Η σεξουαλική παρενόχληση υπάρχει παντού στη μουσική βιομηχανία, λέει η Alanis Morissette

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Sunday Times, η διάσημη 45χρονη τραγουδίστρια έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της μουσικής. Σύμφωνα με την Alanis Morissette, το κίνημα #metoo βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο στη μουσική βιομηχανία, καθώς, σε αντίθεση με την κινηματογραφική, δεν έχουν γίνει ακόμα αποκαλύψεις για όλα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια. “Σχεδόν όλες οι γυναίκες στη μουσική βιομηχανία έχουν παρενοχληθεί, κακοποιηθεί σεξουαλικά και βιασθεί. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι πανταχού παρούσα -περισσότερο στη μουσική, παρά στον κινηματογράφο. Απλά θεωρείται φυσική κατάσταση”.

Όσο για τον λόγο που η σεξουαλική παρενόχληση είναι τόσο διαδεδομένη στον χώρο της μουσικής, κατά τη Morissette, είναι απλός: “Δεν το ξέρεις; Σεξ, ναρκωτικά και rock ‘n roll. Εξ ορισμού είναι χυδαίο, ιδρωμένο και επιθετικό. Αλλά είναι ζήτημα χρόνου πριν αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι ιστορίες μας”.

Μία από τις πρώτες που βγήκαν μπροστά είναι η Kesha, που έκανε μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση στον κορυφαίο μουσικό παραγωγό Dr. Luke. Ανάμεσα στις κατηγορίες που του προσάπτει είναι και αυτή του βιασμού. Ωστόσο, αν και η Morissette εξέφρασε τον θαυμασμό της για το θάρρος της Kesha, παραδέχτηκε ότι η ίδια θα το σκεφτόταν πολύ σοβαρά πριν αρχίσει να καταγγέλει τα ονόματα όσων την έχουν παρενοχλήσει. “Χρειάζεται πολλή σκέψη. Δεν έχω απάντηση αυτήν τη σιτγμή. Ο δικός μου στόχος θα ήταν να δώσω τέλος σ’ αυτό που θεωρείται κανονικό. Και στους μηχανισμούς που το επιτρέπουν. Αν υποθέσουμε ότι σημαίνουν τίποτα αυτές οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας, πλάκα μου κάνεις;”.

Στην ίδια συνέντευξη, η Morissette επέκρινε όσους κατηγορούν τα θύματα που αφήνουν να περάσουν πολύς καιρός πριν καταγγείλουν τους θύτες τους. “Σοβαρά τώρα; Πρώτα απ’ όλα, δεν περιμένουν να περάσει καιρός. Κατά δεύτερον, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, να καταστραφεί η φήμη τους και να μην τους πιστέψουν”.

leave a reply

Your Review