Μελίνα Μερκούρη: Άγνωστες φωτογραφίες από τον ρόλο της ως κατάξανθη Μαρία Μαγδαληνή

Όταν η Μελίνα υποδύθηκε τη μοναδική ξανθιά Μαρία Μαγδαληνή στην ιστορία του σινεμά, 64 χρόνια πριν. Από τον Πάνο Ζόγκα. Φωτογραφίες από το αρχείο του Λευτέρη Λαμπράκη

Το εξώφυλλο της Μελίνας στις Εικόνες, την εποχή της προώθησης της ταινίας

Η Μελίνα Μερκούρη είναι η μοναδική Ελληνίδα ηθοποιός που ενσάρκωσε τη Μαρία  Μαγδαληνή στον κινηματογράφο. Το έκανε στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται’, και ήταν η πρώτη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη  και σύντροφο της ζωής της Ζιλ Ντασέν. Η ταινία γυρίστηκε στην Κρητσά, ένα χωριό κοντά στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, το καλοκαίρι του 1956 και ήταν γαλλική παραγωγή.

  • Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κρήτη του ’20, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό την κατοχή των Τούρκων. Κάθε χρόνο, το χωριό έχει το έθιμο να κάνει την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού. Ο παπάς κάνει τη διανομή και ο βοσκός ενσαρκώνει τον Μανωλιό, η χήρα τη Μαρία τη Μαγδαληνή και ούτω καθεξής. Όλα αλλάζουν όταν οι ρόλοι αρχίζουν να μπερδεύονται με την πραγματικότητα.
  • Στον ρόλο του Μανωλιού εμφανίζεται ο Γάλλος σταρ της εποχής Πιέρ Βανέκ, ενώ τον παπά Φώτη υποδύεται ο επίσης Γάλλος Ζαν Σερβέ. Η Μελίνα ερμήνευσε μια Μαγδαληνή ατίθαση, αντιδραστική, αλλά βαθιά αφοσιωμένη στον Χριστό.
  • Η μουσική της ταινίας είναι του Μάνου Χατζιδάκι και τα ντεκόρ του Γιάννη Τσαρούχη.
  • Στην ταινία πήραν μέρος 1.500 κομπάρσοι από τα γύρω χωριά. 
  • Είναι η μοναδική φορά που μια ξανθιά ηθοποιός υποδύεται τη Μαγδαληνή.
  • Η ταινία είναι πιο σύγχρονη από την εποχή της. Η κινηματογράφηση εντυπωσιακή, ο έρωτας του Ντασέν με την Μελίνα ολοφάνερος.
  • Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα και τα βραβείο BAFTA, ενώ ο Ζιλ Ντασέν απέσπασε ειδική μνεία στο φεστιβάλ των Καννών.

 

leave a reply

Your Review