Όλοι διαβάζουν το Δώρο του Στέφανου Ξενάκη

Το βιβλίο του βρίσκεται 8 βδομάδες στο Νο1 των πωλήσεων και συνεχίζει έχοντας αγγίξει τις 44 χιλιάδες. Ιστορίες αυτοεκτίμησης, εμψυχωτικές, θετικές που έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και οπαδούς.

Από τον Πάνο Ζόγκα Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τζέμης

Ζει στη Βουλιαγμένη σε ένα υπέροχο διαμέρισμα με θέα τη θάλασσα. Προτιμάει να επενδύει στο σπίτι και όχι σε ρούχα. Η ντουλάπα του είναι γεμάτη από μαύρα ρούχα. Ξυπνάει στις 5 το πρωί, τρέχει, κολυμπάει και μετά κάθεται στο γραφείο του για να προγραμματίσει την ημέρα του. «Είναι οι πιο γόνιμες ώρες. Δεν έχει ξεκινήσει η τρέλα του κόσμου. Δεν σε ενοχλεί κανείς , υπάρχει απόλυτη διαύγεια». Έχει μοιράσει και τις μέρες στο σπίτι. Τρεις μέρες μένει μόνος του, δύο με τις κόρες του και δύο με τη σύντροφό του. Θέλει να υπάρχει ισορροπία. Το δικό του ταξίδι αυτογνωσίας ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια όταν σε μια ομιλία έχασε τη φωνή του. Τότε είχε διαφημιστική εταιρεία. «Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που ισχυρίστηκε πως είχα κάνει κάτι αισχρό που δεν είχα κάνει και ανέβηκα στο αμφιθέατρο και δεν έβγαινε η φωνή μου. Ήμουν 30 χρονών. Και να είναι καλά αυτός ο άνθρωπος. Γιατί μέχρι τότε είχα την ανάγκη να μου λένε και να ακούω μόνο καλά πράγματα. Αυτός ο άνθρωπος με βοήθησε να πάρω ένα μεγάλο μάθημα. Μου έδωσε μια αφύπνιση, γιατί τα δώρα δεν έρχονται σε βελούδινα πακέτα, συνήθως έρχονται με αγκάθια. Και συνήθως τα πετάμε αντί να τα ανοίξουμε. Και επίσης αυτό έγινε η αφορμή και με βοήθησε να κάνω την πρώτη συστηματική δουλειά με τον εαυτό μου και να ψαχτώ. Για έξι μήνες δεν μπορούσα να μιλήσω, ψιθύριζα μόνο. Νευρική αφωνία. Έκανα όλες τις εξετάσεις, ήταν όλα καλά, αλλά είχε μπουκώσει η ψυχή, είχε στομώσει, δεν ξέρω τι είχε πάθει και έψαξα και βρήκα ότι η ευθύνη ήταν όλη δική μου. Γιατί εγώ έπρεπε να πιστεύω ότι όλοι έπρεπε να είναι μαζί μου ευχαριστημένοι;  Είχα το ελάττωμα  να έχω την απόλυτη ανάγκη αποδοχής από όλους. Την ψευδαίσθηση. Δεν γίνεται. Θα τρελαθείς. Αν όλοι είναι ευχαριστημένοι από σένα, τότε σίγουρα εσύ δεν θα είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου».

Και κάπως έτσι αποφάσισε να αλλάξει όλη τη ζωή του με την πεποίθηση και τη βαθιά πίστη ότι όλα ξεκινάνε και τελειώνουν με εμάς. Το βιβλίο του έγινε best seller και μεταφράζεται τώρα στα αγγλικά. Τι μαθαίνεις συνοπτικά από μια κουβέντα μαζί του; «Δεν είμαστε τα πράγματα που έχουμε, αλλά η άποψη που έχουμε για αυτά. Δεν είναι οι άνθρωποι που έχουμε, αλλά η γνώμη που έχουμε για αυτούς τους ανθρώπους. Η όρεξη, η επιθυμία, η αποστροφή, η απέχθεια. Τι δεν είναι στο χέρι μας; Το σώμα μας γερνάει. Μόνο το μυαλό μας έχουμε. Το σημαντικό δεν είναι η αφθονία. Το μέσον δεν πρέπει γίνει σκοπός. Είμαστε οι επιλογές μας». Ακόμη και αν υπάρχει πάντα η αμφιβολία, δύο ώρες μαζί του είναι ικανές για να σε πείσουν.

