8 σημάδια του σώματός μας που δείχνουν ότι καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

Η σωστή κατανάλωση ζάχαρης καθώς και των υποκατάστατών της έχουν φέρει ένα από τα μεγαλύτερα debate στον κλάδο του wellness και της διατροφολογίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπερβολική κατανάλωσή της έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το σώμα μας, όπως και κάθε άλλο τρόφιμο. Ποια είναι όμως τα σημάδια που μας δίνει ο οργανισμός μας;

 

Αύξηση βάρους: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καθώς παρέχει κενές θερμίδες που δεν διατροφική αξία και συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού λίπους.

Οδοντικά προβλήματα: Η ζάχαρη είναι μια από τις κύριες αιτίες τερηδόνας, καθώς τροφοδοτεί την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα.

Κίνδυνος διαβήτη: Η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση όπου το σώμα ανταποκρίνεται λιγότερο στην συγκεκριμένη ορμόνη.

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Φλεγμονές: Η ζάχαρη μπορεί επίσης αν δημιουργήσει φλεγμονές στο σώμα, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Εθισμός: Η ζάχαρη μπορεί να είναι εθιστική, οδηγώντας σε έναν κύκλο υπερκατανάλωσης που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει.

Κακή διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εκτοπίσει πιο υγιεινά τρόφιμα από τη διατροφή, οδηγώντας σε κακή διατροφή και αυξημένο κίνδυνο ελλείψεων βιταμινών.