Καραντίνα στο Διάστημα; Δες το Avenue 5, μια τηλεοπτική κωμωδία με νόημα

Η σειρά Avenue 5 της HBO δείχνει πώς μπορείς να κάνεις μια φουτουριστική διαστημική κωμωδία με αρκετά ρεαλιστικούς όρους. Από τον Πάρη Κορμαρή

Aκούγεται παράδοξο να λες ότι µια φουτουριστική διαστηµική κωµωδία είναι φτιαγµένη µε ρεαλιστικούς όρους, νοµίζω όµως ότι ταιριάζει στη νέα σειρά του Armando Iannucci, η οποία µεταδίδεται στην Ελλάδα από το Vodafone TV, στο πλαίσιο αποκλειστικής συνεργασίας µε την HBO. Ο τίτλος Avenue 5 είναι το όνοµα ενός πολυτελούς διαστηµικού σκάφους, το οποίο εκτελεί µια κρουαζιέρα οκτώ εβδοµάδων στο Διάστηµα. Βρισκόµαστε σε ένα άχρονο µέλλον, στο οποίο κάτι τέτοιο είναι τόσο κανονικό όσο ήταν µέχρι πρότινος µια κρουαζιέρα στα νησιά µας. Επίσης, είναι κανονικό ένας γάµος να περιλαµβάνει τρία άτοµα, όπως συµβαίνει µε τον κυβερνήτη του σκάφους (τον υποδύεται ο Hugh Laurie, γνωστός µας κατεξοχήν ως τηλεοπτικός Dr. House), τον οποίο περιµένουν στη Γη ένας σύζυγος και µια σύζυγος, που απαρτίζουν µαζί του ένα παντρεµένο τρίο. Γενικά, οι συµβάσεις της υπόθεσης είναι τέτοιες ώστε νιώθεις πως όλα θα µπορούσαν να είναι η φυσική εξέλιξη της κοινωνίας µας έπειτα από ποιος ξέρει πόσες δεκαετίες, ή ίσως αιώνες, µε την τεχνολογία να έχει προχωρήσει όχι κάνοντας αδιανόητα άλµατα (όπως η τηλεµεταφορά στο Star Trek), αλλά οδηγώντας τον άνθρωπο σε νέα πεδία (χωρίς εξωγήινους).

Στο πρώτο επεισόδιο, ένα απρόοπτο συµβάν βγάζει το Avenue 5 από την προγραµµατισµένη του τροχιά, που σηµαίνει ότι η επιστροφή στη Γη δεν θα απαιτήσει εβδοµάδες αλλά χρόνια, και αυτή θα είναι η πρώτη αναποδιά σε µια σειρά αποκαλύψεων που θα δείξουν ότι πολλά πράγµατα δεν είναι όπως φαίνονται. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι ένας κι ένας, από τον δισεκατοµµυριούχο ιδιοκτήτη της εταιρείας (Josh Gad) µέχρι την επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου που βρίσκεται στη Γη (Nikki Amuka-Bird), και βέβαια υπάρχει το πλήθος των επιβατών, που ενώ νόµιζε ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα στο ταξίδι θα ήταν ποιο από τα εστιατόρια του σκάφους να διαλέξει, έρχεται ξαφνικά αντιµέτωπο µε πιο φλέγοντα ζητήµατα.

«Δηµιουργικά, βρίσκω συναρπαστικά τα µαζικά κινήµατα και την τρέλα του πλήθους, που οδηγούν στις µεγαλύτερες παλαβοµάρες που βλέπουµε να συµβαίνουν σήµερα, σε πολιτικό και διεθνές επίπεδο», είχε εξηγήσει ο Iannucci πριν αρχίσει να προβάλλεται η σειρά, όταν ακόµα η πανδηµία του κορονοϊού δεν είχε αλλάξει τα δεδοµένα παγκοσµίως. Τότε έλεγε πως ήθελε να µεταφέρει «το επικείµενο χάος και την καταστροφή που βιώνουµε στις µέρες µας, κατά κάποιον τρόπο». Ακόµα και τώρα, η σειρά έχει κατά ειρωνικό τρόπο µια επικαιρότητα, αφού ο εγκλεισµός στο Avenue 5 είναι ένα είδος καραντίνας – και κάποιες από τις συµπεριφορές του πλήθους µπορεί να βρουν εφαρµογή σε διάφορες ακραίες καταστάσεις.

Η προηγούµενη δουλειά του δηµιουργού ήταν το Veep, µια πολιτική σάτιρα που, όταν ξεκίνησε να µεταδίδεται, φαινόταν ότι απείχε παρασάγγας από την πραγµατικότητα, όµως µετά εξελέγη ο πρόεδρος Trump και η κωµωδία έδειχνε να είναι βγαλµένη από τη ζωή. Ο δηµιουργός, όµως, ήθελε να βγει από το comfort zone του κάνοντας κάτι διαφορετικό, και το ίδιο επιφυλάσσει συνεχώς στους ήρωες του Avenue 5. Η πρώτη σεζόν περιλαµβάνει εννέα επεισόδια, ενώ είχε δοθεί το πράσινο φως για τη δεύτερη – δεν ξέρουµε, βέβαια, πότε θα επιτρέψουν οι συνθήκες να γυριστεί. Όσο για το πόσο έχουµε βγει εµείς οι  τηλεθεατές από το comfort zone µας, πλέον, αυτό είναι µια άλλη ιστορία.

leave a reply

Your Review