Καθαρά Δευτέρα με …κωδικούς

Της Γεωργίας Κριεμπάρδη

 

Καθαρά Δευτέρα: είναι οικογένεια, βόλτα για πέταγμα χαρταετού, γέλια γύρω από το σαρακοστιανό τραπέζι. Είναι η μέρα που το σπίτι μυρίζει αφράτη λαγάνα, χαλβά, ταραμά και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Είναι η μέρα που παρακαλάς να έχει αέρα για να πετάξει όσο πιο ψηλά γίνεται ο χαρταετός. Είναι η χαρά και η ανυπομονησία των παιδιών για βόλτα στην εξοχή και γονείς που τα κυνηγούν να τους φορέσουν ζακέτα μην κρυώσουν.

Η φετινή Καθαρά Δευτέρα είναι κάπως διαφορετική. Η πανδημία που πλήττει τον κόσμο περισσότερο από έναν χρόνο έχει επιβάλλει τους δικούς της κανόνες. Η λέξη καραντίνα μπήκε στο λεξιλόγιο όλων και οι κινήσεις σε όλα τα επίπεδα έχουν περιοριστεί. Φέτος για να αγοράσουμε όσα θα στολίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι έπρεπε να στείλουμε τον κωδικό 2 στο 13033, για πέταγμα χαρταετού τον κωδικό 6 και φυσικά δεν επιτρέπεται να μετακινηθούμε εκτός τα όρια του δήμου μας. Τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια που συνοδεύονταν από γέλια φαντάζουν μακρινό όνειρο, μιας και θεωρούνται …μεγάλη συνάθροιση (!)

Η φετινή Καθαρά Δευτέρα βρίσκει ανθρώπους να παλεύουν να πουλήσουν όλα όσα προηγούμενες χρονιές ξεπουλούσαν με ευκολία. Βρίσκει ανθρώπους να κυκλοφορούν με ταυτότητες στο χέρι για τυχόν ελέγχους και ανθρώπους να δίνουν τη δική τους μάχη σε μια κοινωνία που -όπως αποδεικνύεται- δεν έχει πάρει και τα πιο έξυπνα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια τους προσπαθούν να βρουν τη χαρά.

Η φετινή Καθαρά Δευτέρα είναι κάπως διαφορετική.

leave a reply

Your Review