Τί πρέπει να κάνει μια γυναίκα γυρίζoντας από τις διάκοπές της

Απο την Dr Αντωνία Λαζαράκη

Καλό Φθινόπωρο!

Ο Σεπτέμβριος-πιθανότατα γιατί ξεκινούν τα σχολεία – αποτελεί για μένα μια νέα αρχή. Είναι ένας μήνας που αναθεωρώ παλιούς και βάζω νέους στόχους. Ξεκινάω πάντα με το check-up μου γιατί πάνω απ’όλα η υγεία. Προτείνω λοιπόν και στις φίλες και ασθενείς μου να προγραμματίσουμε τον γυναικολογικο τους έλεγχο.

Ξεκινάμε με λήψη καλλιεργειών κολπικου εκκριματος για πιθανές λοιμώξεις από την θάλασσα, την πισίνα και τις άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες καθώς και τραχηλικού για τον αποκλεισμό σεξουαλικα μεταδιδομενων νοσημάτων. Αν υπάρχει ευαισθησία στο ουροποιητικο με συχνές κυστίτιδες, στέλνουμε και μια καλλιέργεια ούρων.

Συνεχίζουμε με το ετήσιο τεστ παπ και πιθανό HPV DNA test. Αναλόγως με τα αποτελέσματα συμπληρώνουμε με Κολποσκοπηση: ελέγχουμε τον τράχηλο με ειδικές χρωσεις για υποκλινικές ιογενείs λοιμώξεις.

Ο ενδοκολπικός υπέρηχος στη συνέχεια θα απεικονίσει την υγεία της μήτρας και των ωοθηκών. Ελέγχουμε για πολύποδες, ινομυώματα, κυστικά και συμπαγή μόρφωματα ωοθηκών, την ύπαρξη ωαρίων και ωορρηξιας,..

Δεν ξεχνάμε και τον έλεγχο του στήθους. Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και το ατομικό και οικογενειακό της ιστορικό προβαίνουμε σε ψηλάφηση, υπέρηχο και μαστογραφία.

Η οστεοπόρωση είναι γυναικεία πάθηση. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη  στην εμμηνόπαυση και στις περιπτώσεις που το ιστορικό μας, μας τοποθετεί σε υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης μας δίδαξε ότι είναι καλύτερη η προληψη από την θεραπεία.

Με την αρχή της Ινδίκτου ας ξεκινήσουμε υγιείς, με δύναμη την… νέα σχολική χρονιά!

 

https://lazaraki.gr/

leave a reply

Your Review