Κάνε μια καλλιτεχνική βόλτα από το σπίτι σου

Όπως όλα τα μουσεία, το κτήριο που στεγάζει τη συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή είναι κλειστό. Μπορείς, όμως, να θαυμάσεις τα έργα του από τον υπολογιστή του σπιτιού σου.

Από όταν εγκαινιάστηκε, τoν περασμένο Οκτώβριο, το εντυπωσιακό κτήριο που στεγάζει τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή έκανε το Παγκράτι σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να θαυμάσουν κορυφαία έργα τέχνης. Τη δεδομένη στιγμή, βέβαια, είναι αδύνατον να τα δούμε από κοντά, μπορούμε όμως να τα απολαύσουμε από την ασφάλεια του σπιτιού μας, μπαίνοντας στο goulandris.gr.

Edgar Degas (1834 – 1917), Μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών, 1878-1881 περίπου, Μπρούντζος με καφέ πατίνα, τούλινη φούστα και σατέν κορδέλα σε ξύλινη βάση – Χύτευση A. A. Hébrard, Παρίσι, 1922 περίπου, 96,5 × 47 × 35 cm

Σε αυτό το site, υπάρχουν ψηφιακές αναπαραγωγές 148 έργων, εικόνες που εστιάζουν σε λεπτομέρειες και ηχητικές ξεναγήσεις για καθένα. Μιλάμε για κορυφαίες δημιουργίες των Van Gogh, Picasso, El Greco, Monet, Rodin, Miró, Degas, Giacometti, Cézanne, Παρθένη, Τσαρούχη, Μόραλη και άλλων που έχουν γράψει ιστορία στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη. Μπορεί, λοιπόν, να μην υπάρχει η δυνατότητα μιας φυσικής επίσκεψης, αλλά μέσα από το διαδίκτυο γίνεται να ανακαλύψουμε λεπτομέρειες κρυμμένες στο πίσω μέρος των καμβάδων και να μάθουμε περισσότερα για τη δημιουργία τους, την ιστορία τους και τη ζωή των καλλιτεχνών.

Paul Gauguin (1848-1903), Νεκρή φύση με γκρέιπ φρουτ, 1901 ή 1902, Λάδι σε καμβά, 66 × 76.5 cm

Για τους ενήλικες, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να παρατηρήσουν πιο προσεκτικά έργα που ίσως έχουν ήδη δει από κοντά, ή να προετοιμαστούν για μια μελλοντική επίσκεψη μαθαίνοντας πράγματα που δεν φαίνονται με μια απλή ματιά. Για τα παιδιά, είναι ένας τρόπος να αρχίσουν να έρχονται σε επαφή με τέτοια έργα και να γεμίζουν και αυτά τις ώρες τους. Αν τους αρέσουν, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα θέλουν με χαρά να τα χαζέψουν και στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Vincent van Gogh (1853-1890), Η συγκομιδή της ελιάς Δεκέμβριος 1889, Λάδι σε καμβά, 73.5 × 92.5 cm

Φωτογραφίες: Χριστόφορος Δουλγέρης