Ένα είναι το κόλπο για να απαλλαγείς φέτος από τα κουνούπια

Τα κουνούπια μπορούν να γίνουν ο εφιάλτης του καλοκαιριού και εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα αποφύγουμε είτε με τα all time classic φιδάκια, είτε με εντομοαπωθητικά σε μορφή σπρέι. Τα τελευταία ωστόσο εκτός από την εξαιρετικά ενοχλητική τους μυρωδιά η οποία δεν φεύγει με τίποτα, κάνει το δέρμα μας να κολλάει και τελικά αποδεικνύονται αρκετά αναξιόπιστα ως προς την απώθηση των κουνουπιών.

Το πιο πρόσφατο hack που φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικό, είναι το κάψιμο του καφέ, καθώς είναι φυσικό απωθητικό και χωρίς τα τοξικά υποπροϊόντα που μπορεί να υπάρχουν στα σπρέι ή στα στικ. Τι λένε όμως οι ειδικοί;

 

Τι ακριβώς είναι το coffee hack;

Η Nicole Carpenter, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Blackpest Pest Control, εξηγεί ότι αυτή η πρακτική περιλαμβάνει το κάψιμο υπολειμμάτων καφέ καθώς “υποστηρίζεται ότι ο καπνός που απελευθερώνεται είναι αποτελεσματικός στο να κρατά μακριά αυτά τα έντομα”, όπως λέει.

 

Πώς ο καφές μπορεί να απομακρύνει τα έντομα;

Τα κουνούπια φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στη μυρωδιά του καφέ. «Το κατακάθι του καφέ είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο. Τόσο πολύ που μπορεί να απομακρύνουν τα κουνούπια από γύρω μας» λέει ο David Blue, συνιδρυτής του Mozzie Dome Pest Control.

Τα κουνούπια βασίζονται στην όσφρησή τους για να εντοπίσουν τις περιοχές που θα αναπαραχθούν αλλά και το από πού θα τραφούν. «Το κάψιμο του κατακαθιού του καφέ διαταράσσει αυτήν ακριβώς την ικανότητα, υπερφορτώνοντας τους αισθητηριακούς τους υποδοχείς», λέει ο David. «Βρίσκουν τους ανθρώπους μυρίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, τους ιδρωτοποιούς αδένες μας και τη φυσική μυρωδιά του σώματος και η έντονη μυρωδιά του καφέ κάνει τα κουνούπια να αποπροσανατολίζονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν τον στόχο τους».

Αν και υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία πίσω από το γιατί τα κουνούπια αναστέλλονται από τη μυρωδιά του καφέ, φαίνεται ότι το έντονο άρωμα είναι αποτελεσματικό. Ορισμένοι ειδικοί είναι απρόθυμοι να το προωθήσουν ως μέσο απώθησης των παρασίτων, ωστόσο, άλλοι είναι θετικοί θεωρώντας το μία αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα. «Ο κόκκος του καφέ στην πραγματικότητα λειτουργεί καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο απωθητικό κουνουπιών DIY, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης του αρώματος που απελευθερώνει όταν καίγεται», εξηγεί ο David.

 

Πώς μπορώ να το φτιάξω στο σπίτι;

Τα κουνούπια απωθούνται από κάθε καφέ, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τον φθηνότερο που μπορείτε να βρείτε. Απλώστε μία μικρή ποσότητα σε μια ανθεκτική στη θερμότητα επιφάνεια, όπως ένα αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο από το υγρό που γεμίζουν οι αναπτήρες, φροντίζοντας να είναι η σωστή ποσότητα γιατί αλλιώς θα καεί πολύ γρήγορα και θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία. Τέλος, απλά αφήστε τον καφέ να καεί για όση ώρα είστε έξω. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φυτίλι κεριών σε ένα ποτήρι καφέ.