Μπορεί ένα παλιό εμβόλιο για τη φυματίωση να είναι η απάντηση στον κορονοϊό;

Ερευνητές σε τέσσερις χώρες προγραμματίζουν κλινικές μελέτες, για να αντιμετωπίσουν τον νέο εχθρό με παλιά κόλπα.

Photo by CDC on Unsplash

Το Bacillus Calmette-Guérin (BCG) είναι ένα εμβόλιο που μετράει ήδη 100 χρόνια ζωής και χορηγείται προληπτικά για την καταπολέμηση της φυματίωσης σε παιδιά στον πρώτο χρόνο της ζωής τους στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι ασφαλές, είναι φθηνό, αλλά δεν είναι τέλειο. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό μόνο στο 60% των περιπτώσεων κατά μέσο όρο, με το χάσμα να μεγαλώνει ιδιαίτερα σε κάποιες χώρες.

Ωστόσο, επειδή το 60% είναι καλύτερο από το τίποτα, ερευνητές σε τέσσερις χώρες αποφάσισαν να το δοκιμάσουν, σε μια προσπάθεια να βρουν τη λύση στο πρόβλημα του κορονοϊού. Το σκεπτικό τους είναι ότι ένα εμβόλιο που καταπολεμά μια βακτηριακή ασθένεια όπως η φυματίωση ίσως μπορεί να αναζωογονήσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα με έναν ευρύ τρόπο, βοηθώντας το καταπολεμήσει καλύτερα τη μόλυνση του κορονοιού ή και να την αποτρέψει τελείως.

Οι κλινικές μελέτες θα γίνουν σε γιατρούς και νοσηλευτές που κουράρουν ασθενείς με κορονοίό, και οι οποίοι εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο -περισσότερο και από τους ηλικιωμένους και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες. Στην Ολλανδία θα ξεκινήσουν μελέτες αυτή την εβδομάδα σε 1.000 μέλη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε 8 νοσοκομεία. Σε κάποιους θα χορηγήσουν το BCG και σε άλλους ένα εικονικό φάρμακο. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, στρατολογώντας εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Μια άλλη ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει παρόμοια μελέτη στους ηλικιωμένους. Και μια ομάδα στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Βιολογία της Λοίμωξης στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια παρόμοια δοκιμή σε ηλικιωμένους και υγειονομικούς υπαλλήλους με VPM1002, που είναι μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του BCG, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση κατά της φυματίωσης.

leave a reply

Your Review