Τα πιο συχνά λάθη στη γυμναστική και πώς διορθώνονται

Απλά και εύκολα tips που θα μας βάλουν στον σωστό δρόμο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τώρα μέσα στον καύσωνα, λίγο πριν την έξοδο στην παραλία, αποφάσισες να μπεις σε πρόγραμμα. Έχεις ανακαλύψει ότι έχεις κοιλιακούς απλώς ίσως κρύβονται πίσω από στιβάδες λίπους! Το έχεις υπεραναλύσει. Έχεις εντρυφήσει σε εκατοντάδες άρθρα που γράφουν για τη σωστή διατροφή, τις ιδανικές ασκήσεις κ.τ.λ. Όμως συνέχεια κάτι πάει στραβά. Κουράζεσαι γρήγορα, πιάνεσαι, σε πονάει ο αυχένας. Κάνεις όμως τις ασκήσεις σωστά; Μην ξεχνάς πως η μείωση του λίπους είναι σωστός συνδυασμός άσκησης και διατροφής.

Πως να κάνεις σωστά κοιλιακούς
Ξαπλώνεις στο στρωματάκι με την πλάτη καλά τεντωμένη. Τα πόδια σου πατάνε στο έδαφος και τα γόνατα είναι ελαφρά λυγισμένα. Φέρνεις και τα χέρια πίσω από τον αυχένα και ετοιμάζεσαι για τους κοιλιακούς.

Τι λάθος κάνεις
Σηκώνεις τον αυχένα και πιέζεις με τα χέρια σου στο σημείο, πράγμα που σε επιβαρύνει και μπορεί να  προκαλέσει πρόβλημα. Επίσης ένα κλασικό λάθος στους κοιλιακούς είναι πως φέρνεις τους αγκώνες μπροστά, ενώ θα πρέπει να παραμένουν ανοικτοί.

Ποιο είναι το σωστό
Για να κάνεις τις ασκήσεις σωστά πρέπει η κίνηση να γίνεται από την κοιλιά, να ξεκολλά ελαφρά η ωμοπλάτη από το έδαφος και τα χέρια να λειτουργούν απλά υποστηρικτικά στον αυχένα και όχι να πιέζουν.
Όταν κάνεις κοιλιακούς δεν μπορείς να παραλείψεις τους ραχιαίους.

Ραχιαίοι
Μια πολύ καλή άσκηση που θα διορθώσει τη στάση του σώματος και θα σε απαλλάξει από τυχόν ενοχλητικούς πόνους είναι οι ραχιαίοι. Ξαπλώνεις μπρούμυτα με χέρια τεντωμένα μπροστά και πόδια επίσης στην ευθεία.

Ποια είναι η λάθος θέση
Σηκώνεις το πάνω μέρος του σώματος, όμως κρατάς τον αυχένα και το κεφάλι χαμηλά, με αποτέλεσμα τα χέρια να έρχονται πιο ψηλά. Έτσι και δεν επικεντρώνεις χαμηλά στη ράχη που είναι το ζητούμενο και κουράζεσαι χωρίς λόγο.

Ποια είναι η σωστή θέση
Με την κίνηση να γίνεται από τους μύες της ράχης, τους ώμους χαμηλά και το στήθος έξω πρέπει να σηκώσεις το πάνω μέρος του σώματος ψηλά, ακολουθώντας την κίνηση με το κεφάλι και το βλέμμα να κοιτάει ψηλά πάνω από τα μπράτσα.

Όσον αφορά τη διατροφή σου: ΞΕΧΝΑΣ γλυκά, ποτά, αναψυκτικά, τηγανητά και λαδερά φαγητά. Από εκεί και πέρα, δεν είναι απαραίτητο να καταφύγεις σε δίαιτες με εξαιρετικά χαμηλά λιπαρά.
Εάν είσαι και εσύ από αυτές που ζητάς γρήγορα, άμεσα αποτελέσματα με λίγη γυμναστική ΞΕΧΑΣΕ το! Αν θέλεις σωστά αποτελέσματα τότε κάνε μισή ώρα άσκηση 5 ημέρες την εβδομάδα.
Καλό είναι να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως “με πόνο” δεν καταφέρνεις τίποτα. Το πιθανότερο είναι ότι κάνεις λάθος τις ασκήσεις σου.

Τέλος βάλε ρεαλιστικούς στόχους

Είναι προτιμότερο να κάνεις 2 με 3 φορές την εβδομάδα γυμναστική για 30-40 λεπτά, παρά πλακωθείς τώρα εμμονικά όλη μέρα και να σταματήσεις για 1 χρόνο μετά. Γι’ αυτό, βάλε ως στόχο κάτι εφικτό, ένα πρόγραμμα που θα μπορέσεις να κρατήσεις, παρά κάτι υπεραισιόδοξο που θα αναγκαστείς αργά ή γρήγορα να εγκαταλείψεις γιατί δεν το προλαβαίνεις ή σε κουράζει.