Γιατί η κοινωνία αντιμετωπίζει ρατσιστικά τα άτομα με προβλήματα υγείας

Η ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλεντον ότι πάσχει από καρκίνο σόκαρε το Ηνωμένο Βασίλειο και την παγκόσμια κοινότητα φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα του αθέατου ρατσισμού προς τους πάσχοντες από καρκίνο και προβλήματα υγείας.
Μετά από δύο μήνες συνωμοσιών , ανελέητου δημοσιογραφικού κυνηγητού και διαδόσεων η πριγκίπισσα της Ουαλίας κοινοποίησε  τα προσωπικά δεδομένα της υγείας της  σε μια δήλωση σοκ στην οποία και παραδέχτηκε ότι πάσχει από καρκίνο στην κοιλιακή χώρα .

Ήταν άραγε μια πράξη ευαισθητοποίησης ή η πριγκίπισσα εκβιάστηκε μετά την διαρροή του ιατρικού της φακέλου από το νοσοκομείο ;   Ένα όργιο φημών από μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία που ενώ γνώριζαν πως η Κέιτ Μίντλεντον
υπεβλήθη σε σοβαρή ιατροχειρουργική επέμβαση υποδαύλιζαν τις φήμες , ρίχνοντας νερό στον μύλο των δυσφημιστικών διαδόσεων . Η μελλοντική βασίλισσα στοχοποιήθηκε όσο ποτέ και η ανάγκη για το πιο ευπώλητο θέμα των τελευταίων ετών έθρεψε έναν άνευ προηγουμένου  κιτρινισμό.

Όταν τα βέλη του ρατσισμού φτάνουν να χτυπήσουν ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα παγκοσμίως τότε πόσο ρατσισμό άραγε βιώνει ο απλός , καθημερινός άνθρωπος όταν διαγιγνώσκεται με κάποιο πρόβλημα υγείας ;
Εργοδότες που απολύουν , γιατροί που δίνουν προσδόκιμα ζωής , συγγενείς που σε έχουν ήδη διαγράψει , άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν μπορείς πια να συμμετέχεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ότι δεν είσαι πια κανονικός άνθρωπος .
Κι όλα αυτά δείχνουν το μεγάλο έλλειμα της κοινωνίας: Μια κοινωνία που δεν γίνεται αρωγός στα προβλήματα υγείας κάθε ανθρώπου αλλά διασπείρει μίσος και παράγει ρατσισμό είναι μια κοινωνία που δεν σέβεται και δεν ευαισθητοποιείται. Μια κοινωνία που δεν θεραπεύει παρά αδιαφορεί , μια κοινωνία που δεν φροντίζει παρά λυπάται ! Κι όσο κλείνουμε τα μάτια
μπροστά σε αυτό το κρυφό ρατσισμό και περιθωριοποίηση τόσο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα αποκλείονται από το κοινωνικό σύνολο και θα στοχοποιούνται !

ΑΠΟ ΤΗΝ Θεοδώρα K. Μιχαλολιάκου

theodoramichaloliakou@gmail.com