Η Pink ξεσπαθώνει για τον ρατσισμό, με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd

@pink

Η βάναυση και αναίτια δολοφονία του George Floyd από αστυνομικούς, στις 25 Μαΐου στη Μινεσότα, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Αμερική και έχει ξαναφέρει στο επίκεντρο το θέμα του ρατσισμού. Ο Floyd ήταν Αφροαμερικανός και πέθανε από ασφυξία, καθώς ένας από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν πίεζε επί οχτώ λεπτά το γόνατό του στον λαιμό του άτυχου άντρα. Πέρα από το γεγονός ότι η βία που ασκήθηκε πάνω του ήταν παράλογη και άσκοπη, καθώς ο Floyd δεν είχε καν προσπαθήσει να αντισταθεί, και γίνεται ακόμα πιο τραγική καθώς οδήγησε στον θάνατό του, αυτό που έχει προκαλέσει την έκρυθμη κατάσταση είναι κυρίως το χρώμα του δέρματός του. Αυτή η ιστορία είναι γνωστή έτσι κι αλλιώς, καθώς την τελευταία εβδομάδα, όλος ο πλανήτης ασχολείται με τη δολοφονία του Floyd, το video που κατέγραψε τις στιγμές έχει γίνει viral, βίαιες διαδηλώσεις και λεηλασίες έχουν σημειωθεί στη Μινεσότα και άλλες πόλεις της Αμερικής και πολλοί διάσημοι, κυρίως Αφροαμερικανοί, έχουν καταδικάσει την ενέργεια, έχοντας εστιάσει κυρίως στο γεγονός ότι ο Floyd πέθανε γιατί ανήκε στη συγκεκριμένη φυλή. Εξού και το κίνημα Black Lives Matter. Στον αντίποδα, βέβαια, δημιουργήθηκε το κίνημα All Lives Matter, με το επιχείρημα ότι η δολοφονία του Floyd είναι καταδικαστέα ανεξαρτήτως της φυλής του και ότι δεν θα πρέπει να της δοθεί ρατσιστικό υπόβαθρο. Και κάπου εδώ στην ιστορία μπαίνει και η Pink.

Πριν από λίγες μέρες, η Billie Eilish, εξαλλη με την κίνηση All Lives Matter, καθώς θεωρεί ότι υποβαθμίζει τη σημασία του ρατσισμού, είχε γράψει στο Instagram της: “Αν ακούσω έναν ακόμα λευκό να λέει ότι όλες οι ζωές έχουν σημασία, θα χάσω το μυαλό μου. Θα σταματήσετε επιτέλους;” (η δήλωση είχε γίνει με κεφαλαία γράμματα και η μετάφραση είναι απίστευτα ευγενική). Η Pink όχι απλά συμφώνησε με το post της Billie, αλλά το αναπαρήγαγε στον δικό της λογαριασμό, προσθέτοντας: “Κανένας άλλος δεν λέει ότι η ζωή σου δεν έχει σημασία. Κανένας δεν λέει ότι η ζωή σου δεν είναι δύσκολη. Κανένας δεν λέει κυριολεκτικά τίποτα για σένα”.

Οι fans έσπευσαν να σχολιάσουν το post, με αρκετούς από αυτούς να υποστηρίζουν ότι όλες οι ζωές έχουν σημασία. “Καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς”, σχολίασε κάποιος. “Ωστόσο, ως άτομο με εγκέφαλο δικηγόρου, πρέπει να πω ότι όταν διαχωρίζεις μια φυλή και λες ότι αυτή η φυλή έχει σημασία, πολύ απλά λες ότι οι άλλες φυλές δεν έχουν τόση σημασία. Αυτό συνάγεται αυτομάτως. Πιστεύω ότι είναι άδικο να τοποθετείς αυτή την ιστορία στην κατηγορία “οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία”. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε από εμάς. Αυτή είναι η θηριωδία. Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα. Δεν έχει σχέση με φυλή”.  Η Pink του απάντησε: “Είσαι η επιτομή του προνομιούχου λευκού, και το πιο θλιβερό είναι ότι δεν ακούς καν τι λες και πιθανόν δεν θα ακούσεις ποτέ”. Κάποιος άλλος της έγραψε: “Δεν υπάρχουν λευκοί σε ανάγκη! Το κατάλαβα. Αλλά έλα τώρα. Να μη λέμε βλακείες”. Η Pink απάντησε: “Θα πρέπει να μπορώ να βγάλω νόημα από τα λόγια σου για να σου απαντήσω”.

Αξίζουν μόνο οι μαύρες ζωές ή όλες οι ζωές; Θα μπορούσε η περίπτωση Floyd να συμβεί και σε κάποιον λευκό; Στην Αμερική, το ζήτημα του ρατσισμού είναι τεράστιο, τόσο που δεν μπορούμε καν να το συλλάβουμε. Ας μείνουμε στο πιο πρόσφατο post που ανέβασε η Pink: “Είμαστε ενάντιοι στον ρατσισμό. Θέλουμε να τελειώσει. Είμαστε στο πλευρό των συντρόφων μας μαύρων υπαλλήλων, αφηγητών, δημιουργών και ολόκληρης της μαύρης κοινότητας. Πρέπει να ενωθούμε και να μιλήσουμε”.

https://www.instagram.com/p/CA4I4Rcp3yh/?utm_source=ig_embed

leave a reply

Your Review