5 χρήσιμα tips από την Marie Kondo για να είσαι αποδοτικός στην τηλεργασία

Το πιθανότερο είναι ότι λόγω πανδημίας είσαι και εσύ ανάμεσα στους πολλούς που δουλεύουν από το σπίτι. Κάτι που για να είμαστε ειλικρινείς έχει και τα καλά του. Η μία ώρα που μπορεί να σου έπαιρνε για να φτάσεις γραφείο, γίνεται μία ώρα περισσότερος ύπνος. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνο για να ντυθείς, να βαφτείς και να ετοιμαστείς, μπορείς να πιάσεις δουλειά ακόμη και φορώντας τις πιτζάμες σου. Γιατί ποιος θα σε δει άλλωστε; Και μετά έρχονται οι δεύτερες σκέψεις. Θα παραμείνω το ίδιο παραγωγικός; Και να που καταλήγεις να δουλεύεις πολλές περισσότερες ώρες από ότι δούλευες για να αποδείξεις ότι μπορεί να βρίσκεσαι σπίτι, αλλά εξακολουθείς να δουλεύεις το ίδιο σκληρά με πριν.

Ποιος θα μπορούσε να σου δώσει καλύτερα tips για να οργανώσεις σωστά και να κάνεις πιο ευχάριστη την τηλεργασία, από την γκουρού της οργάνωσης, Marie Kondo; Κανείς. Άκου λοιπόν τι συμβουλές έδωσε στο αμερικάνικο People.

 

1. Βγες από το υπνοδωμάτιο

Ακόμη και αν δεν έχεις γραφείο στο σπίτι, μπορείς πάντα να δημιουργήσεις ένα. Μπορεί να είναι η τραπεζαρία σου, ή ο πάγκος της κουζίνας. Η Marie Kondo προτείνει να δημιουργήσεις ένα mini τελετουργικό που κάθε φορά θα σηματοδοτεί την έναρξη της εργασίας σου. Η ίδια χρησιμοποιεί έναν κρύσταλλο χαλαζία για να ισορροπήσει την ατμόσφαιρα και να πάρει θετική ενέργεια. Την ίδια χρησιμότητα εξηγεί ότι θα μπορούσαν να έχουν και τα ίδια αρωματικά έλαια. Αν βέβαια δεν σου βρίσκεται εύκαιρος κρύσταλλος χαλαζία ή αρωματικά έλαια – πράγμα πολύ πιθανό – εξηγεί ότι θα μπορούσες να κάνεις ακριβώς την ίδια δουλειά απλώς σκουπίζοντας την επιφάνεια του γραφείου σου πριν καθίσεις.

 

2. Πάρε μαζί σου κάποιο αγαπημένο αντικείμενο

Για την Marie Kondo αυτό είναι ένα ξύλινο αβγό, που το τοποθετεί κάτω από την παλάμη της και το χρησιμοποιεί για διαλογισμό. Για εσένα μπορεί να είναι ένα μικρό γλαστράκι που τοποθετώντας το στο γραφείο σου μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση ή να κάνει το περιβάλλον σου πιο cozy.

 

3. Κάνε διαλείμματα

«Όταν δουλεύεις από το σπίτι τείνεις να χάνεις την αίσθηση του χρόνου», εξηγεί η Kondo. Προτείνει λοιπόν να ορίσεις μια συγκεκριμένη ώρα που θα κάνεις διάλλειμα για τον καφέ ή το φαγητό σου. Απομακρύνσου λοιπόν για λίγο από το γραφείο και όταν γυρίσεις πίσω θα έχεις γεμίσει τις μπαταρίες σου.

 

4. Διατήρησε τακτοποιημένο το γραφείο σου

Η Marie Kondo πάνω στο γραφείο της έχει μόνο τον φορτιστή και έναν μικρό δίσκο στον οποίο τοποθετεί μικρά, αλλά απαραίτητα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα γυαλιά της. «Τοποθέτησε στο γραφείο σου μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για τη δουλειά σου. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σε βοηθάει να συγκεντρωθείς και δεν θα ξοδεύεις χρόνο στο να ψάχνεις που έχεις βάλει τα πράγματα του χρειάζεσαι».

 

5. Απομάκρυνε ό,τι σου αποσπά την προσοχή

Βάλε το κινητό σου σε ένα συρτάρι και τα σνακ για τις λιγούρες στην κουζίνα, εκεί που είναι η θέση τους. Οτιδήποτε άλλο σου αποσπά την προσοχή, βάλτο κάπου που δεν θα έχεις εύκολη πρόσβαση.