Sinéad O’Connor: To πιο iconic “κεφάλι” της μουσικής και η σπαρακτική ιστορία του

Έφυγε στα 56 της μάλλον όχι χαρούμενη. Πρόλαβε να αφήσει μερικούς "ύμνους" πίσω της κι ένα ξυρισμένο look που μπήκε στα βιβλία της μόδας με όλους τους αυθεντικούς trendsetters. Ακόμα κι η ίδια δεν ενδιαφερόταν να δημιουργήσει καμία μόδα.

Έφυγε σε ηλικία 56 ετών, χωρίς να έχει μοιάσει ποτέ με καμία. Ποτέ επίσης δεν έγινε μέρος του συστήματος, πάντα κόντρα σε όσα όριζε ως “κανονικά” η μουσική βιοχανία για να κάνει μια γυναίκα καλλιτέχνης καριέρα, έπαιρνε περισσότερο πολιτική και κοινωνική θέση για ζητήματα όπως ο φεμινισμός, ο πόλεμος η θρησκεία, παρά τραγουδούσε για να διασκεδάσει ο κόσμος.

Είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, αργότερα με σύνθετη διαταραχή μετατραυματικού στρες και διαταραχή προσωπικότητας (όπως είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις της στην Oprah), στα 33 της έκανε μια απόπειρα αυτοκτονίας, στα 55 της έζησε τον θάνατο του 17χρονου γιου της, γράφοντας στα social media “αποφάσισε να βάλει τέλος στον επί γης αγώνα του”. Κάποια στιγμή είχε επίσης γράψει πως δεν αξίζει να ζει χωρίς αυτόν. Και σήμερα η Sinead O’Connor πράγματι, δεν μένει πια εδώ.

ΤΟ ΠΙΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Mπορεί να περάσει στην Ιστορία για το αμίμητο «Nothing Compares 2 U» που τα Billboard Music Awards ανέδειξαν ως κορυφαίο single στον κόσμο πίσω στο 1990 ή για τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ που έσκισε live στην αμερικανική τηλεόραση, έμεινε όμως σίγουρα και για το ξυρισμένο κεφάλι της και την σπαρακτική αφήγηση πίσω από αυτό το εκκεντρικό για την εποχή look, για το οποίο κάποτε δήλωσε «δεν είμαι εγώ χωρίς τα ξυρισμένα μου μαλλιά. Έτσι, θα τα έχω ακόμα κι όταν είμαι ηλικιωμένη κυρία». Αυτό το τελευταίο δεν πρόλαβε να το ζήσει.


Η O’Connor εξήγησε γιατί ξύρισε για πρώτη φορά το κεφάλι της ενώ συνομιλούσε με τον Dr. Phil το 2017.

«Όταν ήμασταν παιδιά, η αδερφή μου είχε όμορφα κόκκινα μαλλιά, υπέροχα. Αυτά τα μαλλιά ήταν λόγος για να τη ζηλεύει κανείς. Ωστόσο η μητέρα μας έλεγε πως τα μαλλιά της αδερφής μου ήταν άσχημα, φρικτά. Εγώ τότε είχα μακριά μαλλιά κι εκείνη όποτε μάς σύστηνε σε κάποιον ΄έλεγε από εδώ η όμορφη κόρη μου και από εδώ η άσχημη. Γι’ αυτό τα έκοψα. Αργότερα, μεγαλώνοντας στο Δουβλίνο ένιωθα πως είναι «επικίνδυνο» να έχω μακριά μαλλιά Δεν ήθελα να ντύνομαι σαν κορίτσι. Δεν ήθελα να είμαι όμορφη γιατί δεν ήθελα να με παρενοχλήσουν ή να με βιάσουν».

Παρά την απίστευτη φωνή της, η τολμηρή εμφάνιση της O’Connor προκάλεσε ένταση μεταξύ της ίδιας και των δισκογραφικών εταιριών ενόψει της κυκλοφορίας του πρώτου της άλμπουμ The Lion and the Cobra, το 1987.

«Ήθελαν να μακρύνω τα μαλλιά μου, να φοράω κοντές φούστες και ψηλοτάκουνα, να βάφομαι έντονα και να γράφω τραγούδια που δεν θα αμφισβητούσαν κανέναν και τίποτα», είχε πει πριν έναν χρόνο σε συνέντευξή της στην εφημερίδα  Sun. Εκείνη όμως αντί να ακολουθήσει τις συμβουλές τους, πήρε τελείως κόντρα το μαλλί κι εμφανίστηκε με το χαρακτηριστικό της ξυρισμένο look το οποίο φώναζε “Μην τα βάζεις μαζί μου”. Βρέθηκαν όμως πολύ να τα βάλουν μαζί της τα επόμενα χρόνια. Και κυρίως ο Τύπος.

Η O’Connor παρόλα αυτά έμεινε στη συνείδηση του κοινού ως η καλλιτέχνης με μηδενικό ενδιαφέρον για όσα όριζαν τα πρότυπα ομορφιάς με το ξυρισμένο κεφάλι της να γίνεται τελικά “σημαία” της μουσικής της ταυτότητας, πρωταγωνιστώντας σε εξώφυλλα άλμπουμ, βίντεο κλιπ και αμφιλεγόμενες εμφανίσεις επί σκηνής.

Ένα στυλ που διατήρησε για το υπόλοιπο της καριέρας της. Το 2021, η O’Connor δήλωνε στους New York Times πως εξακολουθούσε να ξυρίζει το κεφάλι της περίπου κάθε 10 ημέρες, παρά το γεγονός ότι φορούσε συχνά χιτζάμπ από το 2018 οπότε και ασπάστηκε το Ισλάμ.

Goodbye idol.