Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση: Σπάσε τη σιωπή

Η Μάνια Μπίκοφ μιλά στο Dot. για το δικό της βίωμα

“Αποφάσισα να μιλήσω ανοιχτά” είπε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στην Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο “Σπάσε τη σιωπή, Μίλησε – Μην ανέχεσαι” , ανοίγοντας έτσι τον φάκελο σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Η Μπεκατώρου μίλησε για το δικό της βίωμα, δίνοντας δύναμη και σε άλλες γυναίκες να μιλήσουν για αντίστοιχες δικές τους εμπειρίες. 

Η Μάνια Μπίκοφ, καλεσμένη στο Dot.  μίλησε ανοιχτά: “Προέκυψε ένας τραυματισμός και με έστειλαν στον γιατρό της ομάδας. Μαζί μου ήταν άλλες δύο κοπέλες, που πήγαμε στο ιατρείο, κι αυτές για αντίστοιχες ενοχλήσεις. Ήρθε η σειρά μου, μπήκαμε μέσα και μου λέει “Βγάλτε τη μπλούζα σας” . Φορούσα το μαγιό και μου λέει “κατεβάστε και το μαγιό παρακαλώ”. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δε μου άρεσε σ’ αυτό. Με έφερνε σε δύσκολη θέση”.  Η ίδια, όπως ανέφερε, υπάκουσε σκεπτόμενη ότι ήταν ο γιατρός και ήξερε. Το ίδιο περιστατικό της συνέβη μάλιστα και δεύτερη φορά, ενώ εντύπωση της έκανε η χλιαρή αντιμετώπιση που συνάντησε από τις συναθλήτριες της όταν έμαθαν για το συμβάν.

Η συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Φρόσω Φωτεινάκη, φωτίζει το θέμα και προτρέπει τα θύματα να βάλουν μπροστά τον εαυτό τους και να μιλήσουν. Μιλά μάλιστα για το πώς οι θύτες, ως χειριστικά άτομα, παραβιάζουν ψυχή και σώμα, επισημαίνοντας και την ανάγκη στήριξης από οικογένεια, φίλους και εν γένει την πολιτεία σε τέτοια θέματα.