Το καρπούζι δεν είναι απλώς το πιο δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού – είναι και ένας μικρός διατροφικός θησαυρός. Με πάνω από 90% περιεκτικότητα σε νερό, γλυκιά γεύση που θυμίζει διακοπές και εντυπωσιακή εμφάνιση που γεμίζει τα τραπέζια χρώμα, το καρπούζι είναι ίσως το πιο «καλοκαιρινό» φρούτο που υπάρχει.
Αλλά εκτός από γευστικό, είναι και απίστευτα ωφέλιμο για τον οργανισμό. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, κάλιο, και ένα ιδιαίτερο αντιοξειδωτικό που λέγεται λυκοπένιο – το ίδιο που βρίσκεται και στη ντομάτα, γνωστό για τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Επιπλέον, είναι φυσικό διουρητικό, βοηθώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση – κάτι που όλες χρειαζόμαστε στις καυτές μέρες του καλοκαιριού.
Το καρπούζι είναι επίσης φιλικό προς τη σιλουέτα. Ένα φλιτζάνι (περίπου 150-160 γραμμάρια) έχει μόλις 40 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές, ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε πρόγραμμα διατροφής ή απλώς θέλουμε να προσέχουμε λίγο παραπάνω.
Και όμως, ακόμη και στο καρπούζι ισχύει το “παν μέτρον άριστον”. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυσικά σάκχαρα, οι ειδικοί προτείνουν να μην ξεπερνάμε τις 2-3 φέτες την ημέρα (περίπου 300-400 γρ.), ιδίως αν συνδυάζεται με άλλα φρούτα ή αν προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.
Ιδανικά, μπορούμε να το απολαύσουμε ως ενδιάμεσο σνακ, σαν δροσερό smoothie με λίγο δυόσμο και πάγο ή ακόμη και σε μια αλμυρή σαλάτα με φέτα και βασιλικό – ένα από τα πιο αγαπημένα summer combos!