Ποιοι κρύβονται πίσω από τους Ancient Memes;

Δύο ευφυείς τύποι με τρελό χιούμορ μας σερβίρουν τα memes τους σε θερμοκρασία αρχαίου δωματίου. Ο Κώστας Τουλάκης και ο Πέτρος Ντόκος μας διηγούνται την ιστορία πίσω από την ιστορία τους. Από τη Μαριλού Πανταζή Φωτογραφίες Κωνσταντίνος Τζέμης

Αρχαιοελληνικά αγάλματα, αρχαίες Ρωμαίες, μεσαιωνικά ζευγάρια και αναγεννησιακοί κύριοι είναι μερικοί μόνο από τους πρωταγωνιστές των Ancient Memes που ανταλλάσσουν ευφυολογήματα (memes) στον πλανήτη Internet, για να μετατραπούν σε σλόγκαν στην καθημερινότητά μας: «Θα σας ειδοποιήσουμε», «Να, αυτά δεν μπορώ», «Συγγνώμη που αμφέβαλλα», «Ούτε καν» και πάει λέγοντας. Πίσω τους κρύβονται ο Κώστας Τουλάκης και ο Πέτρος Ντόκος. O ένας μένει στην Καβάλα και ο άλλος στην Αθήνα, αλλά με το internet και τα τηλέφωνα, που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις, η συνεργασία τους γίνεται παιχνιδάκι.

Ο Κώστας βέβαια συχνά πυκνά κατεβαίνει στην Αθήνα -«κάθε δύο-τρεις μήνες είμαι εδώ και όποτε συναντιόμαστε με τον Πέτρο οι ιδέες μας τρέχουν σαν καταρράκτης»- και σε μία από αυτές τις επισκέψεις-σφηνάκι μου αφιέρωσαν λίγο χρόνο. Τους ρωτάω πώς γνωρίστηκαν και πώς προέκυψε η ιδέα των Ancient Memes. Ο Πέτρος κάνει την εισαγωγή: «Γνωριστήκαμε περίπου πριν από πέντε χρόνια, στο site Provocateur, που δημιούργησα εγώ. Ο Κώστας ήταν φίλος ενός συντάκτη, είχε γράψει κάτι στο twitter που μου άρεσε, ζήτησα να τον γνωρίσω και καταλήξαμε να κάνουμε μαζί το περιεχόμενο του site. Μια μέρα ο Κώστας μου στέλνει ένα Ancient Meme και μου λέει: “Πώς σου φαίνεται αυτό;’’. Και του απαντάω: “Θα γ@μήσει». Το concept με την αρχαιότητα ήταν ιδέα του Κώστα. «Είχα δει μια σελίδα του εξωτερικού, τα Classical Art Memes, και σκέφτηκα να κάνω κάτι αντίστοιχο με βάση τη δική μας Ιστορία. Έκανα λοιπόν μια μεταφορά με ελληνικό περιεχόμενο, δηλαδή με εικόνες από την αρχαία Ελλάδα, μετά μπήκε και η αρχαία Ρώμη και σιγά-σιγά εμπλουτίστηκε η γκάμα των εικόνων που βλέπουμε. Έχω φάει ατέλειωτες ώρες σε όποιο site μπορείς να φανταστείς και έχω κατεβάσει καταλόγους μουσείων προκειμένου να βρω εικόνες σε καλύτερη ανάλυση. Αυτό είναι καθημερινή διαδικασία».

Ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο στην ομάδα, όπως μας διαφωτίζει ο Πέτρος. «Ο Κώστας κάνει το σενάριο, γιατί άτυπα κάθε meme είναι ένα μικρό κόμικ. Συζητάμε μαζί τις θεματικές και τις ατάκες. Και μετά για την εφαρμογή τους τον πρώτο λόγο έχει ο Κώστας, ο οποίος χτίζει μια ομάδα από κάτω προκειμένου να απευθυνθούμε στο κοινό με το μεγαλύτερο relevant. Εγώ έχω το εμπορικό και το δημιουργικό κομμάτι. Οτιδήποτε είναι video το αναλαμβάνω εγώ. Όσο για τις εικόνες τις φωτοσοπάρουμε στη λογική του μοντάζ». «Είπες ομάδα; Δηλαδή είστε κι άλλοι;», ρωτάω. «Βέβαια», μου λέει ο Πέτρος, «μαζί μας είναι και η Λένα και η Κίκα (Ελένη Συμεωνίδου και Μαρία-Κίκα Ελευθεριάδου), που μας βοηθάνε στην επικοινωνία μας με τον κόσμο. Επίσης, η Κίκα φτιάχνει αρκετά memes, απλώς δεν αναφέρεται το όνομά της. Είναι underground και undercover. Η Λένα κάπως λιγότερα. Έχει και εκείνη όμως προσφέρει στο δημιουργικό κομμάτι». Τα memes της ημέρας δεν είναι για χόρταση. «Επειδή αυτή η σελίδα να είναι handcrafted, στη λογική ότι δουλεύουμε τόσο πολύ το κάθε meme, καταλήξαμε να βγαίνουν πέντε κάθε μέρα. Εγώ όμως θα ήθελα να είναι λιγότερα και να είναι ακόμα περισσότερο δουλεμένα, ώστε να έχουν μεγαλύτερη αξία και μεγαλύτερο virality, χωρίς να κάνουμε εμείς καν stories», εξηγεί ο Πέτρος.

Ωραία όλα αυτά, αλλά το κάνουν μόνο για την πλάκα τους; «Εγώ ζω πια αποκλειστικά από αυτό. Δεν κάνω τίποτε άλλο», απαντάει ο Κώστας, ενώ ο Πέτρος συμπληρώνει: «Έχουμε καταφέρει να έχουμε βιοποριστικά έσοδα, με πελάτες απ’ όλη την ελληνική αγορά – από την Cosmote μέχρι την μπίρα Μάμος. Το γεγονός ότι μπορούμε να δίνουμε εμπορικό χαρακτήρα στο περιεχόμενο, χωρίς αυτό να ενοχλεί, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να καλλιεργούμε την ποιότητά μας τόσο ώστε ποτέ να μη μας κολλήσουν την ταμπέλα του πληρωμένου». Μια άλλη ταμπέλα που δεν μπορούν να τους κολλήσουν είναι αυτή του ντε και καλά politically correct. «Μας εμπνέουν κυρίως τα πράγματα στα οποία έχουν αποδοθεί ταμπέλες, οι καταστάσεις στη ζωή που δεν θεωρούνται αστείες. Εμείς θέλουμε να είναι όλες. Αυτό που ο πουριτανισμός και τα στερεότυπα το έχουν πνίξει, αυτό είναι που μας εμπνέει», μου λέει ο Πέτρος. Το παρόν τους το ξέρουμε και το χαιρόμαστε. Σκοπεύουν να αλλάξουν κάτι στο μέλλον τους; «Μπορώ να σου δώσω ένα hint. Θέλουμε να έχουμε πολύ περισσότερη ποιότητα, σε μια πλατφόρμα που θα δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να φτιάχνει τα δικά του memes, οπότε όλο αυτό θα λειτουργεί σαν group. Και το ακόμα πιο σημαντικό, θέλουμε να περάσουμε από την άλλη πλευρά του πολιτισμού και της ιστορίας και να βρούμε μηχανισμούς που ο κόσμος θα μαθαίνει γελώντας», εξηγεί ο Πέτρος. Βέβαια και τώρα μπορεί ο κόσμος να συμμετέχει στη δημιουργία memes. Όλοι οι επίδοξοι μιμιογράφοι τους στέλνουν τις ιδέες τους στο inbox της FB σελίδας τους και κάθε Κυριακή ανεβαίνουν τα καλύτερα. Όποιος συγκεντρώσει τα περισσότερα likes κερδίζει ένα T-shirt Ancient Memes και ένα καφάσι μπίρες. Λες να τους φτιάξω και εγώ κανένα meme; Μπα! Τους φαντάζομαι να απαντούν: «Ούτε καν».