Μπορεί να είσαι θετικός στον κορονοϊό και να μην έχεις συμπτώματα; Ναι!

Photo by Matteo Fusco on Unsplash

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 194.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 7.873 θάνατοι σε τουλάχιστον 164 χώρες. Και τα νούμερα αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό ώρα με την ώρα. Ο ιός που πήρε διαστάσεις πανδημίας δείχνει να καλπάζει ανεξέλεγκτος, και τα περιοριστικά μέτρα που παίρνονται απλώς καθυστερούν τη μετάδοση. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, όμως, δεν είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των ανεπιβεβαίωτων. Πάσχοντες, όπως ο Tom Hanks και η Rita Wilson, έσπευσαν να εξετασθούν -και να βρεθούν θετικοί- επειδή παρουσίαζαν ύποπτα συμπτώματα: καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, πυρετό. Άλλοι, όμως, όπως ο Idris Elba, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα -ο ηθοποιός αποφάσισε να κάνει την εξέταση, επειδή είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο φορέα. Αυτό σημαίνει ότι εν δυνάμει πολλοί από εμάς, που νιώθουμε απολύτως υγιείς, ίσως κρύβουμε μέσα μας ένα μυστικό που κανείς δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας: τον κορονοϊό.

Γιατί όμως κάποιοι παρουσιάζουν συμπτώματα και κάποιοι άλλοι όχι; Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα είναι οι προσπάθειες του ανοσοποιητικού συστήματος να αποβάλλουν τη μόλυνση, την οποία έχουν εντοπίσει. Γι’ αυτό και οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, αφού δεν μπορούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Στην περίπτωση όμως που έχεις προσβληθεί και δεν το ξέρεις -δηλαδή, είσαι ασυμπτωματικός φορέας-, υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι:

  1. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα εντοπίζει τη μόλυνση με χρονοκαθυστέρηση (οπότε τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά αργότερα).
  2. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι πολύ δυνατό και πρόλαβε να χτυπήσει τη νόσο στις αρχές της, πριν προλάβει να εξαπλωθεί στον οργανισμό σου και εκδηλώσει συμπτώματα.
  3. Η μόλυνση είναι ήπιας μορφής, οπότε δεν προκαλεί κάποια ανοσοποιητική αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένας ασυμπτωματικός φορέας παραμένει φορέας και μπορεί πανεύκολα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους που δεν είναι ευλογημένοι με τόσο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας λόγος παραπάνω να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών και να μένουμε στο σπίτι, για να προφυλάξουμε την κοινότητα και να δώσουμε χρόνο στην επιστήμη να βρει τη λύση και να μας βγάλει από το τέλμα.