5 πράγματα που πρέπει να κάνεις μόλις μπαίνεις στο σπίτι

Photo by Kirill on Unsplash

Το πιθανότερο είναι ότι αυτές τις μέρες δεν βγαίνεις από το σπίτι σου εκτός αν πρόκειται για πραγματική ανάγκη και εγώ θα πω πως πολύ καλά κάνεις. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μια επίσκεψη στον «έξω κόσμο» γίνεται απαραίτητη. Είτε  για να πας στη δουλειά σου, είτε για να αγοράσεις μερικά είδη πρώτης ανάγκης. Και έρχεται η ώρα που πρέπει να επιστρέψεις στο safe zone σου. Τι πρέπει να κάνεις για να ξεφορτωθείς όσα μικρόβια πήρες απέξω; Αν ακολουθήσεις τα παρακάτω, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για το τι θα «φέρεις μαζί σου» όταν επιστρέψεις στο σπίτι.

Συμβουλή Νο. 1

Απολύμανση και πάλι απολύμανση. Είμαι σίγουρη ότι αυτή την περίοδο εσύ και το αντισηπτικό έχετε γίνει φίλοι αχώριστοι. Το θέμα είναι όμως να το αξιοποιείς σωστά. Πριν μπεις στο σπίτι και πριν ακόμη ακουμπήσεις το πόμολο της πόρτας, απολύμανε τα χέρια σου για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μεταφέρεις κάποιο μικρόβιο.

Συμβουλή Νο. 2

Αυτό που τόσο καιρό ακούμε από τους ειδικούς είναι ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει πάνω σε διάφορες επιφάνειες για αρκετές ώρες. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι σακούλες του σούπερ μάρκετ. Οπότε, με το που μπεις σπίτι μην τις μεταφέρεις στην κουζίνα όπως συνήθιζες. Ακούμπησέ ‘τες στο πάτωμα, δίπλα στην είσοδο του σπιτιού.

Συμβουλή Νο. 3

Με το που μπεις σπίτι, βγάλε τα παπούτσια και ρούχα. Τα ρούχα βαλ’ τα κατευθείαν στο πλυντήριο και αν φοράς ζακέτα ή μπουφάν, μην τα αφήσεις στον καναπέ ή στην καρέκλα της τραπεζαρίας, αλλά δημιούργησε μια δική τους «καραντίνα» ώστε να μην ακουμπάνε κανένα άλλο καθαρό ρούχο ή επιφάνεια του σπιτιού.

Συμβουλή Νο. 4

Τώρα που φοράς καθαρά ρούχα, το επόμενο βήμα είναι να πλύνεις -ξανά- τα χέρια σου ώστε να τακτοποιήσεις ό,τι αγόρασες. Όσο για τις συσκευασίες των τροφίμων, μπορείς να τις απολυμάνεις με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι για να είσαι ήσυχος.

Συμβουλή Νο. 5

Τέλος, αν θες να είσαι ακόμη περισσότερο προσεκτικός, αφού ακούμπησες όλες τις συσκευασίες των τροφίμων, ξαναπλύνε -ναι, για τρίτη φορά- τα χέρια σου με νερό και σαπούνι. Οι ειδικοί λένε ότι το αντισηπτικό χρησιμεύει περισσότερο όταν είσαι έξω, παρά μέσα στο σπίτι. Οπότε ακολούθησε τον παραδοσιακό τρόπο και πλύνε τα χέρια σου για 20 δευτερόλεπτα.

leave a reply

Your Review