Mike: Η υιοθεσία, τα τατουάζ και η συμφιλίωση με τον θάνατο

Ο ταλαντούχος τραγουδιστής µιλάει για την επιτυχία του στη µουσική και τις δυσκολίες που ξεπέρασε για να γίνει ο άντρας και ο καλλιτέχνης που είναι σήµερα.

 

Έρχεται στη φωτογράφηση. Έχει ένα δυνατό χαµόγελο που εκπέµπει ειλικρίνεια και οικειότητα. Είναι πολύ µικρός αλλά ταυτόχρονα πολύ ώριµος και µιλάει για όλα µε αφοπλιστική ειλικρίνεια. Άλλωστε, η ζωή τού έφερε πολλά καλά, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολες καταστάσεις που δεν τις είδε σαν προβλήµατα αλλά τις αντιµετώπισε ως µαθήµατα. Και σε αυτά τα µαθήµατα πέρασε τις εξετάσεις µε απόλυτη επιτυχία. Γνωρίστε τον Mike.

Έχεις ειλικρίνεια, µια τιµιότητα σαν παιδί και µια σεµνότητα που είναι κόντρα στην εικόνα σου.

Είμαι όλα. Έχω περάσει πολλές φάσεις, άλλες δύσκολες κι άλλες εύκολες. Και «την έχω ψωνίσει» και «έχω πέσει από το ροζ συννεφάκι», αλλά ένα πράγμα μόνο δεν έχει φύγει: Η διάθεσή μου να συνεχίσω και η σκέψη ότι όλα για κάποιο λόγο μάς συμβαίνουν. Είμαι αισιόδοξος και κοιτάζω πάντα μπροστά.

Στα 29 σου (σ.σ.: τα έκλεισε στις 9 Οκτωβρίου) έχεις αλλάξει πολλές πίστες, πολλές διαδροµές, τόσο επαγγελµατικά όσο και προσωπικά.

Ξεκίνησα από αθλητής, μετά μουσική, μετά κομμωτική. Όλα μαζί και στο φουλ.

Ο αθλητισµός ενέχει και την πειθαρχία. Οι γονείς σου πώς αντέδρασαν σε όλα αυτά;

Σε όλα ήταν πολύ υποστηρικτικοί, προστατευτικοί. Τους αρέσει που με ό,τι καταπιάνομαι το φτάνω στο τέρμα. Στο μέτριο δεν είμαι. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να φτάσω στο καλύτερο που μπορώ.

Είσαι µοναχοπαίδι και πρόσφατα δήλωσες πως είσαι υιοθετηµένος.

Εμένα μου φαίνεται πολύ φυσιολογικό. Δεν είναι κάτι που έχει κλονίσει το μέσα μου. Άλλωστε είμαι υιοθετημένος από 12 μηνών, δεν έχω κάποια μνήμη από πριν. Αυτοί είναι οι γονείς μου. Κάποια στιγμή, στην εφηβεία, ήθελα να μάθω τους βιολογικούς μου γονείς, αλλά και αυτό μου πέρασε. Όσο μεγάλωνα και ωρίμαζα, κατάλαβα ότι δεν πήγαζε από καμία πραγματική ανάγκη μέσα μου, ήταν περισσότερο εφηβική περιέργεια. Σαν παιχνίδι.

∆εν είχες την ανάγκη να µάθεις από πού κατάγεσαι; Το γενεαλογικό σου δέντρο;

Τι να σου πω; Όταν φτάσω 50 μπορεί. Προς το παρόν, προσπαθώ να μετράω τις ευλογίες στη ζωή μου. Το ότι έχω την τύχη να έχω αυτούς τους γονείς για μένα είναι ευλογία και μια ευλογία καλύτερα είναι να ευχαριστείς που σου συνέβη και να μην την πειράζεις.

