Η αθηναϊκή εικαστική σκηνή αποκτά φέτος έναν από τους πιο δυναμικούς και ατμοσφαιρικούς σταθμούς της άνοιξης. Ο Βασίλης Αντωνάκος παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο “Icons – After Dark” στην Kapopoulos Fine Arts, προσκαλώντας το κοινό σε έναν κόσμο όπου η pop art, η street αισθητική και η κινηματογραφική σκοτεινότητα συνυπάρχουν με εκρηκτική ένταση.
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Τρίτη 12 Μαΐου 2026, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου, μεταμορφώνοντας τη γκαλερί του Κολωνακίου σε ένα immersive σύμπαν γεμάτο έντονα χρώματα, fluorescent αντανακλάσεις και εικόνες που ισορροπούν ανάμεσα στο όμορφο και το ανοίκειο.

Ο Βασίλης Αντωνάκος, με το αναγνωρίσιμο προσωπικό του ύφος, παρουσιάζει δύο ενότητες έργων μεγάλων διαστάσεων που λειτουργούν σχεδόν σαν δύο παράλληλα κινηματογραφικά σύμπαντα. Από τη μία, τα χαρακτηριστικά mega portraits μοιραίων γυναικών — γυναικεία πρόσωπα με καθηλωτικό βλέμμα, ένταση και δραματικότητα που θυμίζουν ηρωίδες film noir. Από την άλλη, οι εμβληματικοί ήρωες της Marvel και των comics επανεμφανίζονται μέσα από μια παραμορφωμένη, σχεδόν δυστοπική αισθητική, όπου το grotesque συναντά την pop κουλτούρα του σήμερα.
Η έκθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέσα από τη χρήση fluorescent χρωμάτων και black light τεχνολογίας, που αλλάζουν τη μορφή των έργων ανάλογα με το φως, δημιουργώντας μια σχεδόν ζωντανή εμπειρία θέασης. Οι πίνακες μοιάζουν να μεταμορφώνονται μέσα στο σκοτάδι, αποκαλύπτοντας νέες χρωματικές διαστάσεις και λεπτομέρειες που ενισχύουν τον θεατρικό χαρακτήρα της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης, ο Αντωνάκος κινείται έξω από τα όρια του ακαδημαϊκού ρεαλισμού, χτίζοντας μια εικαστική γλώσσα που αντλεί επιρροές από τη διεθνή σύγχρονη σκηνή, τη street art, τη gothic αισθητική αλλά και την κινηματογραφική κουλτούρα του dark σύμπαντος. Αναφορές στον Joker, στο σύμπαν του Joaquin Phoenix, αλλά και στη δυστοπική οπτική δημιουργών όπως ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Quentin Tarantino, γίνονται εμφανείς μέσα από τα έργα του.

Η ζωγραφική του Αντωνάκου δεν αναζητά την «τέλεια» εικόνα· αντίθετα, αποδομεί το γνώριμο, μετατρέποντας το ανθρώπινο πρόσωπο σε πεδίο σύγκρουσης συναισθημάτων, ενστίκτων και μνήμης. Τα έντονα κόκκινα, τα χρυσά και τα βαθιά μαύρα λειτουργούν σαν συναισθηματικοί κώδικες μέσα σε έναν κόσμο που κινείται ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ωμή πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής.
Με την “Icons – After Dark”, ο Βασίλης Αντωνάκος επιβεβαιώνει ότι ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών που συνομιλούν περισσότερο με τη διεθνή σκηνή παρά με τις ασφαλείς φόρμες της εγχώριας εικαστικής πραγματικότητας. Και ίσως γι’ αυτό η νέα του έκθεση μοιάζει περισσότερο με εμπειρία παρά με απλή παρουσίαση έργων τέχνης.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γρηγόρης Καπόπουλος.
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 12 Μαΐου 2026 18:30-22:00.
Διάρκεια έκθεσης: 12 -27 Μαΐου 2026.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 – 17:30.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 20:00.
Σκουφά 5, Κολωνάκι, Αθήνα, 10673
Ε: kolonaki@kapopoulosart.gr, T: 210 3637652


