5 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι αφιερώστε χρόνο σε παλιά, αγαπημένα βιβλία. Ανακαλύψτε ξανά κάποια μυθιστορήματα που πολλοί από εμάς τα διαβάσαμε πριν από πολλά χρόνια και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς κρατάνε στο πέρασμα του χρόνου. Ψάξαμε λοιπόν τις βιβλιοθήκες μας και σας προτείνουμε πέντε βιβλία που ξεχωρίσαμε. Και αν δεν τα έχετε διαβάσει ποτέ, είναι μια καλή ευκαιρία να τα γνωρίσετε.

Από τον Ζαφείρη Χαραλαμπίδη

 

«ΤΟ ΛΑΘΟΣ»
του Αντώνη Σαμαράκη
Eκδόσεις Ψυχογιός


Κυκλοφόρησε το 1965 και παραμένει πάντα ένα επίκαιρο θρίλερ. Πραγματεύεται τη θέση του πολίτη σε ένα ολοκληρωτικό
καθεστώς και είναι γραμμένο με το μοναδικό στυλ του Σαμαράκη, που παραμένει σύγχρονο εξήντα χρόνια μετά.

«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ»
του Γιάννη Ξανθούλη
Eκδόσεις Καστανιώτη


Γράφτηκε το 1984. Αν δεν το έχετε στη βιβλιοθήκη σας, ψάξτε το σε κάποιο παλαιοπωλείο γιατί είναι εξαντλημένο στον εκδότη. Το γνωστό, απολαυστικό, σουρεαλιστικό στυλ του συγγραφέα σε ένα από τα λιγότερο γνωστά μυθιστορήματά του. Και με πρωτοποριακό για την εποχή εξώφυλλο.

«ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ»
της Marguerite Yourcenar
Eκδόσεις Χατζηνικολή


Γράφτηκε το 1951. Τα απομνημονεύματα του σπουδαίου ελληνιστή Ρωμαίου αυτοκράτορα σε μορφή επιστολής προς το θετό εγγονό του, τον Μάρκο Αυρήλιο. Η μετάφραση της Ιωάννας Χατζηνικολή είναι υποδειγματική. Μια διήγηση που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

«Ο ΥΠΝΟΒΑΤΗΣ»
της Μαργαρίτας Καραπάνου
Eκδόσεις Καστανιώτη


Γραμμένο το 1985, ήταν κάτι πολύ διαφορετικό για την εποχή του. Δεν θύμιζε τίποτα απ’ ό,τι είχαμε διαβάσει ως τότε. Περιλαμβάνει χαρακτήρες και καταστάσεις που παρόμοιά τους συναντήσαμε λίγο αργότερα σε περιβάλλον Νέας Υόρκης από τον Jay McInerney και τον Bret Easton Ellis.

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ»
της Isabel Allende
Eκδόσεις Ψυχογιός


Είναι διαχρονικά το απόλυτο summer book. Γραμμένο το 1982, είναι ένα λατινοαμερικανικό saga με πρωταγωνίστριες τις αξέχαστες Clara και Férula, από τις πιο καλογραμμένες ηρωίδες βιβλίου. Η δε ενσάρκωσή τους από τη Meryl Streep και την Glenn Close στην ομώνυμη ταινία δίνει άλλη διάσταση στο βιβλίο.

 

*Μόλις κυκλοφόρησαν σε επανέκδοση δύο σπουδαία έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Το κλασικό «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» της Betty Smith από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το mustread των ’90s «Η μυστική ιστορία» της Donna Tart από
τις εκδόσεις Διόπτρα.

*Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Δεκαεπτά κλωστές» (εκδόσεις Κάπα Εκδοτική), αν και κυκλοφόρησε το 2020, γνωρίζει τώρα
επιτυχία αφού γυρίζεται σε τηλεοπτική σειρά σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου.

*Με την «Ιστορία των δέντρων» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), η Maja Lunde ολοκληρώνει την «Τετραλογία του Περιβάλλοντος», που
ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με την «Ιστορία των Μελισσών». Η τετραλογία θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα της νορβηγικής λογοτεχνίας.

*Tα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2022 τίμησαν τη Μαρία Λαϊνά για τη συνολική προσφορά της με το Μεγάλο Βραβείο
Γραμμάτων. Ο Σωτήρης Δημητρίου απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τον «Ουρανό απ’ άλλους τόπους» (εκδόσεις Πατάκη) και με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου τιμήθηκε ο Μάνος Κοντολέων για το «Η Μάσκα του Καπιτάνο» (εκδόσεις Πατάκη).