Έχεις ρωτήσει πώς σε διάλεξαν;

Ήταν καρμικό. Σαν να έπρεπε να γίνει. Σαν να ήμασταν οικογένεια ή μάλλον σαν να έπρεπε να γίνουμε οικογένεια. Κάλεσαν τους γονείς μου στο ίδρυμα, τους ανακοίνωσαν ότι υπήρχε ένα παιδί και η μάνα μου όταν με είδε με πήρε αγκαλιά. Εγώ αμέσως ξάπλωσα στο στήθος της και λέει η μάνα μου «αυτό είναι το παιδί μου». Ούτε αντέδρασα ούτε τίποτα. Ήταν λες και ήταν η μάνα μου εξαρχής. Ό,τι καλύτερο μου έχει φέρει η ζωή.

Για τα τατουάζ δεν αντιδρούν;

Για μένα τα τατουάζ είναι τέχνη. Ο καθένας βέβαια έχει διαφορετική αντίληψη. Στην αρχή προφανώς και δεν τους άρεσαν, αλλά βαρέθηκαν να γκρινιάζουν και τώρα τα συνήθισαν.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 1

Η μεγάλη ανατροπή στη ζωή του Mike την περίοδο που είχε ανέβει στο ασανσέρ της επιτυχίας και ανέβαινε προς τα πάνω –συνεργασίες με Βίσση και Φουρέιρα– έγινε όταν στα 27 του διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις. Κάτι που έφερε μεγάλη αλλαγή στη ζωή και τη σκέψη του, αναγκάζοντάς τον να αναπρογραμματίσει τις προτεραιότητές του.

Πώς ήταν εκείνη η µέρα;

Σαν να βρέθηκα στο σημείο μηδέν. Ήταν μια συγκλονιστική, σχεδόν τρομακτική ανακοίνωση από το γιατρό μου. Δεν περίμενα ποτέ να μου συμβεί κάτι τέτοιο. Ήταν αυτό που λέμε «γιατί σε μένα;». Ήταν κάτι που με κλόνισε, μου άλλαξε όλη τη ζωή, όσα πίστευα. Έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου, άλλαξε όλη η οπτική μου.

Οριακές καταστάσεις –και ειδικά ασθένειες– μας κάνουν να αναθεωρούμε πολλά.

Ακριβώς έτσι. Πιο παλιά ήμουν πιο αντιδραστικός, πιο έντονος χαρακτήρας, υποδαύλιζα τις καταστάσεις για να είναι όλα στο κόκκινο, ενώ τώρα είμαι πολύ πιο ήρεμος, κατάλαβα ότι τελειότητα δεν υπάρχει, το μέλλον είναι κάτι που απλώς σχεδιάζουμε αλλά ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν όλα και δεν έχουμε καμία σιγουριά πλην των ανθρώπων που μας αγαπούν.

Κάτι καλό όμως βγαίνει.

Σαφώς, το πιστεύω ακράδαντα. Η ζωή κάτι σου παίρνει για να σου φέρει κάτι άλλο. Σε μένα αφαίρεσε τον ψυχαναγκασμό να είναι όλα τέλεια. Αν κάτι δεν πάει καλά στη δουλειά ή σε ένα live μου δεν θα πανικοβληθώ, θα το δω πιο ψύχραιμα και πιο σφαιρικά. Και ξέρω ότι πάντα υπάρχει μια λύση. Παλιά ήμουν αντιδραστικός.

Μα και στα video clips βγάζεις μια επιθετική περσόνα. Πιο macho από το παιδί με το οποίο μιλάω τώρα.

Ήμουν επιθετικός αλλά όσον αφορά στη μουσική. Περισσότερο ήταν εικόνα, για να υποστηρίξω αυτό που έχω δημιουργήσει ως τραγούδι. Γιατί είναι ρόλος. Κάθε κομμάτι είναι ρόλος. Αλλά έφυγε κι αυτό. Ήμουν έντονος άνθρωπος και συνεχίζω να είμαι, αλλά είμαι ταυτόχρονα και πιο ήρεμος.

Και το μάθημα που πήρες;

Το να είμαι πιο ζεν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν μπορείς να κλάψεις ή να στραβώσεις μ’ αυτό. Σαφώς πέρασα και το διάστημα της θλίψης –δεν μπορείς να αποφύγεις αυτά τα συναισθήματα–, αλλά μετά από ένα μήνα σηκώθηκα και είπα ότι η ζωή συνεχίζεται με τους όρους της. Μπήκα στη λύση γιατί δεν θέλω με τίποτα να χάσω την αισιοδοξία μου και την πεποίθηση πως η ζωή είναι χαρά, είναι δημιουργία και ενέργεια, είναι ένα υπέροχο δώρο.

Το θάνατο τον σκέφτεσαι;

Δεν με φοβίζει. Είμαι πολύ συμφιλιωμένος με την ιδέα. Απλώς, αν είναι να φύγω –και ελπίζω μετά από πολλά, αλλά πολλά χρόνια–, θέλω να φύγω χωρίς να ταλαιπωρηθώ, ούτε εγώ ούτε οι άλλοι δίπλα μου.

Εσένα τώρα τι σου δίνει χαρά;

Μου αρέσει η ρουτίνα μου. Το ότι βγαίνω, δουλεύω, πάω σινεμά, κάνω live. Να κι άλλο ένα μάθημα. Η ρουτίνα δεν είναι αυτονόητη, οπότε κάθε μέρα ξυπνάω με χαμόγελο. Ακόμη και τις μέρες που θα ξυπνήσω στραβά θα το φτιάξω. Θα κάνω γυμναστική, θα βάλω μουσική, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω κάτι να μου στερήσει το να πάει καλά η μέρα. Δεν αφήνω να με πάρει η κατρακύλα.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 2 Ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια, με άπειρες αναρτήσεις και δηλώσεις, ήταν ο Mike με την τραγουδίστρια Έλενα Τσαγκρινού, που αποφάσισαν να χωρίσουν μετά από πέντε χρόνια σχέσης. Που τα πέντε χρόνια σ’ αυτή την ηλικία θεωρούνται ολόκληρη ζωή.

Αλήθεια, γιατί χωρίσατε;

Γιατί υπάρχει ένα σημείο στις σχέσεις που λες ότι ή θα σταματήσεις ή θα ζήσεις μ’ αυτό και θα συμβιβαστείς. Τελικά αποφασίσαμε και οι δύο πως το καλύτερο για την εξέλιξή μας θα ήταν να χωρίσουμε. Και νομίζω πως και οι δύο πήραμε την πιο σωστή απόφαση.

Τώρα υπάρχει κάτι μόνιμο στη ζωή σου;

Όχι. Δεν μου λείπει μια σχέση, μου αρέσει που είμαι μόνος μου. Απολαμβάνω τη μοναχικότητά μου, όχι τη μοναξιά μου.

Ποια είναι η διαφορά;

H μοναχικότητα είναι επιλογή. Η μοναξιά είναι μια ανάγκη που πρέπει να καλύψεις, ένα κενό. Εγώ δεν νιώθω να υπάρχει κανένα κενό να καλύψω στην προσωπική μου ζωή αυτή τη στιγμή. Δεν έχω καμία ανάγκη να κάνω σχέση. Γενικά είμαι μοναχικός τύπος.

Μιλάτε με την Έλενα;

Όχι, δεν μιλάμε καθόλου, δεν υπάρχει λόγος. Ούτε υπάρχει και κάτι άσχημο μεταξύ μας, φυσιολογικά χωρίσαμε. Ποιοι είναι οι λόγοι για να χωρίσεις – και μιλάω γενικά. Η απιστία, το ψέμα, η υποκρισία. Αυτά νομίζω. Και φυσικά να τελειώσει ο έρωτας.

