Αποτρίχωση στη μύτη: Επιστήμονες εξηγούν γιατί απαγορεύεται

Το να κάνουμε αποτρίχωση σε πόδια, χέρια ή bikini είναι άκακο. Αλλά όταν πρόκειται για τις τρίχες της μύτης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να μην τις πειράζουμε καθόλου. “Η μύτη είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή με πολλά αιμοφόρα και βλεννογόνους”, εξηγεί ο ωτορινολαρυγγολόγος Dr. Don J. Beasley. Είτε την κάνουμε μόνη μας αποτρίχωση είτε μας την κάνει αισθητικός, αν δεν γίνει σωστά και τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και να οδηγήσει σε θυλακίτιδα.

 

Ο λόγος που έχουμε τρίχες στη μύτη

Ο Dr. Michael Jacobs εξηγεί ότι ο πρωταρχικός ρόλος των τριχών της μύτης είναι να παγιδεύουν σκόνη, γύρη ή άλλα αιωρούμενα σωματίδια, έτσι ώστε να φιλτράρεται ο αέρας που αναπνέουμε. Λειτουργούν λοιπόν ως φυσικός φραγμός εμποδίζοντας τα αλλεργιογόνα να εισέλθουν στις ρινικές οδούς και ενδεχομένως να προκαλέσουν ερεθισμό ή βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα.  Ενώ ο Dr. Beasley συμπλήρωσε πως “όταν κάτι αγγίζει τις τρίχες του ρουθούνιου, όπως ένα μικρό έντομο ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τις ερεθίσει, προκαλείται ένα αντανακλαστικό φτάρνισμα, το οποίο είναι η άμυνα του σώματος για να διώξει τον εισβολέα”. Επίσης, οι τρίχες της μύτης βοηθούν στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων υγρασίας στις ρινικές οδούς. «Παγιδεύουν την υγρασία από τον εκπνεόμενο αέρα, εμποδίζοντας τις ρινικές οδούς να γίνουν πολύ ξηρές», εξήγησε ο Beasley.

 

Οι κίνδυνοι της αποτρίχωσης στη μύτη με κερί

Η αποτρίχωση με κερί στη μύτη μπορεί να είναι δελεαστική επειδή παρέχει αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας σε σύγκριση με εναλλακτικές μεθόδους όπως το κόψιμο. Αλλά η πλήρης αφαίρεση των τριχών από τη μύτη σημαίνει αφαίρεση του συστήματος φιλτραρίσματος που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας μας και την αποτροπή λοιμώξεων, δήλωσε η Dr. Nicole Aaronson, πιστοποιημένη ωτορινολαρυγγολόγος από το Delaware. «Ενώ η αποτρίχωση με κερί δεν αποδυναμώνει απαραίτητα το ανοσοποιητικό σύστημα, παραβιάζει τον φραγμό του δέρματος δημιουργώντας ανοίγματα για τα βακτήρια να εισέλθουν στους βαθύτερους ιστούς, δημιουργώντας έτσι πιθανότητες μόλυνσης», είπε.

Η αποτρίχωση με κερί στη μύτη μπορεί επίσης να έχει κάποιες παρενέργειες, ειδικά εάν δεν γίνεται από κάποιον ειδικό. Η Dr. Aaronson εξηγεί ότι το κερί που είναι πολύ καυτό μπορεί να κάψει τον ρινικό βλεννογόνο ή τον ιστό που επενδύει τη ρινική κοιλότητα. Αυτή η αφαίρεση του ανώτερου στρώματος του δέρματος μπορεί επίσης να δημιουργήσει μικρές βλάβες στη μύτη και να μας εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, η αποτρίχωση μπορεί να είναι μια ερεθιστική διαδικασία γενικά.

Επιπλέον κίνδυνος είναι η επόμενες τρίχες από την αφαίρεση να ξεκινήσουν να μεγαλώνουν προς τα μέσα. «Επειδή η αποτρίχωση με κερί τραβάει τις τρίχες από τις ρίζες, η τρίχα πρέπει να βρει ξανά το δρόμο της έξω από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης όπου οι τρίχες αφήνονται στην επιφάνεια του δέρματος».

Ο Dr. Jacobs προειδοποίησε επίσης ότι μέσα από το κερί μπορεί να εισπνεύσουμε περισσότερες τοξίνες και σωματίδια.

 

Οι εναλλακτικές

Η Dr. Aarson προτείνει ένα καθαρό ψαλίδι φρυδιών, το οποίο είναι αποτελεσματικό για την αφαίρεση των τριχών που είναι ορατές κάτω από το ρουθούνι. Εάν θελήσουμε να κόψουμε τις τρίχες βαθύτερα μέσα στη μύτη, μπορούμε να επιλέξουμε ένα ηλεκτρικό ψαλιδάκι — είναι ασφαλές, εύκολο στη χρήση και απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια.