Ποιες γυναίκες δεν πληρώνονται για τη δουλειά τους από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά;

Μια έρευνα για την ανισότητα στις αμοιβές αντρών και γυναικών αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα για την ίδια ακριβώς δουλειά μια γυναίκα πληρώνεται κατά μέσο όρο 4,49% λιγότερο από έναν άντρα.

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση διεθνώς για το ότι οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, παρόλο που κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Συνήθως, είναι κάτι που φτάνει ως είδηση στα αφτιά μας όποτε μια σταρ του Hollywood το καταγγέλλει παραλαμβάνοντας ένα βραβείο. Η εταιρεία Nestpick αποφάσισε να προσδιορίσει πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά, κάνοντας μια έρευνα με τίτλο 2019 Women’s Liveability Index. Με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 100 χώρες, προσδιορίστηκε η Equal Pay Day για καθεμία από αυτές, που σημαίνει το εξής: Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι άντρες και γυναίκες θα έπρεπε να παίρνουν τον ίδιο μισθό για την ίδια δουλειά, από την Equal Pay Day και μετά οι γυναίκες είναι σαν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται.

Η ημερομηνία αυτή για την Ελλάδα προσδιορίστηκε ότι είναι η 14η Δεκεμβρίου, καθώς η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων προσδιορίστηκε στο 4,49%. Και παρόλο που το γεγονός ότι η ανισότητα υφίσταται είναι αρνητικό, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι καλύτερο από χώρες όπως η Ιταλία ή η Δανία. Η μεγαλύτερη ψαλίδα στις αμοιβές εντοπίστηκε στη Σουηδική Αραβία και αγγίζει το 56%, με την Equal Pay Day να ορίζεται για τις 9 Ιουνίου. Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν στον σχετικό πίνακα δυο χώρες όπου οι γυναίκες αμείβονται περισσότερο από τους άντρες: το Καμερούν και το Λάος!