Μια ξεχωριστή εικαστική εμπειρία έρχεται από τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, εκεί όπου η τέχνη, η επιστήμη και η φύση συνομιλούν σε έναν χώρο με ισχυρό συμβολισμό. Ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης Costas Picadas παρουσιάζει την έκθεση «Phytobiosomes», σε επιμέλεια της καθηγήτριας και ιστορικού τέχνης Θάλειας Βραχοπούλου. Πρόκειται για μια οπτική και συναισθηματική διαδρομή στην καρδιά του ανθρώπινου σώματος, της φύσης και της θεραπείας.

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει «ξεγυμνώσει» τα εσωτερικά μας όργανα με απόλυτη ακρίβεια, ο Picadas έρχεται να μεταφράσει αυτόν τον ρεαλισμό σε ποίηση, συνδυάζοντας την ιατρική εικόνα με το φυσικό στοιχείο. Τα έργα του, με θεματολογία εμπνευσμένη από πνεύμονες, καρδιά και εγκέφαλο, επανεφευρίσκουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το ανθρώπινο σώμα. Μέσα από την αποσύνθεση αυτών των οργάνων αναδύονται φυτά με γνωστές από την αρχαιότητα θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι μια μεταφορά για το πώς η φύση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά – όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για την ψυχή.

Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν δεν είναι απλώς ο τόπος διεξαγωγής της έκθεσης. Είναι μέρος του έργου. Σαν ένα φυσικό πλαίσιο όπου η τέχνη αγκαλιάζει την ιατρική, τα έργα του Picadas μοιάζουν να «ανήκουν» εκεί. Η θεματολογία της έκθεσης ταιριάζει απόλυτα με το περιβάλλον ενός νοσοκομείου, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα στην επιστήμη και την πνευματική διάσταση της θεραπείας.

Η εικαστική πρόταση του Picadas δεν είναι νέα ως προς το εύρος και την ποιότητά της. Με καταγωγή από τα Ιωάννινα, σπουδές στην École des Beaux-Arts και στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι, και με περισσότερες από 90 διεθνείς εκθέσεις, ο Costas Picadas έχει εστιάσει την καλλιτεχνική του έρευνα στην ένωση της τέχνης με την επιστήμη. Από το 1994 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου εξελίσσει τη δουλειά του γύρω από τη σχέση σώματος, φύσης και τεχνολογίας – με ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το καρδιοαναπνευστικό, το κυτταρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος:
«Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό περιβάλλον και τις ευεργετικές του ιδιότητες που κάποτε βοηθούσαν στη ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος. Ωστόσο, στη διάρκεια της εξέλιξής μας, όταν επιστρέφουμε στη φύση, η συμβίωση που αναπτύσσουμε μαζί της επανέρχεται στη μνήμη μας και λειτουργεί αυτόματα.»
Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη διακεκριμένη Θάλεια Βραχοπούλου, καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice της Νέας Υόρκης, η οποία έχει αναδείξει με ευαισθησία και βάθος τη σύνδεση της εικόνας με την εσωτερική εμπειρία.

Και επειδή η τέχνη δεν είναι ποτέ αποκομμένη από την κοινωνία, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθεί στον Σύλλογο «ΦΛΟΓΑ» – Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, στηρίζοντας έμπρακτα την ελπίδα και την προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή.
Η έκθεση «Phytobiosomes» είναι πολλά περισσότερα από μια αισθητική εμπειρία. Είναι μια υπενθύμιση της σχέσης μας με τη φύση, την ανάγκη για ίαση και την δύναμη της τέχνης να μεταμορφώνει τον χώρο και το βλέμμα μας.