Εσύ τα έχεις κάνει αυτά;

Φυσικά. Αλλά μικρός, όταν ήμουν «στα κάγκελα». Αρκετά πράγματα έχω κάνει. Πρέπει να συλλέγουμε εμπειρίες. Αν δεν έχεις ζήσει, δεν έχεις και κάτι να πεις. Ας πούμε, το θέμα της υγείας με ωρίμασε. Επίσης εγώ τα έκανα όλα στο τέρμα. Δεν είχα όρια. Είχα σχέσεις τις ζούσα στο τέρμα, έβγαινα θα το τερμάτιζα, μπορεί να έμενα και τρεις μέρες άυπνος, θα έκανα γυμναστική και εκεί. Τα ζούσα όλα. Τώρα έχω ωριμάσει. Τώρα θέλω ποιοτικά πράγματα. Δηλαδή να πάω για καφέ με ένα φίλο μου που θα πούμε κάτι ουσιαστικό. Μου αρέσει η ήρεμη ζωή τώρα. Περιμένω να αρχίσω τα χειμερινά μου μπάνια και η τελευταία μου συνήθεια είναι να κάνω κρύα ντους κάθε πρωί. Μου κάνει πραγματικά καλό. Το έχω ζήσει πολύ το έξω. Προτιμώ να ξυπνάω το πρωί στις 6.30 και να πηγαίνω με την Μπέλα βόλτα (σ.σ.: το σαρπέι σκυλί του). Με την Μπέλα είμαστε σαν μπαμπάς με κόρη.

Βλέπεις ταινίες, σειρές;

Πολύ. Μου αρέσουν τα πάντα και κυρίως ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Αν και το τελευταίο φιλμ που με ενθουσίασε ήταν το «Dahmer», το οποίο είναι υπέροχο. Όχι το θέμα, αλλά το σίριαλ και το σασπένς που είχε. (Σ.σ.: Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός κανίβαλου serial killer που συγκλόνισε την Αμερική το 1991, στο Νetflix.) Οι ηθοποιοί, το σίριαλ, όλα είναι φανταστικά.

Από μουσική;

Ακούω τα πάντα. Τα τσιφτετέλια δεν μπορώ.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη ραπ;

Δεν είμαι μόνο ράπερ. Σαφώς ξεκίνησα από εκεί γιατί το περιβάλλον μου, τα ξαδέλφια μου άκουγαν όλοι ραπ, εμπνεύστηκα και επηρεάστηκα από αυτό. Αλλά μου αρέσει και το τραγούδι.

Έχεις και το ανάλογο lifestyle.

Καθόλου. Δεν μου αρέσουν τα κοσμήματα και τα ακριβά ρούχα. Σαφώς αν μου αρέσει κάτι θα το πάρω, αλλά γενικά το εκκεντρικό ντύσιμο το αφήνω για τη σκηνή.

Τι σημαίνει το τατουάζ με το λατινικό αριθμό 13 που έχεις στο πόδι;

Είναι ο τυχερός μου αριθμός. Ειδικά όταν συμπέσει στο μήνα Παρασκευή και 13 λέω «κάτι καλό θα συμβεί» – και συμβαίνει.

Έχεις ξεφύγει ποτέ; Έχεις κάνει καταχρήσεις;

Έχω κάνει πράγματα, αλλά δεν έχω ξεφύγει ποτέ, να καταστραφώ, να πω πρέπει να το σταματήσω αυτό. Όλα με μέτρο.

Τι συμβουλή σου έχουν δώσει οι γονείς σου;

Nα ακούω πολλές γνώμες και στο τέλος να βγάζω το δικό μου πόρισμα. Και να παίρνω την ευθύνη της επιτυχίας αλλά και της αποτυχίας. Και να διαβάζω. Και διαβάζω πολύ, είμαι ευγενικός, δεν περνάω τα όρια.

Τίμιο αυτό που λες. Ότι και την αποτυχία τη χρεώνεις σε εσένα.

Πάντα. Αν κάτι δεν περάσει στον κόσμο, δεν αρέσει, δεν έχω δικαιολογίες. Εγώ το έκανα, εγώ το έστησα, άρα στρέφω το δάχτυλο πάντα προς εμένα και σκέφτομαι τι έκανα λάθος εγώ. Κι έτσι έχω μάθει να παίρνω την ευθύνη του εαυτού μου από μικρός.

