Είναι συνηθισμένο πια να ρωτάμε ο ένας τον άλλον: «Έχεις ξαναζήσει κάτι τέτοιο;» Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα του κόσμου δεν το έχει ξαναζήσει ποτέ και ενδεχομένως να μην περίμενε καν ότι θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα. Όμως είναι γεγονός ότι υπάρχει ένας κίνδυνος από τον οποίο πρέπει όσο γίνεται να
προφυλαχθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε τον φόβο να μας καταβάλλει. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε την ψυχολογία μας με τη σχολαστικότητα που πλένουμε τα χέρια μας. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι γενικευμένο άγχος και πανικός. Για να μη μένουμε στα λόγια, δες κάποιες τεχνικές για να το πετύχεις:
1. Ζήσε στο εδώ και το τώρα
Οι σκέψεις για το μέλλον μάς οδηγούν συχνά στο να κάνουμε τα πιο αρνητικά σενάρια, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά του άγχους. Τι θα γίνει αν κολλήσω; Πώς θα το αντιμετωπίσω αν αρρωστήσει κάποιος δικός μου; Πόσο μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα; Θα υπάρχει χαρτί υγείας στα σούπερ μάρκετ όταν μου τελειώσει; Όλες αυτές οι απορίες, όσο λογικές κι αν ακούγονται, δεν μπορούν να έχουν απαντήσεις αυτή τη στιγμή και δεν πρέπει να θεωρούμε σε καμιά περίπτωση το χειρότερο δυνατό σενάριο δεδομένο.
Εκείνο που πρέπει να κάνεις, είναι να
εστιάζεις στο εδώ και στο τώρα. Κάνω ό,τι πρέπει για να
προστατευτώκαι να προστατεύσω τους γύρω μου; Έχω όλα όσα χρειάζομαι; Αν οι απαντήσεις είναι καταφατικές, μπορείς να πάρεις μια ανάσα ανακούφισης και να μη σκεφτείς περισσότερο για όλα αυτά. Και, όταν λέμε να πάρεις μια ανάσα, δεν είναι απλώς σχήμα λόγου. Εστίασε στην αναπνοή σου, κάνε βαθιές εισπνοές και εκπνοές, και θα δεις ότι σε βοηθάει να
ηρεμείς.
2. Ξεκίνα διαλογισμό
Έχεις ακούσει πολλές φορές ότι ο διαλογισμός βοηθάει αλλά δεν ήξερες πώς γίνεται και αν έχεις τον χρόνο να το κάνεις; Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις από το σπίτι σου. Αναζήτησε online ασκήσεις για αρχάριους ή βρες κάποιο σχετικό βιβλίο και ξεκίνα την εξάσκηση. Δεν είναι σαν τη γυμναστική και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Μόνο χρόνο θέλει, αλλά τώρα που μένουμε σπίτι μάλλον έχεις και από αυτόν. Σύμφωνα με μελέτες, ο συστηματικός διαλογισμός ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ σε χημικό επίπεδο μειώνει στον οργανισμό μας τις ουσίες που προκαλούν στρες και αυξάνει εκείνες που συμβάλλουν στο να είμαστε ήρεμοι.
3. Βάλε τα γέλια
Τα πράγματα είναι σοβαρά, αλλά εσύ δεν πρέπει να είσαι όλη την ώρα. Ένα καλό γέλιο αυξάνει τις ενδορφίνεςστον οργανισμό και ρίχνει την πίεση. Δες μια κωμωδία, διάβασε κάτι χιουμοριστικό, πες ανέκδοτα στο τηλέφωνο με τους φίλους σου, δεν είναι ντροπή!