Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου έχουν ανοίξει τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ, όπου πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα από την πλευρά των ιδιοκτητών και των εργαζόμενων και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πελατών.
Πιο συγκεκριμένα, ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Με δεδομένο ότι δεν διαθέτουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικό χώρο, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύψουν στην πορεία αν είναι ασφαλές να λειτουργήσουν και τα καταστήματα που έχουν μόνο εσωτερικό χώρο, αλλά αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από τα μέσα Ιουνίου.