Πώς νιώθεις πάνω στη σκηνή;

Είναι τόσο δυνατό, να φανταστείς παίρνω τόσο μεγάλη ενέργεια που πραγματικά μετά νιώθω σαν να έχω κάνει πέντε ώρες προπόνηση.

Εκτίθεσαι πολύ στο Ιnstagram. Και σε ευαίσθητα σημεία.

Κατάλαβα τι εννοείς. Ανέβασα το τεστ εξαμήνου της ακτινογραφίας μου γιατί μπορεί έτσι να ταυτιστεί κάποιος, να πάρει κουράγιο και να δει μια θετική πλευρά, να πάρει δύναμη από αυτό.

Έχεις αγωνία για τα αποτελέσματα;

Είμαι αισιόδοξος, δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω και πιστεύω ότι όλα φτιάχνουν. Εννοείται βέβαια και με τη δική σου προσπάθεια, δεν γίνεται τίποτα από μόνο του. Άλλωστε είμαι και Ζυγός.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι είμαι ισορροπιστής. Είμαι ρεαλιστής, δεν ζω σε ένα ροζ συννεφάκι. Μπορεί να γίνει κάτι στη δουλειά και να πω: «Αυτό δεν είναι καλό. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το φτιάξουμε;» Δεν παρερμηνεύω τα γεγονότα, δεν τα ωραιοποιώ.

Επίσης έχεις ένα πολύ τολμηρό και sexy Ιnstagram. Ποια είναι η σχέση σου με το γυμνό σώμα στη δημόσια εικόνα;

Η καλύτερη. Είμαι απολύτως συμφιλιωμένος με το σώμα μου και το αγαπώ. Συμβαίνουν πολλά στον κόσμο για τα οποία θα πρέπει να ντρεπόμαστε, αλλά η θέα ενός γυμνού κορμιού σίγουρα δεν είναι ένα από αυτά. Επίσης, θαυμάζω πολύ το γυμνό στην τέχνη.

Σου έχουν κατεβάσει ποτέ φωτογραφία;

Φροντίζω πάντα οι φωτογραφίες που ανεβάζω να μην παραβιάζουν τους όρους του Instagram, οπότε δεν μου έχει συμβεί. Έχω δει όμως πολλές φορές να κατεβαίνει υλικό χωρίς ουσιαστικό λόγο. Πιστεύω πως θα ήταν φρονιμότερο να υπάρχει περισσότερος έλεγχος σε επικίνδυνες απόψεις που εκφράζονται στα social media –τα οποία πλέον έχουν τεράστια δύναμη– παρά σε εικόνες που δεν προσβάλλουν κανέναν.

Έχεις κάποια άποψη σχετικά με αυτό που λένε όλοι, πως στα social το αντρικό γυμνό λογοκρίνεται σε αντίθεση με το γυναικείο;

Αυτό είναι αλήθεια και ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί. Θεωρείται από την κοινωνία πως ένα γυναικείο κορμί είναι πιο προκλητικό όταν εκτίθεται γυμνό, αλλά στα social media το γυμνό αντρικό κορμί σοκάρει περισσότερο. Αν με ρωτάς, όλα αυτά είναι λάθος. Το γυμνό ούτε σοκαριστικό είναι ούτε πρέπει να κατακρίνεται. Είναι η φύση μας.

Ποιος στίχος σου σε εκφράζει αυτή τη στιγμή;

«Ζήσε άλλη μια μέρα» – αυτός ο στίχος δεν με εκφράζει μόνο τώρα που μιλάμε, για μένα είναι motto ζωής.

Τη συνέντευξη πραγματοποίησε ο Πάνος Ζόγκας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Downtown, στο τεύχος του Νοεμβρίου, ενώ τη φωτογράφιση επιμελήθηκε ο Freddie F.