Όσα μπορείς να δεις και να κάνεις στο σπίτι αυτές τις μέρες

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Αν ανήκεις σε εκείνους που δεν τους συγκίνησε ιδιαίτερα το ότι άνοιξαν οι καφετέριες και τα εστιατόρια και είσαι από αυτούς που περιμένουν πως και πως να πάνε να απολαύσουν μία παράσταση, μία ταινία ή να  χαθούν στους διαδρόμους ενός μουσείου, εμείς σου έχουμε τη λύση. Παραδεχόμαστε ότι η τεχνολογία και το internet έγιναν οι καλύτεροί μας φίλοι τους δύο τελευταίους μήνες και σου παρουσιάζουμε όσα μπορείς να κάνεις αυτές τις μέρες διαδικτυακά.

 

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης διαθέτει διαδικτυακά ψηφιακές εφαρμογές προσφέροντας τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι τα εκθέματα του Μουσείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους.

Εθνική Πινακοθήκη

H Εθνική Πινακοθήκη προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στους ηλεκτρονικούς καταλόγους και στις ψηφιακές συλλογές της, που υπολογίζονται σε περίπου 30.000 βιβλία, περιοδικά, αποκόμματα Τύπου, ανάτυπα, αφίσες, φωτογραφίες, καταλόγους δημοπρασιών, φυλλάδια προσκλήσεις εκθέσεων, έγγραφα και αποδελτιωμένα άρθρα, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διαθέτει μία εφαρμογή μέσω της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τα έργα του και να ανακαλύψουμε τη σύγχρονη τέχνη.

Android app |  Smartify | Facebook | Instagram

Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποτελεί μια ψηφιακή απεικόνιση του συναρπαστικού κόσμου του μοναδικού ελληνικού λυρικού θεάτρου, από την έναρξη της λειτουργίας του το 1939 έως σήμερα. Αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερα από 11.000 εκθέματα.

Εκπαιδευτικές εφαρμογές | Εικονικό Μουσείο

ΜOΜus

Με όχημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μέλη του MOMus, του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, μας συστήνουν καθημερινά επιλεγμένα έργα από τις εκθέσεις και τις συλλογές του με το MOMus Resilience Project.

Μουσείο Μπενάκη

Στον ιστότοπο benaki.org λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις 360˚ σε όλες τις αίθουσες και εκατοντάδες έργα τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» που παρουσίασε το 2014, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ετοίμασε μια σειρά online δραστηριοτήτων για ενήλικες.

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κάθε βράδυ απολαμβάνουμε μουσική από τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής στο Facebook. Μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το European Concert Hall Organisation (ECHO).

Η σελίδα του Μεγάρου Μουσικής στο Facebook

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπολογίζοντας την αποχή από συναυλίες και συναθροίσεις, προκειμένου να μην μας στερήσουν την καθιερωμένη, εβδομαδιαία μουσική μας συνάντηση φρόντισαν για τις επόμενες εβδομάδες που μένουμε στο σπίτι, να ανεβάζουν κάθε Παρασκευή στο YouTube ένα αγαπημένο έργο.

 

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλει δωρεάν για το κοινό, μικρού μήκους ταινίες που υπογράφουν οι σκηνοθέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην ενότητα «Meet the Future» του 60ού Φεστιβάλ, τον Νοέμβριο του 2019.

ONLINE Ταινίες της ΕΡΤ 

Μένουμε σπίτι και βλέπουμε ταινίες, ντοκιμαντέρ, αλλά και τηλεοπτικές σειρές για μικρούς και μεγάλους από την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΡΤ.

WebTV | Παιδικές σειρές

 

Εθνικό Θέατρο

Το Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει στις συλλογές του σπάνιο υλικό, από το 1932 έως το 2005. Προγράµµατα των παραστάσεων, αποκόµµατα εφηµερίδων, φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουµέντα (από το 1955), βιντεοσκοπήσεις (από το 1994) και μουσικές παρτιτούρες.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις  παραστάσεις  του Εθνικού Θεάτρου οι οποίες διακόπηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID -19, μέσω της σελίδας του Εθνικού Θεάτρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του  Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Παρασκευή  3 Απριλίου και έχει ως εξής.

Μάκμπεθ: κάθε Παρασκευή, 21.00

Hotel Eternite: κάθε Κυριακή, 21.00

Χίλιες και μία Ιστορίες (παιδικό θέατρο): κάθε Σάββατο, 17.00 και Κυριακή, 12.00

Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές προβολές ακολουθούν τους πραγματικούς χρόνους των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου.

www.n-t.gr

www.culture.gr

www.mindigital.gr

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο καλαμάτας  (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ)

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας μας προτρέπει να βάλουμε το θέατρο στη ζωή μας και μοιράζεται μαζί μας μέσα από την ιστοσελίδα του και το κανάλι του στο YouTube μια παραγωγή της προηγούμενης και δύο της φετινής σεζόν.

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Ο οργανισμός προσφέρει δωρεάν online παρακολούθηση στις τρεις οπερέτες που ανέβηκαν στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2018 – ’19 & 2019 – ’20, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι».

www.opanda.gr  ή στο κανάλι του ΟΠΑΝΔΑ στο YouTube

 

Εκδόσεις Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων  (ΤΑΠ)

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια του ΥΠΠΟΑ για την προσφορά ψηφιακών τρόπων διάθεσης πολιτιστικού υλικού, έχει εμπλουτίσει την κεντρική του ιστοσελίδα

Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη προσφέρει στο κοινό το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.