Ethos: Η σειρά – χαστούκι του Netflix σε όλες τις τουρκικές σαπουνόπερες

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για την Τουρκία ή τουλάχιστον ό,τι η μυθοπλασία της ήθελε να σας πείσει ότι υπάρχει στη γείτονα

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια εθιστικής τουρκικής μυθοπλασίας, κάποιος αποφάσισε να πει την αλήθεια για τη ζόρικη πραγματικότητα της Τουρκίας που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει. Και αυτός ήταν ο 43χρονος Berkun Oya, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και γνωστός στο τουρκικό θέατρο. Του συγκεκριμένου, 8 επεισόδια του ήταν αρκετά για να πει την αλήθεια που επιμελώς -τα τουρκικά media και οι πανάκριβες τηλεοπτικές παραγωγές- κρύβουν. 

Όχι, κάτι που δεν ξέραμε, αλλά κάτι λίγο ακόμη πιο απτό: η παραφροσύνη της θεοκρατίας, η τραγική θέση της γυναίκες στην τουρκική κοινωνία, η πραγματικότητα των δύο ταχυτήτων, ο ρατσισμός και ο φόβος. Από τη μία το καλλιεργημένο κομμάτι της Τουρκίας που θεωρεί εαυτόν και λίγο ελίτ, από την άλλη η φτώχια και η παρακμή της τουρκικής περιφέρειας, όπου για όλα αποφασίζουν οι άντρες και ο Χότζας. 

Η ομοφυλοφιλία, οι ψυχικές νόσοι, η βία εναντίον των γυναικών, όλα ξεπηδάνε μέσα σε 8 επεισόδια για να χαστουκίσουν τον δυτικό τηλεθεατή που τόσα χρόνια μπορεί και να πιστεύει ότι η γείτονα είναι μόνο μπακλαβάδες και τσάι, χλιδή και πολυτέλεια και δακρύβρεχτες σειρές με καταραμένους άντρες και καλλονές που περνούν τα πάνδεινα για να βρεθούν στην αγκαλιά τους. 

Η σειρά προβάλλεται εδώ και λίγες μέρες στο Netflix και ήδη έχει γίνει σημείο αναφοράς, όχι μόνο για όσους μισούσαν με πάθος τα τουρκικά “σαπούνια” της αποχαύνωσης, αλλά για όσους βλέπουν για πρώτη φορά έναν τολμηρό δημιουργό να δείχνει τη χώρα του ακριβώς όπως είναι, με τα προβλήματα και τις κοινωνικές της παθογένειες.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην ταλαντούχα ηθοποιό, Oyku Karayel που με εξαιρετική χάρη “ενσαρκώνει” τη μαντίλα της φτώχειας, της αγραμματοσύνης και της ντροπής και ταυτόχρονα τη μαντίλα της χαμένης δυνατότητας και της ευφυϊας ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε στα οικοκυρικά, την προσευχή και την εκδικητική αγάπη του Θεού, όπως κι αν ονομάζεται, Αλλάχ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμη κι αν στην αρχή του 1ου επεισοδίου σας ξενίσει λίγο ο αργός ρυθμός, δώστε της μια ευκαιρία. Το “μετά” είναι απλώς καταιγιστικό και ο κάπως αργόσυρτος πρόλογος θέλει να σας βάλει στη ζωή της γυναίκας αυτής και της Τουρκίας σήμερα. Πάρτε μια γεύση από το τρέιλερ εδώ >>>