Το FINISH και η ηρωική νήσος των Ψαρών πέτυχαν τον στόχο εξοικονόμησης νερού

Η παγκόσμια πρωτοβουλία του FINISH, «Το Νερό είναι στα Χέρια μας» και οι κάτοικοι των Ψαρών κατάφεραν να εξοικονομήσουν 1.525.150 λίτρα νερό σε διάστημα ενός έτους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος και οι πολίτες της Ηρωικής νήσου των Ψαρών, μέσω της πρωτοβουλίας, «Το Νερό είναι στα Χέρια μας», του FINISHκαι τουGlobal Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), έδωσαν το παράδειγμα για το πώς μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση προς όφελός μας αλλά και του πλανήτη συνολικά. Μέσα σε ένα έτος, έθεσαν ως στόχο την εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού, τον οποίο και κατάφεραν να ξεπεράσουν, εξοικονομώντας τελικά 1.525.150 λίτρα. Ήταν η μεγαλύτερη ως τώρα εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί στα 3 χρόνια υλοποίησης της πρωτοβουλίας, η οποία τις προηγούμενες χρονιές επισκέφθηκε τα ακριτικά νησιά του Αγίου Ευστρατίου και των Οινουσσών.

Ο Δήμος και οι κάτοικοι των Ψαρών αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τη δράση και δέχτηκαν με πολλή χαρά να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία. Το FINISH, σε συνεργασία με το GWPMed προσέφεραν συσκευές εξοικονόμησης νερού σε όλα τα νοικοκυριά και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβαν να ενημερώσουν όλους τους κατοίκους, κάθε ηλικίας, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση μέσα από την αλλαγή συνηθειών με απλές, έξυπνες και οικονομικές λύσεις.

Συνεργάτης και υποστηρικτής της δράσης ήταν και ο διάσημος Chef, Άκης Πετρετζίκης, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί, μοιράζοντας πόρτα-πόρτα τα ειδικά kitεξοικονόμησης νερού, ενώ συνέβαλε και ο ίδιος στην προσπάθεια ενημέρωσης για την υιοθέτηση μίας πιο υπεύθυνης περιβαλλοντικής στάσης για το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών μας.

Ο Κωνσταντίνος Βρατσάνος, Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, δήλωσε χαρακτηριστικά για την επιτυχία του προγράμματος: «Σε μια πραγματικά δύσκολη για το νησί μας συγκυρία, με πολλά προβλήματα στην υδροδότηση λόγω βλαβών που παρουσιάστηκαν στις υποδομές μας και τις οποίες άμεσα φροντίσαμε να επιλύσουμε, ήρθε η πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας». Με την κοινή προσπάθεια όλων των κατοίκων του νησιού μας, με πείσμα και θέληση απέναντι στις προκλήσεις για επάρκεια νερού, για προστασία των υδάτινων πόρων μας και για ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον στόχο της δράσης, με εξοικονόμηση πλέον των 1.500.000 λίτρων νερού μέσα σε ένα έτος, γεγονός που μας γεμίζει με χαρά και υπερηφάνεια. Χάρη στη στενή συνεργασία μας με το FINISH και το GWP-Med, πετύχαμε έναν φιλόδοξο στόχο για το νησί μας, τους κατοίκους και συνολικά τον Δήμο μας. Με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας, αποδείξαμε ότι η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών μας στην κατανάλωση νερού μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Προσηλωμένοι στο στόχο μας θα συνεχίσουμε.»

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση παγκοσμίως στο πρόβλημα λειψυδρίας με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ζούμε αναμφίβολα σε μια εποχή που η κλιματική κρίση αποτυπώνεται στην καθημερινή μας ζωή και γίνεται ολοένα και πιο έντονη, καθώς αντιμετωπίζουμε ακραίες και μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Ένα από τα πιο βασικά αγαθά που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή είναι το Νερό.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αναλάβουμε δράση και να επικεντρωθούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και του Νερού. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Άγιο Ευστράτιο (2020), και συνεχίστηκε στις Οινούσσες (2021), στα Ψαρά (2022), ενώ φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί των Λειψών (2023).Τα αποτελέσματα της δράσης στα ακριτικά νησιά, εκτός από την αξία ευαισθητοποίησης για την προστασία του Νερού, αναδεικνύουν επίσης και την προθυμία των τοπικών κοινωνιών να υιοθετήσουν νέες συνήθειες για την ορθολογική χρήση και την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.

Στον τέταρτο και πιο πρόσφατο προορισμό της πρωτοβουλίας «Το Νερό είναι στα Χέρια μας» στους Λειψούς τέθηκε επίσης ο στόχος εξοικονόμησης 1.500.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους με τους ιθύνοντες να είναι αισιόδοξοι για την επιτυχημένη συνέχεια της δράσης και την επίτευξη ενός ακόμα στόχου.

Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.grκαι μάθετε περισσότερα για τη δράση.