Το καλοκαίρι έχει τη δική του γεύση. Είναι η γεύση της ξεγνοιασιάς, των διακοπών, των φρέσκων φρούτων, του ήλιου. Κι αν υπήρχε ένα γλυκό που να τα χωράει όλα αυτά σε μια μπουκιά, τότε αυτό θα ήταν σίγουρα μια δροσερή, σπιτική lemon pie με μαρέγκα. Δροσιστική, ελαφριά και γεμάτη άρωμα λεμονιού, αυτή η πίτα είναι ό,τι πρέπει για να κλείσεις ένα καλοκαιρινό τραπέζι ή απλά να απολαύσεις κάτι γλυκό στο μπαλκόνι με θέα το ηλιοβασίλεμα.
Η lemon pie έχει αυτή την υπέροχη ισορροπία: τραγανή βάση, λεμονάτη κρέμα με έντονη γεύση και από πάνω μια ελαφριά μαρέγκα που λιώνει στο στόμα. Δεν χρειάζεσαι κάποια διάσημη συνταγή ούτε υλικά που πρέπει να παραγγείλεις από το εξωτερικό. Μόνο καλή διάθεση, λίγο χρόνο και φυσικά… λεμόνια!
Η σπιτική συνταγή που θα λατρέψεις:
Υλικά για τη βάση:
-
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
-
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα λεμονιού:
-
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 γρ.)
-
Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα)
-
3 κρόκοι αυγών
-
2 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά για πιο σταθερή υφή)
Για τη μαρέγκα:
-
3 ασπράδια αυγών (από τα αυγά της κρέμας)
-
6 κ.σ. ζάχαρη
-
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
-
Βάση: Τρίψε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Ανακάτεψέ τα με το λιωμένο βούτυρο και πίεσε το μείγμα σε μια ταρτιέρα ή μικρό ταψάκι (διάμετρος περίπου 22 εκ.). Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8-10 λεπτά. Άφησε να κρυώσει.
-
Κρέμα λεμονιού: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το ζαχαρούχο με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Πρόσθεσε τους κρόκους αυγών και το κορν φλάουρ αν θέλεις πιο πηχτή υφή. Ρίξε την κρέμα πάνω στη βάση και ψήσε ξανά για 12-15 λεπτά, μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Άφησέ την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλ’ τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
-
Μαρέγκα: Χτύπα τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε σταδιακά τη ζάχαρη και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Άπλωσε τη μαρέγκα πάνω στην παγωμένη πίτα και δημιούργησε “κύματα” με το κουτάλι.
-
Φινίρισμα: Ψήσε την πίτα για 5-7 λεπτά στους 200°C, μόνο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η μαρέγκα. Πρόσεχε, γιατί παίρνει χρώμα γρήγορα!
Το μυστικό της επιτυχίας:
Χρησιμοποίησε φρέσκα λεμόνια — θα κάνουν τη διαφορά τόσο σε γεύση όσο και στο άρωμα. Μην παραλείψεις το ξύσμα, γιατί δίνει μια φυσική ένταση στην κρέμα που κάνει κάθε κομμάτι μοναδικό. Και η μαρέγκα; Φτιάξ’ τη ακριβώς πριν τη βάλεις στον φούρνο, για να είναι αφράτη και λαμπερή.
Γιατί να τη φτιάξεις αυτό το καλοκαίρι:
Είναι ένα γλυκό που δεν σε βαραίνει, που εντυπωσιάζει με την εμφάνιση του και που θυμίζει καλοκαιρινές αναμνήσεις. Το καλύτερο; Φτιάχνεται εύκολα και δεν απαιτεί υπερβολικά πολλά υλικά ή πολύπλοκα βήματα.
Δοκίμασέ τη μια φορά και θα γίνει η “υπογραφή” σου για κάθε καλοκαιρινή περίσταση. Με μια μόνο μπουκιά, θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο νησί, με το κύμα να σκάει και το αεράκι να φέρνει άρωμα από λεμονόδεντρα.