Ίσως οι άνθρωποι που μπορούν να πουν ότι δεν τους αρέσει η πίτσα να είναι μερικές δεκάδες σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και η αναζήτηση για το αγαπημένο soul food όλων είναι τόσο σημαντική. Ψάξαμε, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες πίτσες που προσφέρει η Αθήνα για να μη φάτε ποτέ ξανά μέτρια πίτσα.
ALIO NEIGHBORHOOD PIZZERIA
To ιταλικό εστιατόριο Alio βρίσκεται από το 2019 σε μια μονοκατοικία στο Χαλάνδρι. Η αγάπη του κόσμου για το φαγητό που σέρβιρε, και ειδικά για την πίτσα τους, οδήγησε την ομάδα του να μεταφέρει την ουσία του Alio σε μια πιο προσιτή και street
εκδοχή με έμφαση στην πολυαγαπημένη neo- neapolitan style πίτσα, που ο καθένας θα μπορούσε να τη δοκιμάσει στο χώρο του ή με take away και παραγγελία online. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Alio Neighborhood Pizzeria. Η φιλοσοφία του είναι απλή: Μαγειρεύουν αυτό που θα ήθελαν οι ίδιοι να φάνε ώστε να προσφέρουν φαγητό για το οποίο είναι περήφανοι. Με αγάπη, αγνά και premium υλικά, τεχνική υψηλών προδιαγραφών και σκληρή δου- λειά προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το όραμά τους, που δεν είναι άλλο από το να χαμογελούν όσοι γεύονται την πίτσα τους. Και όσοι έχουν απολαύσει το ζυμάρι και τα toppings του Alio Neighborhood Pizzeria γνωρίζουν ότι είναι από τις καλύτερες και πιο αυθεντικές εμπειρίες πίτσας που έχει να προσφέρει η Αθήνα
Ηρακλείτου 71, Χαλάνδρι , www.aliopizzeria.gr // Instagram: @aliopizzeria
CRUST
Στην οδό Πρωτογένους, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται η Crust, η πιτσαρία που αγαπούν όλοι όσοι έχουν γευτεί την Joe’s Pizza στη Νέα Υόρκη. Με σύνθημα «Death to All But Pizza» και επιρροές από hip-hop, punk-rock και ηλεκτρονικές μουσικές, η Crust σερβίρει κομμάτια από 13 διαφορετικές πίτσες, που ψήνονται στον ειδικά διαμορφωμένο ξυλόφουρνό της και η καθεμία είναι ένα ξεχωριστό brand. Στα ονόματά τους θα αναγνωρίσει κανείς γνωστούς ήρωες της καλλιτεχνικής ζωής. Οι πίτσες τους φτιάχνονται από ιταλικά και ελληνικά προϊόντα πρώτης ποιότητας, γιατί οι ιδιοκτήτες, αν και θέλουν να διατηρήσουν την ταυτότητα του street food, επιμένουν στην ποιότητα. Επίσης, η Crust διοργανώνει πάρτι και συναυλίες με μπάντες και αγαπημένους ξένους και εγχώριους DJs. Φανταστική πίτσα και μουσική.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς.
Πρωτογένους 13, Ψυρρή // Instagram: @crust_pizza
LA BELLA NAPOLI
Η πιο ωραία ναπολιτάνικη πίτσα δεν φτιάχνεται στην Ιταλία, αλλά στο Νέο Κόσμο. Ένας βέρος Ιταλός άνοιξε ένα μικρό συνοικιακό μαγαζί στο Νέο Κόσμο και φέρνει τις γεύσεις της πατρίδας του στην Ελλάδα. Επιλεγμένα αγνά υλικά τα φέρνουν από την Ιταλία, και αγάπη για αυθεντική πίτσα είναι μόνο λίγα από τα συστατικά που την κάνουν τόσο αγαπητή στο αθηναϊκό κοινό. Στην Bella Napoli απολαμβάνει κανείς πραγματική ναπολιτάνικη πίτσα, που σημαίνει ότι ψήνεται σε περίπου ένα λεπτό, η ζύμη είναι ιδιαίτερα λεπτή, το στεφάνι τραγανό, η σάλτσα ντομάτας χειροποίητη από την ποικιλία San Marzano και η mozzarella φρέσκια από τη Νάπολη. Το μενού τους έχει μόλις 5 επιλογές σε σαλάτες και antipasti, γιατί η πίτσα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με 13 επιλογές που γίνονται και καλτσόνε. Η Margherita τους είναι ένα αριστούργημα.
Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, // Instagram: @la_bella_napoli_gr
FLOWER PIZZA
Σε ένα από τα πιο ιστορικά meeting points της Αθήνας, στην πλατεία Μαβίλη, το Flower προσφέρει αυθεντική ιταλική πίτσα από το 2014. Με έμφαση στα αγνά και premium υλικά –από το αλεύρι έως τα αβγά, τα τυριά και τα αλλαντικά, καθώς και σε τεχνικές υψηλών προδιαγραφών, η πίτσα του είναι απλή, comforting, ποιοτική και περιποιημένη. Βάση της αποτελεί η εθιστική λεπτή ζύμη, ψημένη στην εντέλεια, η σάλτσα από ντοματάκια πομοντόρο που φτιάχνεται καθημερινά στο Flower και η mozzarella di buffalo (100%), που συνοδεύουν εύγευστες γαρνιτούρες, κλασικές ή twisted, σε άψογες αναλογίες. Ο κατάλογος αριθμεί πάνω από 15 διαφορετικές πίτσες, από plant based επιλογές μέχρι πίτσες για meat lovers με φρέσκια σαλσίτσια και μπέικον. Αγαπημένη έκπληξη και η γλυκιά πίτσα με σάλτσα μασκαρπόνε, μπισκότα Oreo, πραλίνα φουντουκιού και φράουλες, αλλά και οι διαθέσιμες σε ζύμη, λεπτή ιταλική ή κλασική, ενώ κάποιες είναι διαθέσιμες και σε ζυμάρι βάρους 300 γραμμαρίων, που ωριμάζει για 48 ώρες και ψήνεται σε ταψί με ελαιόλαδο η παραλλαγή του Flower για την τραγανή και αφράτη deep dish pizza, που έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές.
Δορυλαίου 2, Αθήνα, www.flowerathens.com // Instagram: @flowerathens
GRANELLO
Granello στα ιταλικά σημαίνει κόκκος. Τα πάντα για το απόλυτα γευστικό ζυμάρι της πίτσας ξεκινούν από εκεί: από τον κόκκο του αλευριού τύπου 00 και το φυσικό προζύμι, που δίνουν ως αποτέλεσμα το μαστιχωτό ζυμάρι με τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση από το προζύμι. Κάθε μέρα το φρέσκο ζυμάρι, που έχει ωριμάσει για 48 ώρες, γίνεται η βάση για τις μοναδικές πίτσες που προσφέρει το Granello. Υλικά εξαιρετικής ποιότητας, που αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν απίστευτους γευστικούς συνδυασμούς. Και, μιλώντας για υλικά, το χειμώνα θα βρει κανείς στην πιτσαρία τη Zucca, με κρέμα κολοκύθας, καπνιστή πανσέτα, καπνιστή μοτσαρέλα και ρικότα – μία από τις καλύτερες του καταλόγου. H
νοστιμιά που προσφέρει απλόχερα το Granello οφείλεται και στο φούρνο που δεσπόζει στην είσοδο, ο οποίος έχει έρθει με ειδική παραγγελία από τη Νάπολη και σε αυτόν ψήνονται τα πάντα.
