SHOPPING // Treat Yo Self

Δέκα καταστήματα της Αθήνας που αγαπούν κάτοικοι και επισκέπτες από το εξωτερικό βάζουν την Αθήνα στο χάρτη των παγκόσμιων μητροπόλεων. Μια επίσκεψη θα σας πείσει να αφήσετε για λίγο το online shopping.

Από τον Γιάννη Τσιούλη

 

FIG

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε κουλτούραπρωινού, αλλά το Fig shop άνοιξε για να μας δημιουργήσει νέες συνήθειες που θα βάλουν στη ζωή μας το δανέζικο hygge, καθώς στο χώρο μπορεί κανείς να βρει συλλογές από vintage συλλεκτικά κεραμικά και εμαγιέ σκεύη που μετατρέπουν το πρωινό σε ιεροτελεστία. Το  πρώτο γεύμα της ημέρας είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό γεύμα, είναι ένα ταξίδι μέσα στο σώμα που ξυπνά όλες τις αισθήσεις, γι’ αυτό το Fig ήρθε να μας θυμίσει τη λαϊκή ρήση: «Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος.»

 

Πραξιτέλους 33 (1ος όροφος), Ιστορικό Κέντρο, τηλ. 6989182515, figshop.gr

 

MILKWHITE

Το brand του creative director Δημήτρη Μπαϊραμπά εστιάζει στην εγχώρια παραγωγή κάθε συλλογής του. Η φιλοσοφία πίσω από τα ρούχα του, που θα τα βρεις σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι η δημιουργία κομματιών που έχουν ψυχή, απευθύνονται σε σύγχρονους ανθρώπους, εκφράζουν το χαρακτήρα τους, αναδεικνύουν το στυλ και τη μοναδικότητά τους και φοριούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το επίθετο «μοντέρνος» χαρακτηρίζει απόλυτα τα σχέδια Milkwhite, που φαίνεται ότι αδιαφορούν για τα trends και προσπαθούν να φέρνουν χαρά σε όσους αγαπούν τα ρούχα και θέλουν να παίζουν με prints, στυλ και υλικά. Το κατάστημα του brand δίπλα στο Σύνταγμα είναι πόλος έλξης για κάθε ταξιδιώτη στην Αθήνα λόγω του ξεχωριστού design του.

Λέκκα 5, Σύνταγμα, τηλ. 210 3315233, milkwhite.gr

 

NESO STUDIO

Tο brand κοσμημάτων της Ζωής Ξεμαντήλωτου με το όνομα Nesō (Νησώ) έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές σε έντυπα
του εξωτερικού όπως η Vogue και το Vanity Fair και ξεχωρίζει για τις μοναδικές δημιουργίες του. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της μικρογλυπτικής σε κερί, η σχεδιάστρια φτιάχνει fine jewellery κομμάτια που εμπνέονται από τη μυθολογία, τις Νηρηίδες, τη θάλασσα και τα πλάσματά της, καθώς και τους πλανήτες. Το showroom, που λειτουργεί και ως φυσικό κατάστημα του brand, μεταφέρει όσους το επισκέπτονται στον κόσμο της σχεδιάστριας, στον οποίο οι αισθητικές αναφορές και οι σπουδές της μετατρέπονται σε statement κοσμήματα που συνδυάζουν ασήμι και χρυσό με μοναδικές πέτρες. Αν θέλεις να φορέσεις ένα έργο τέχνης, το Nesō είναι ο προορισμός σου.

 

Πραξιτέλους 33 (4ος όροφος), Ιστορικό Κέντρο, τηλ. 210 3423517, nesostudio.com

 

IT’S A SHIRT

H σχεδιάστρια Χριστίνα Χριστοδούλου, με σπουδές πάνω στο textile design, έχει δημιουργήσει τo πολυπρισματικό project It’s A Shirt πάνω στις αρχές του κινήματος του slow fashion. Το brand ξεχωρίζει για τις συνεργασίες του με διεθνείς καλλιτέχνες, το χιούμορ που αποτυπώνεται στα ρούχα του, την απλότητα και τη διαχρονικότητα των δημιουργιών του και φυσικά την ουδετερότητα όσον αφορά στο φύλο, μιας και τα ρούχα του απευθύνονται σε όλους. Οι πελάτες του brand It’s A Shirt επισκέπτονται το κατάστημα επειδή θέλουν να φορούν ρούχα που γνωρίζουν την ιστορία τους, αλλά και επειδή είναι ένας χώρος όπου το λειτουργικό design σπάει τα στεγανά του βαρετού. Σε κάθε περίπτωση,
τα ρούχα του It’s A Shirt είναι όλα συλλεκτικά, οπότε απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι δίνουν σημασία στη μοναδικότητα.

Ασκληπιού 67, Εξάρχεια, τηλ. 6945175234, itsashirt.gr/el

 

MOHXA

O Ιάσων Παχός και ο Γιώργος Παπαχατζόπουλος είναι τα δύο αγόρια πίσω από το brand της Mohxa και του νέου flagship καταστήματος που άνοιξε στα Εξάρχεια πρόσφατα.

Η Mohxa ξεκίνησε από το Παλαιό Φάληρο για να συνδύασει το coolness των νοτίων προαστίων της Αθήνας με τα καλιφορνέζικα vibes και σύντομα αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο από τους λάτρεις της urban κουλτούρας. Οι δημιουργίες τους είναι η επιτομή του ανεπιτήδευτου στυλ και το κατάστημά τους στα Εξάρχεια αποτελεί πόλο έλξης για μία υποκουλτούρα της πόλης που κάνει την Αθήνα πιο ενδιαφέρουσα. Το brand ξεκίνησε κάνοντας πουκάμισα, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε μικρό, εγχώριο fashion house που παράγει ολοκληρωμένες σειρές.

Ζωοδόχου Πηγής 59, Εξάρχεια, τηλ. 216 0029238, mohxa.com

 

PRIGIPO

Aν βρεθείς στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο, δεν θα μπορέσεις να μη σταματήσεις για να δεις αυτό το κατάστημα, να το φωτογραφήσεις και να μπεις μέσα. Είναι το flagship shop του brand κοσμημάτων Prigipo. Η ιστορία του ξεκίνησε το 2004
με την Καλομοίρα και την Κέλλυ, τα δύο κορίτσια που ξεκίνησαν το brand βάζοντας τις βάσεις για ένα project που γιγαντώθηκε και πλέον αγαπά η τεράστια κοινότητα που έχουν δημιουργήσει. Τα κοσμήματά τους φέρνουν χαρά σε όποιον τα φορά, ενώ success story είναι και το bridal τμήμα τους. Ρωτήστε στον περίγυρό σας, σίγουρα κάποιος θα έχει φτιάξει βέρες εκεί.

Κολοκοτρώνη 34 (ισόγειο), Αθήνα, τηλ. 213 0253687, prigipo.com

 

KARAVAN SHOP

To brand μετρά χρόνια επιτυχίας στην πόλη, αλλά το εντυπωσιακό κατάστημα, το οποίο φαίνεται σαν να είναι ζωντανή αναπαράσταση του dopamine dressing, άνοιξε πρόσφατα. Χρώματα, μοτίβα και σχέδια που αγαπούν κάθε γυναικείο σώμα είναι στον πυρήνα του Karavan Shop, το οποίο έχουν αγαπήσει οι γυναίκες επειδή τις κάνει cool και στυλάτες χωρίς προσπάθεια. Τα ρούχα σχεδιάζονται στην Ελλάδα (ναι, τα κορίτσια του brand φτιάχνουν μόνες τους μέχρι και τα prints τους) και κατασκευάζονται από εγχώριους τεχνίτες με υλικά των οποίων η ποιότητα ανταγωνίζεται αυτή των high-end brands του εξωτερικού. Δεν είναι απλώς μια εταιρεία ρούχων, αλλά ένα state of mind.

 

Σκούφου 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3222213, karavanclothing.com

 

THE WONDER ROOM

Aν έλειπε κάτι από την Αθήνα, αυτό είναι ένα μαγαζί για παιδιά που να το αφορά η λέξη αισθητική. Το δύσκολο αυτό πόνημα αποφάσισε να φέρει εις πέρας η Ρεγγίνα Κουρή, η οποία το ξεκίνησε ως Pop-Up Project στο Νέο Ψυχικό το 2019 για να εξελιχθεί στο Wonder Room, έναν προορισμό που αγαπούν όλοι οι κοσμοπολίτες γονείς. Στο product mix του The Wonder Room συμπεριλαμβάνονται τα πιο καινοτόμα αλλά και τα πιο ανερχόμενα eco-friendly προϊόντα για παιδιά
και γονείς από όλο τον κόσμο, όπως και ελληνικά brands φτιαγμένα με δημιουργικότητα και αγάπη. Τα προϊόντα που βρίσκει κανείς εκεί είναι μοναδικά και το αγαπούν γονείς και παιδιά, που έχουν δημιουργήσει ένα community.

Λυκούργου 8, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6748418, thewonderroom.gr/el

 

DONHOU BICYCLES

To Donhou Bicycles –ένα brand χειροποίητων, ατσάλινων ποδηλάτων που έχει κερδίσει πολλά βραβεία– εδώ και χρόνια έχει αγαπηθεί στο εξωτερικό από τους λάτρεις της ποδηλασίας.
Το κατάστημα ξεκίνησε στο Λονδίνο και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης, επιβεβαιώνοντας την υποψία όλων ότι το εν λόγω κομμάτι του κέντρου θα είναι σύντομα μητροπολιτικό κέντρο αστικής κουλτούρας. Το workshop του Tom Donhou μόλις άνοιξε τις πόρτες του και θα γίνει hub για όσους αγαπούν την ποδηλατική κουλτούρα και θέλουν να έχουν ένα μοναδικό ποδήλατο που συνδυάζει design και καινοτομία και είναι φτιαγμένο ειδικά γι’ αυτούς. Αξίζει να το επισκεφτείτε μόνο και μόνο για να δείτε να κατασκευάζεται ένα ποδήλατο μπροστά στα μάτια σας.

Σύρου 42, Κυψέλη, τηλ. 00 44 7828 817081, donhoubicycles.com

 

NEON RAUM

Eίναι ένα creative space στο κέντρο της Αθήνας με ένα concept που συναντάμε στις πιο avant-garde μητροπόλεις του κόσμου. To project του Σωτήρη Τρέχα aka The Dreamer (εικαστικός, brand designer, φωτογράφος) και της Νταϊάνα Βαρδαξή aka Cat Black (σχεδιάστρια κοσμημάτων) είναι showroom για πολύ ενδιαφέροντες σχεδιαστές που αλλάζουν συνέχεια, φωτογραφικό studio, party space και σημείο πώλησης για μερικά από τα καλύτερα περιοδικά του κόσμου. Γενικά ο πολυσυλλεκτικός χώρος δίνει στην πόλη ένα διεθνή αέρα και έχει φανατικούς υποστηρικτές. Μόδα, visual κουλτούρα και αισθητική είναι οι τρεις πυλώνες του project που εδώ και χρόνια έχει αγαπηθεί από Αθηναίους και ταξιδιώτες.

Λεωχάρους 17 (1ος όροφος), Ιστορικό Κέντρο, τηλ. 213 0309860, neonraum.com