Όταν ξεκίνησε η σειρά, είχε διαφημιστεί ως μια teen–pop σαπουνόπερα με θέμα τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τα προβλήματα των εφήβων σε ένα λύκειο. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για το ενήλικο κοινό, τους σημερινούς 40ρηδες, ήταν η παρουσία της Gillian Anderson, που από παγωμένη κυνική Sculli των θρυλικών X-Files μετατρέπεται σε εκκεντρική, προοδευτική σύμβουλο σεξουαλικής αγωγής. Κάτι εντελώς κόντρα στην εικόνα που την είχαμε συνηθίσει. Τελικά όμως η Gillian δεν είναι ο μόνος λόγος να δεις τη σειρά Sex Educayion – ακόμα κι αν δεν είσαι έφηβος.
Το story πάει ως εξής: Ο Otis, ο κεντρικός ήρωας και γιος της συμβούλου/Anderson, είναι ένα συνεσταλμένο και μπερδεμένο παιδί, χωρίς πολλές φιλίες και με αμέτρητες ανασφάλειες για το σεξ. Η μητέρα του σχεδόν σε κάθε επεισόδιο δεν διστάζει να τον φέρνει σε δύσκολη θέση με την τάση της να διεισδύει και να επεμβαίνει, άλλες φορές διακριτικά και άλλες επιθετικά και ύπουλα, στη σεξουαλική του ζωή.
Αυτό όμως που κάνει το σίριαλ διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα εφηβικά sitcom είναι τα «δύσκολα» θέματα που όχι απλά φέρνει στην επιφάνεια, αλλά τα ρίχνει στο τραπέζι και τα βάζει κάτω από τον μεγενθυτικό φακό. Και με έναν περίεργο τρόπο τα αντιμετωπίζει με τον πιο σωστό και φιλελεύθερο τρόπο δίνοντας τις σωστές λύσεις.
Το Sex Education ουσιαστικά λειτουργεί απελευθερωτικά σε πολλά θέματα που για άλλους είναι ταμπού και τα κάνει αιτίες για να γελάσεις και να αυτοσαρκαστείς. Έχει τον gay και τον asexual, καταπιάνεται και με το εφηβικό bullying. Άλλες φορές γίνεται σκληρό και άλλες απόλυτα ρομαντικό. Κάποιες ηρωίδες του έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, κάποιοι χαρακτήρες είναι ρατσιστές, και κάποιοι άλλοι απόλυτα ανοιχτοί και ελεύθεροι να πειραματιστούν σε οτιδήποτε καινούργιο πάνω στο σεξ. Η εφηβική παρέα του Sex Education είναι σαν μια κοινωνία μεγάλων που έχει όλων των ειδών τους χαρακτήρες και τις προκαταλήψεις που κουβαλάνε.
Και φυσικά υπάρχει ο κολλητός του Otis, ο gay Eric, που είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας της σειράς. Αν και συμφιλιωμένος με τη σεξουαλική του ταυτότητα από την αρχή, περνάει διά πυρός και σιδήρου στην προσπάθειά του να ενταχθεί, να αντιμετωπίσει τον έρωτά του για το πιο όμορφο αγόρι του σχολείου και να δημιουργήσει μια καλή σχέση με τον πατέρα του.
Το Sex Education είναι έτσι δομημένο, που αν και συστήνεται ως εφηβική κωμωδία, μπορεί να αγγίξει και τον 30ρη, τον 40ρη και τον 50ρη, και να τους κάνει να ταυτιστούν με τους ήρωες και να τους συμπονέσουν. Άλλωστε, τα θέματα που θίγει (ο εθισμός, η εγκατάλειψη, οι εμμονές σε σχέσεις χωρίς μέλλον, ο πανσεξουαλισμός, η φοβία των ανθρώπων να δεσμευτούν) αφορούν όλες τις ηλικίες. Και όπως λέει και η ηρωίδα που υποδύεται η Gillian Anderson, όταν τη ρωτάει ο γιος της για ποιον λόγο γίνονται όλα αυτά, «Μα φυσικά για την αγάπη, που ο κάθε ένας την εννοεί διαφορετικά».