Στην εποχή τού «σκέψου θετικά» που οι life coaches έχουν γίνει οι σύγχρονοι γκουρού και όλοι αναζητούν την πρόκληση και την έξαψη στον πνευματικό τρόπο ζωής σαν το αντίδοτο της ύλης, ο Στέφανoς προτείνει τη δράση. «Είμαι ένας άνθρωπος που έχω πάθει και έχω μάθει. Δουλεύω συνεχώς κάθε μέρα με τον εαυτό μου και θα το κάνω μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου. Επίσης προσπαθώ να εμπνεύσω όσους πιο πολλούς ανθρώπους μπορώ. Όπως και εμένα με εμπνέουν χιλιάδες άνθρωποι. Προσπαθώ να μη με κλέβω. Ο κόσμος έχει ανάγκη να εμπνευστεί από την καθημερινή ζωή.  Αυτό που λέω είναι ότι όλοι έχουμε το ίδιο σιδερικό στον εγκέφαλό μας. Αν του βάλεις γνώση. θα σου βγάλει γνώση. Αν του βάλεις λουλούδια, θα σου βγάλει λουλούδια. Αν του βγάλεις σκατά, θα σου βγάλει σκατά. Είναι σαν να λέμε ότι είναι κακή η τηλεόραση. Δεν είναι κακή. Είναι αυτό που εσύ θα επιλέξεις να δεις».

«Το μυστικό; Καταρχάς πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο στόχος σου. Να ξέρεις πού θες να πας και να βάλεις τις συντεταγμένες. Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πού θέλει να πάει. Όταν κάποιος αναλάβει την ευθύνη της ζωής του, τότε έχει πραγματικά ενηλικιωθεί, όχι στα 18 χρόνια. Όσο σου φταίνε οι άλλοι για τη δική σου πραγματικότητα, τότε είσαι ανήλικός. Αν καταλάβεις ότι όλα από σένα ξεκινάνε και σε σένα τελειώνουν και βάζεις δράση, τότε όλα λειτουργούν υπέρ σου. Όταν αναλάβεις τα ηνία. Το 90% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν έχουν τα ηνία της ζωής τους και για αυτό δεν καταφέρνουν αυτό που θέλουν. Τα πράγματα βγαίνουν από μέσα προς τα έξω. Εγώ είμαι άνθρωπος της δράσης. Κάν’ το. Μην παραπονιέσαι αν βλέπεις ένα πρόβλημα. Φτιάξ’ το. Μην περιμένεις τις τέλειες συνθήκες. Δεν υπάρχουν οι τέλειες συνθήκες. Δεν υπάρχει η τέλεια μέρα . Η τέλεια μέρα είναι τώρα.  Ούτε χθες  ούτε αύριο. Σήμερα. Είχα ανεβάσει ένα post που συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια,  που έγραφα “one day is not a day. It’s a day of the week”. Υπάρχουν 7 μέρες , όχι μία μέρα.  Το ημερολόγιο δεν γράφει πουθενά “one day”. Δεν υπάρχει τέλειο σχέδιο. Είμαι της πράξης. Ήμουν και θα είμαι επιχειρηματίας. Πάντα θα αναζητώ τα αποτελέσματα. Και φυσικά, όταν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μου, θα αναρωτηθώ πώς θα το αλλάξω και όχι το γιατί. Το Γιατί είναι μια γελοία αντιμετώπιση του προβλήματος και το 90% του κόσμου βρίσκονται εκεί. “Γιατί δεν έχω τα λεφτά που θέλω, την γκόμενα που θέλω, τη δουλειά που θέλω;”. Και δεν αναρωτιούνται “πώς θα το αποκτήσω;”».

leave a reply

Your Review