Περικλέους 18, Σύνταγμα, // Instagram: @granellopizza
NAPUL’È ITALIAN COMFORT FOOD & WINE
To ιταλικό εστιατόριο της Μάγκυ Ταμπακάκη και του συζύγου της Francesco Granata, «pizzaiolo» υψηλών προδιαγραφών με εξειδίκευση στη ναπολιτάνικη πίτσα, έχει ένα πολυποίκιλο και εξαιρετικά γευστικό μενού, αλλά η πίτσα που σερβίρουν ξεχωρίζει σε όλα τα επίπεδα. Με ζυμάρια ωρίμανσης 48 ωρών και με υλικά που εισάγουν αποκλειστικά από την Ιταλία, και κυρίως τη Νάπολη, το ζευγάρι καταφέρνει να σερβίρει μία από τις καλύτερες πίτσες της πόλης. Ο ξυλόφουρνος, που ήρθε απευθείας από τη Νάπολη και είναι δημιουργία του Ernesto Agliarulo, μαέστρου στην κατασκευή φούρνων, είναι ένας από τους πολλούς λόγους που το φαγητό που σερβίρει το Napul’è είναι τόσο καλό που αξίζει κανείς να πάει μέχρι τη Βάρη για να το γευτεί.
Βασ. Κωνσταντίνου 43, Βάρη // Instagram: @napuleitalianfood
MONZÙ
Το στέκι της Κηφισιάς που στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου αιώνα σερβίρει πολλά λαχταριστά φαγητά, αλλά οι λάτρεις της πίτσας θα εστιάσουν σε αυτές μόλις δουν τον κατάλογο του εστιατορίου. Οι πίτσες του Monzù έχουν νόστιμη και λεπτή ζύμη, ελαφρά καψαλισμένο σε σημεία στεφάνι και μοναδικά υλικά, όπως τραγανά μπροκολάκια, ελαφρά καψαλισμένα από τη φωτιά αγκιναράκια, φλοίδες κρητικής γραβιέρας σπηλιάς, «χαμόν» από iberico ελληνικής εκτροφής, ραντίτσιο και φέτες από «σαλάμι» σύκου. Η γκουρμέ εκδοχή της πίτσας που σερβίρει το Monzù δεν χάνει ίχνος από την αυθεντικότητα του ιταλικού soul food, οπότε αν κάποιος μένει στα βόρεια προάστια και θέλει να φάει πραγματικά καλή πίτσα, δεν έχει παρά να κάνει μια στάση στο εστιατόριο.
Λεωφ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, www.monzu.gr // Instagram: @monzu_kifisia
LOLLO’S
Η θρυλική pizzeria italiana της Αντιπάρου ήρθε στο Χαλάνδρι για να γευτούν τη φανταστική pinsa της οι λάτρεις του εδέσματος. Η Sabrina Ciarpelloni και ο Stefano Gentili επέλεξαν την Αντίπαρο για να ανοί-ξουν μια κλασική ρωμάνικη πιτσερία, αλλά στο Lollo’s στην Αθήνα είναι μαζί τους η Όρσα Ρεμπούσκου και ο Αντώνης Ζωγράφος, οι οποίοι ερωτεύτηκαν το φαγητό τους από το κυκλαδίτικο νησί. Η pinsa του Lollo’s ψήνεται σε ξυλόφουρνο και η ζύμη της, που περιέχει ένα εκλεκτό μίγμα ιταλικών αλευριών από βιολογικό μαλακό σίτο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στέκεται και ωριμάζει για τουλάχιστον 36 ώρες. Η πάστα είναι χειροποίητη, τα ιταλικά αλλαντικά και τυριά είναι DOP και IGP, από bresaola della Valtellina και culatello di Zibello μέχρι λαχταριστές burrata που σκάνε στο στόμα, formaggio di Fossa di Sogliano και Taleggio. Η γνησιότητα και η απλότητα των γεύσεων σε συνδυασμό με την ποιότητα των υλικών είναι τα μυστικά της πίτσας τους.
Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι // Instagram: @lollosatene
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΟΥΛΗ