Διαλειμματική νηστεία: Είναι τελικά μία ασφαλής μέθοδος για απώλεια βάρους;

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια ανεπιθύμητου λίπους, ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μεταβολικός αντίκτυπος της διαλειμματικής νηστείας, σε συνδυασμό με το έλλειμμα δημιουργείται, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πτωτικής τάσης στη ζυγαριά.

Υπάρχουν διαφορετικά στυλ διαλειμματικής νηστείας, οπότε είναι πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να βρει το μοτίβο που του ταιριάζει. Είτε πρόκειται για μια πιο ακραία μορφή όπως η δίαιτα 5:2, είτε για μια πιο ήπια προσέγγιση όπως η διαλείπουσα νηστεία 16:8, η συγκεκριμένη μέθοδος θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής μας.

Σύμφωνα με έκθεσή του Nutrition Reviews, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού βάρους σε άτομα κάθε μεγέθους. Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώθηκαν σε δοκιμές ολοήμερης νηστείας, αλλά υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποστηρίζουν την επιτυχία της χρονικά περιορισμένης τροφής. Εκτός από την απώλεια βάρους, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να έχει καρδιομεταβολικά οφέλη για τα άτομα με παχυσαρκία, όπως βρέθηκε στην Ετήσια Ανασκόπηση της Διατροφής του 2021.

Παρόμοια με τον τρόπο που η δίαιτα keto βοηθά στην απώλεια βάρους, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να φέρει τον οργανισμό σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση όπου χρησιμοποιούνται κετόνες ως καύσιμο για το σώμα. Μια μελέτη στο περιοδικό Cell Metabolism δείχνει ότι στην κατάσταση της κέτωσης, το σώμα μεταβολίζει το λίπος και παράγει κετόνες, τις οποίες το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. «Μετά από ένα γεύμα, ο οργανισμός περνάει από τέσσερις διαφορετικές μεταβολικές καταστάσεις καθώς το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή», εξηγεί η Dr. Deborah Lee, MD, από το Dr Fox Online Pharmacy. “Αυτά είναι: η κατάσταση σίτισης, η μετα-απορροφητική κατάσταση/κατάσταση πρώιμης νηστείας, η όψιμη κατάσταση νηστείας και η πείνα. Τις περισσότερες φορές το σώμα μας χρησιμοποιεί γλυκόζη για ενέργεια. Μετά από ένα γεύμα, τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται και το λίπος αποθηκεύεται ως τριγλυκερίδια στον λιπώδη ιστό. Στην κανονική κατάσταση, το σώμα χρησιμοποιεί γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο ήπαρ για ενέργεια. Ωστόσο, μετά από 12 ώρες νηστείας, όλο το γλυκογόνο του ήπατος έχει εξαντληθεί. Το σώμα αναγκάζεται πλέον να παίρνει τριγλυκερίδια από τον λιπώδη ιστό και να τα διασπά σε λιπαρά οξέα και γλυκερίνη. Τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε κετονοσώματα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως καύσιμα, ως εναλλακτική λύση στη γλυκόζη». Προσθέτει ότι όταν το σώμα περνά από τη μετα-απορροφητική κατάσταση στη νηστεία, αυτό αναφέρεται ως μεταβολικός διακόπτης. «Σε αυτό το σημείο, όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί κετόνες για ενέργεια. Στην κατάσταση σίτισης και μετά την απορρόφηση, η κύρια ορμόνη είναι η ινσουλίνη, ενώ στην κατάσταση νηστείας, η κύρια ορμόνη είναι τώρα η γλυκαγόνη».

Η διαλειμματική νηστεία λειτουργεί επίσης περιορίζοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και βάζει τον οργανισμό σε θερμιδικό έλλειμμα (όπου χρησιμοποιεί περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει). Ακόμα κι αν τρώμε περισσότερο μετά τη νηστεία, είναι απίθανο να φάμε τόσο πολύ όσο θα τρώγαμε σε ένα κανονικό διατροφικό μοτίβο. Το έλλειμμα θερμίδων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την απώλεια, σύμφωνα με μια αναφορά στο Journal of Obesity and Metabolic Syndrome.