Πόσο ελεύθερος είναι ο σύγχρονος άνθρωπος ;

Ζούμε στην εποχή της διαφορετικότητας , της πολυπολιτισμικότητας, την εποχή του πλουραλισμού και του αυτοκαθορισμού…Ζούμε σε κοινωνίες ελεύθερες γιατί μπορεί ο πόλεμος να απλώνει την σκιά του γύρω μας , στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά όσο αναπνέουμε ακόμη τον αέρα της ελευθερίας νιώθουμε αυτεξούσιοι, κύριοι του εαυτού μας και των αποφάσεων μας.

Η εποχή μας κρατάει τα σκήπτρα της ελευθερίας μας …Υπόσχεται την αποδοχή της ετερότητας, μιλάει τη γλώσσα του diversity, καταδικάζει το ρατσισμό, ενδύεται το μανδύα της προόδου….Η μόδα καταρρίπτει τα στερεότυπα … plus size μοντέλα , μοντέλα με λεύκη και μοντέλα κάθε ηλικίας κοσμούν τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών! Είναι η  ηχηρή απάντηση στην στερεοτυπική αντίληψη της ομορφιάς, της γοητείας και της λάμψης. Ωραίος δεν είναι πια ο αψεγάδιαστος αλλά ο μοναδικός και οι σύγχρονες κοινωνίες μας καλούν να αναδείξουμε την μοναδικότητας μας.

Το παράδοξο είναι πως ποτέ άλλοτε  οι άνθρωποι δεν αγάπησαν περισσότερο τον καθρέφτη τους, το τέλειο, αψεγάδιαστο είδωλό τους. Οι ελεύθεροι άνθρωποι της εποχής του diversity  πάσχουν από τη μάστιγα της εικόνας. Κοιτούν στις βιτρίνες των μαγαζιών περισσότερο  για να δουν την αντανάκλαση τους. Κι όσο η κοινωνία φωνάζει για ετερότητα τόσο οι άνθρωποι επιζητούν την ομοιομορφία, την τελειότητα.

Αναζητούν εναγωνίως Ozembic στο διαδίκτυο. Τι κι αν κυκλοφορούν παραποιημένα σκευάσματα; Τι κι αν ο Ε.Ο.Φ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για τα ψευδοσκευάσματα και τις παρενέργειές τους; Αρκεί να αδυνατίσουν. Και αν δεν καταφέρουν με κάποιο σκεύασμα αδυνατίσματος επιδίδονται σε εξαντλητικές δίαιτες και σκληρές προπονήσεις.  Γιατί έτσι θα μοιάσουν περισσότερο σε εκείνο το μοντέλο που είδαν στο Instagram.Γιατί ένα αψεγάδιαστο κορμί θα πάρει ίσως περισσότερα likes.

Και κάπως έτσι το diversityπάει περίπατο. Και κάπως έτσι νέοι άνθρωποι υιοθετούν ακραίες τάσεις. Ξεκινούν αισθητικές επεμβάσεις ήδη από την εφηβεία, κάνουν baby botox στα 20 για να μην σπάσουν στα 50! Γιατί να είσαι διαφορετικός αφού μπορείς να είσαι τέλειος; Και η κοινωνία που από τη μια κηρύττει την διαφορετικότητα από την άλλη επιβάλλει την τελειότητα. Είναι όμως η τελειότητα δρόμος εσωτερικής ελευθερίας;  Γιατί ελευθερία σημαίνει αυτοκαθορισμός, συνειδητή επιλογή κι όσο πασχίζουμε να συμβαδίσουμε με τα social trends, να γίνουμε κοινωνικά αρεστοί τόσο θυσιάζουμε την μοναδικότητά μας.

Από την Θεοδώρα Μιχαλολιάκου

Theodoramichaloliakou@gmail.com