Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου στο εστιατόριο Ox Athens, στην καρδιά της Αθήνας, εκδήλωση Τύπου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EU F&V CONSUMPTION: Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης Φρούτων και Λαχανικών στην Εσωτερική Αγορά της ΕΕ».
Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι, influencers και επαγγελματίες του χώρου των τροφίμων και της εστίασης, προσέφερε στους καλεσμένους την ευκαιρία να γευτούν πιάτα βασισμένα στα ευρωπαϊκά σπαράγγια και ακτινίδια, ενώ παράλληλα έμαθαν για την προέλευση, τη διατροφική αξία και την καλλιέργειά τους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου και την κοινότητα του European Asparagus Kiwi.
Ο δημοσιογράφος Λευτέρης Πλακίδας συντόνισε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους καλεσμένους, δίνοντας τον λόγο στην Ελένη Τσιτσιβού από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου, η οποία παρουσίασε την καλλιέργεια σπαραγγιών και ακτινιδίων στην περιοχή. Ο συνεταιρισμός καλλιεργεί 2.200 στρέμματα ακτινιδίου και 1.000 στρέμματα σπαραγγιών, με το 95-97% της παραγωγής να εξάγεται στο εξωτερικό. Τα ετήσια ποσοστά παραγωγής ανέρχονται σε 8.000.000 κιλά ακτινίδια και 700.000 κιλά σπαράγγια.
Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος «EU F&V CONSUMPTION» από τον Δημήτρη Τζιουμάκα, project manager της Novacert. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, με βασικά προϊόντα τα σπαράγγια και τα ακτινίδια. Οι χώρες υλοποίησης είναι η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελλάδα.
Ο στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της διατροφικής ευαισθητοποίησης του κοινού για τα πλεονεκτήματα και τη θρεπτική αξία των σπαραγγιών και ακτινιδίων, καθώς και η προώθηση της κατανάλωσης τους στα πλαίσια υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με την παρουσίαση του μενού από την executive chef του Ox Athens, Έλλη Τζάτζαλου. Το γεύμα περιλάμβανε σαλάτα με ακτινίδιο Αγρινίου, ντοματίνια, ξύγαλο Σητείας και κρητικό ξεροτήγανο, μοσχαρίσια φιλετάκια με ψητά σπαράγγια Αγρινίου και εκμέκ με σιροπιασμένο τσουρέκι, φιστίκι και κρέμα εκμέκ.
Τα σπαράγγια και τα ακτινίδια αναδείχθηκαν ως πολύτιμες διατροφικές πηγές με εξαιρετικά θρεπτικά χαρακτηριστικά. Τα σπαράγγια, με λιγότερες από 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, αποτελούν βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Τα ακτινίδια, πλούσια σε βιταμίνη C, είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία και την καθημερινή διατροφή.
***
Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «EU F&V Consumption», με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα asparaguskiwi.eu του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube.