο µαϊντανού και παλαιωµένο βαλσάµικο, αλλά και την κοτολέτα Milanese, µε µοσχάρι γάλακτος πανέ, γλυκιά κάπαρη, ντοµατίνια confit και παλαιωµένη παρµεζάνα.

Το γλυκό φινάλε το επιλέγεις εσύ ανάµεσα στo tiramisu µε φιστίκι, την κρέµα mascarpone και το παγωτό espresso. Στον κήπο λειτουργεί µπαρ και η λίστα µε τα ποτά χωρίζεται σε πέντε βασικές κατηγορίες: Spritz, Negronis, Americanos & Highball, Espresso Martinis και Cocktails. Η απόφαση είναι δική σου.

Πού; Λεωφ. Κηφισίας 317B, Κηφισιά, τηλ. 210 6200495

 

Dos Hermanos

Oι µέρες και οι νύχτες στο Μεξικό είναι πολύχρωµες, έχουν αναπάντεχα νόστιµη γεύση και αφήνουν σταγόνες tequila στα χείλη. Η καλοκαιρινή ψυχή του Dos Hermanos κρύβεται στον πιο δροσερό κήπο της πόλης και ξεδιπλώνει µια ολόκληρη µεξικάνικη γειτονιά στην καρδιά της Κηφισιάς. Πλακόστρωτο και δεκάδες φυτά, floral µαξιλάρια και ροµαντικά φαναράκια, χρωµατιστά παντζούρια και παθιασµένα τραγούδια του Μεξικού. Εξωτικά cocktails, µεξικανικές λιχουδιές και οι καλύτερες Margaritas της πόλης σε περιµένουν σε αυτή τη δροσερή, όαση που είναι φτιαγµένη από γνήσιο µεξικάνικο ταµπεραµέντο. Κάθε µέρα είναι µια µεξικάνικη φιέστα, κάθε στιγµή αξέχαστη. Και κάθε µήνας του καλοκαιριού γεµάτος εκπλήξεις.

Είσαι έτοιµος να τις ανακαλύψεις για να ζήσεις την απόλυτη µεξικάνικη εµπειρία; Απολαυστικά fajitas, ζουµερές enchiladas, τραγανά tacos, λαχταριστά burritos, spicy chili con carne σε µεταφέρουν σε κάποιο εξωτικό παράδεισο της Λατινικής Αµερικής, ενώ µεξικάνικες γευσιγνωσίες, µαθήµατα tequila, Margaritas µε το αγαπηµένο σου φρούτο και προνοµιακές τιµές υπόσχονται ότι αυτό το καλοκαίρι στον κήπο του Dos Hermanos θα είναι το πιο ταξιδιάρικο, νόστιµο και latin της ζωής σου.

Πού; Κυριαζή 24, Κηφισιά, τηλ. 210 8087906

 

Fuga Restaurant

 

Mια όαση δροσιάς στην καρδιά της Αθήνας, µέσα στον πυκνόφυτο κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και µια διαπολιτισµική γαστρονοµική εµπειρία που δεν πρέπει να χάσεις. Με φόντο ένα καταπράσινο περιβάλλον, θα απολαύσεις το φετινό µενού του Fuga, που αποτελεί έµπνευση δύο δηµιουργικών chefs, του Γιάννη Μαρκαδάκη και του ∆ηµήτρη Κότσαλη. Ένα µενού που βασίζεται στην «υβριδική» κουζίνα Italenese, δηλαδή µια σουρεαλιστική εξερεύνηση της ιαπωνικής κουζίνας µε ένα twist ιταλικής επιρροής.

Από τα πιάτα του µενού, µη φύγεις χωρίς να δοκιµάσεις τη σαλάτα Mozarrella Bufala µε βουβαλίσια µοτσαρέλα, salsa πιπεριές shishito και καλαµπόκι, το Kαλαµάρι Tempura µε γκουακαµόλε, chutney chilli, κόλιανδρο και χαλαπένιο και αν είσαι κρεατοφάγος να παραγγείλεις οπωσδήποτε το Ribeye µε µαρινάδα πράσινου µήλου και σόγιας. Γλυκό τελείωµα µε τάρτα σοκολάτας µε καραµελωµένο φουντούκι, αλµυρή καραµέλα, παγωτό φουντούκι και τζελ από µαύρο ρούµι.

Πού; Π. Κόκκαλη 1 & Βασ. Σοφίας, Αµπελόκηποι, τηλ. 210 7242979

 

Aleria Restaurant

 

Tο βραβευµένο εστιατόριο Aleria στεγάζεται σε µια αρχοντική και σούπερ διακοσµηµένη µονοκατοικία στο Μεταξουργείο. Στην καταπράσινη, δροσερή αυλή του, που σε κάνει να ξεχνάς πού βρίσκεσαι µε τον εξαιρετικό φωτισµό και τα πολυτελώς επιµεληµένα έπιπλα εξωτερικού χώρου, εσύ και η παρέα σου θα περάσετε µία από τις ωραιότερες καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη. Κυρίως, όµως, θα απολαύσετε κάποια από τα πιο προσεγµένα πιάτα υψηλής γαστρονοµίας της ελληνικής κουζίνας από το δηµιουργικό executive σεφ του Aleria Γκίκα Ξενάκη –συνώνυµο του εστιατορίου πια–, που χρησιµοποιεί υλικά από την ελληνική γη και τη θάλασσα και θα σε εντυπωσιάσει µε τα πιάτα του, που θυµίζουν ζωγραφικούς πίνακες.

∆οκίµασε το µπαρµπούνι µε πουρέ κολοκυθιού, κολοκυθανθό γεµιστό µε ρύζι, αχιβαδάκια, κανθαρέλες και ζωµό κακαβιάς, αλλά και την αποδοµηµένη χορτόπιτα – δικαίως από τα signature πιάτα του Aleria.

Πού; Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222633

 

Favela

 

Υπάρχει µια µυστική αυλή που η δροσιά της και τα αρώµατα από τα γιασεµιά την κάνουν ένα όµορφο µέρος για να απολαύσεις τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό σου. Βρίσκεται στην καρδιά του Κεραµεικoύ, στο πίσω µέρος του Favela bar restaurant. Εκεί θα γευτείς πεντανόστιµους ελληνικούς µεζέδες, αλλά και µεσογειακές γεύσεις µε πρώτες ύλες από µικρούς παραγωγούς. Μη διστάσεις να παραγγείλεις ρακόµελο δικής τους παραγωγής ή, αν είσαι λάτρης του κρασιού, ένα ποτήρι από τη λίστα µικρών Ελλήνων παραγωγών.

 

Από τις εκπλήξεις που σου επιφυλλάσσει το Favela είναι οι περίφηµες βραδιές καραόκε, που δεν πρέπει να χάσεις, αλλά και τα live από επιλεγµένες µπάντες απ’ όλα τα είδη της µουσικής.

Πού; Αρτεµισίου 4, Κεραµεικός, τηλ. 210 3412413

 

GINGER

Mε µια πολύ πράσινη ανανέωση έγινε η επιστροφή του Ginger –όνοµα προς τιµήν της κοκκινοµάλλας µούσας του– στο Χαλάνδρι, καθώς δόθηκε ιδιαίτερη έµφαση στο πράσινο της βεράντας και της αυλής, µε αποτέλεσµα να µιλάµε για µία από οµορφότερες αυλές της Αθήνας.

Η ανανέωση επήλθε και στο casual µενού του, που κρύβει εκπλήξεις –από τη δροσερή σαλάτα µε καρπούζι, φέτα και σπανάκι µέχρι ένα γλυκό burger µε τσουρέκι–, ενώ περιλαµβάνει και πεντανόστιµες vegan προτάσεις, όπως vegan hot dog, πεϊνιρλί και burger. Στη δροσερή και ολόφρεσκια λίστα προσθέστε και τα τέσσερα bottle cocktails, τα οποία παρασκευάζονται και εµφιαλώνονται inhouse.

Πού; Αγίας Παρασκευής 25, Χαλάνδρι, Tηλ. 2130348395