Η βασίλισσα Ελισάβετ όπως δεν την έχεις ξαναδεί!

Το πράσινο φόρεμα που επέλεξε η βασίλισσα Ελισάβετ για το τηλεοπτικό της διάγγελμα ήταν ιδανικό για μια σειρά από memes που την έντυσαν όπως δεν την έχεις ξαναδεί.

(Photo by John Phillips/Getty Images)

Το γεγονός ότι στα 68 χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου η βασίλισσα Ελισάβετ έχει απευθυνθεί στον λαό της με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα ελάχιστες φορές είναι από μόνο του ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης (όχι ότι δεν το είχαμε καταλάβει και πριν, βέβαια). Το μήνυμά της για την πανδημία του κορονοϊού βιντεοσκοπήθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνος που ήταν παρών στο δωμάτιο ήταν ο κάμεραμαν, με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό. Όλα τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου που ήταν απαραίτητα βρίσκονταν σε άλλο δωμάτιο.

«Αυτό το διάγγελμα μου θυμίζει το πρώτο που έκανα το 1940, με τη βοήθεια της αδελφής μου», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελισάβετ. «Εμείς, ως παιδιά, μιλούσαμε από εδώ στο Ουίνδσορ σε παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για δική τους ασφάλεια. Και σήμερα, για ακόμα μια φορά, πολλοί θα αισθανθούν μια οδυνηρή αίσθηση αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους. Αλλά τώρα, όπως και τότε, γνωρίζουμε βαθιά, ότι αυτό είναι το σωστό να πράξουμε. Αυτή τη φορά γινόμαστε ένα με όλα τα έθνη ανά την υφήλιο σε μια κοινή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες προόδους της επιστήμης και την ενστικτώδη μας συμπόνια για να επουλώσουμε τις πληγές. Θα πετύχουμε – και αυτή η επιτυχία θα ανήκει σε όλους μας».

Η εμφάνισή της ήταν όπως ορίζει το πρωτόκολλο και ο ρόλος της, με άψογο χτένισμα, τρεις σειρές μαργαριταριών και μια καρφίτσα που ταίριαζε με το χρώμα του φορέματός της. Η επιλογή της συγκεκριμένης απόχρωσης μάλλον δεν ήταν τυχαία. Καθώς αυτό το χρώμα έχουν οι στολές εργασίες που φορούν τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, θεωρήθηκε ότι η βασίλισσα θέλησε να τους απευθύνει τις ευχαριστίες της και με αυτό τον τρόπο. Άλλωστε, ήταν οι πρώτοι που ευχαρίστησε στον λόγο της, λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της περίθαλψης και εκείνους που εκτελούν ουσιαστικούς ρόλους, οι οποίοι ανιδιοτελώς συνεχίζουν τα καθημερινά καθήκοντά τους εκτός του σπιτιού για να στηρίξουν όλους εμάς. Σίγουρα το έθνος θα συμφωνήσει μαζί μου ότι αυτό που κάνετε εκτιμάται από όλους και πως κάθε ώρα της σκληρής σας δουλειάς μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή σε πιο φυσιολογικές περιόδους».

Το πράσινο χρώμα, βέβαια, έχει μια επιπλέον πρακτική διάσταση: Είναι ιδανικό για να προστεθούν σε μια εικόνα σπέσιαλ εφέ. Και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους χρήστες των social media, που μετέτρεψαν το φόρεμα της βασίλισσας σε καμβά για πολλά και διάφορα εμπριμέ, από στάμπες με οικολογικό μήνυμα μέχρι τη στολή του Star Trek! Την αρχή έκανε στο Twitter ο Peter Chiykowski respects the Queen, I promise (που πλέον αναγράφει στο όνομα χρήστη του ότι τρέφει σεβασμό για τη βασίλισσα) και φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη.