Kansai Yamamoto: Πέθανε ο “αυτοκράτορας” της Ιαπωνικής μόδας

Ο άνθρωπος που έντυσε τον Ziggy Stardust...

Τολμηρός, γεμάτος από φουτουριστικά οράματα και έμπνευση για έναν κόσμο όπου δεν κυριαρχεί το φύλο, αλλά το στιλ και η περσόνα -κοινώς, πολύ μπροστά απο την εποχή του- πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο “αυτοκράτορας” της Ιαπωνικής μόδας, Kansai Yamamoto.

To γραφείο του μόλις σήμερα ανακοίνωσε την απώλειά του μέσω της επίσημης σελίδας του στο Instagram, όμως, ο σχεδιαστής είχε πεθάνει την προηγούμενη Τρίτη, δίνοντας πολύμηνη μάχη με την οξεία μυελογενή λευχαιμία. Η κηδεία του έγινε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, καθώς επιθυμία του ήταν να “φύγει” έχοντας στο πλευρό του, μόνο τους αγαπημένους τους.

View this post on Instagram

English follows Japanese. 山本寛斎に関するご報告 かねてより病気療養中でありました山本寛斎が、急性骨髄性白血病のため、2020年7月21日に享年76歳にて永眠いたしました。 闘病中も、皆様にもう一度「元気」な山本寛斎の姿をお見せしたいという本人の強い意志のもと、前向きに治療に励む傍ら、クリエーションに対する熱い思いをスタッフに語っておりました。 『人間は、無尽蔵のエネルギーを持っている。』どんなに苦しい時であっても、その気持ちを忘れずに、果敢に挑戦し続けました。 長きにわたり、山本寛斎を応援して下さった皆様に、心より感謝を申し上げますとともに、謹んでお知らせいたします。 なお、7月31日に配信のオンラインイベント「日本元気プロジェクト2020 スーパーエネルギー‼」につきましては、予定通り開催いたします。 ともに当日を迎えることが出来なかったことはスタッフ一同、大変心残りではございますが、山本寛斎の思いがこもった作品を皆様にお届けしたいと思っております。 ———————– It is with immense sadness that we announce that Kansai Yamamoto has passed away on 21 July, 2020 due to acute myeloid leukemia. He was 76 years old. As he fought his illness, he remained always positive, never lost his passion towards creation, and was strongly determined to recover and come back with fully-charged energy to see you again. “Human energy is limitless” was his motto he would never let go, and he bravely kept challenging no matter hard the situation. We sincerely would like to thank you all for supporting Kansai for so many years. “Nippon Genki Project 2020 Super Energy”, our first online streaming event planned on 31 July will be conducted as scheduled. We deeply regret that Kansai cannot join us on the day, but we would like to deliver his passion and dream in the best way possible. To all persons concerned, we apologise for any inconvenience caused by the sudden situation and ask for your kind understanding. Again, we would like to convey our sincere thanks for your warm support. Your thoughts and sympathies to the family and those who were close to him would be appreciated.

A post shared by Kansai Yamamoto (@kansai_yamamoto_official) on

Ο Yamamoto με καταγωγή από τη Yokohama, έκανε το ντεμπούτο του στη μόδα από το Λονδίνο του 1971 ως ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής που διοργάνωσε μια επίδειξη μόδας εκεί και τόλμησε να εισάγει την έμπνευση του για πολύχρωμα μοτίβα που αψηφούσαν τις συμβάσεις του φύλου στη βιομηχανία της υψηλής ραπτικής.

Εκείνη η collection θα τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου και θα έφερνε στο πλευρό του τιτάνες της μουσικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων ο Elton John, ο Stevie Wonder και κυρίως ο David Bowie, του οποίου το όραμα “φορά” στο άλμπουμ του Ziggy Stardust. Είναι η περίοδος που ο Bowie θέλει τη φουτουριστική ματιά του Ιάπωνα designer για την περιοδεία του Aladdin Insane 1972-73.

Από τότε ο Yamamoto δίνει δυναμικά το παρών στις Εβδομάδες Μόδας του Τόκιο, της Νέας Υόρκης και του Παρισιού από το 1974 έως το 1992.

Η ιαπωνική κουλτούρα σε συνδυασμό με τα αδρά μοτίβα από το μέλλον του δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάζει πανέμορφες δημιουργίες, που μπορούν να φορεθούν τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες, σε μια επανάσταση της έμπνευσης που τοποθετείται πάνω από τη συνθήκη του φύλου και τις συμβάσεις της περί εξωτερικής εμφάνισης.

Η κόρη του, Mirai στα χέρια της οποίας περνά η αυτοκρατορία του πατέρα της σε ένα συγκινητικό σημείωμα ανέφερε ότι ο Kansai «έφυγε από αυτόν τον κόσμο ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από αγαπημένα πρόσωπα.

Στα μάτια μου, ο πατέρας μου δεν ήταν μόνο η ενεργητική ψυχή που τον γνώριζε ο κόσμος, αλλά και κάποιος που ήταν επίσης στοχαστικός, ευγενικός και στοργικός. Καθώς πολεμούσε την ασθένειά του, παρέμεινε πάντα θετικός, δεν έχασε ποτέ το πάθος του για τη δημιουργία και ήταν αποφασισμένος να ανακάμψει και να επιστρέψει με ενέργεια για να σας ξαναδεί»…