Τι θα συμβεί με το Φεστιβάλ Καννών. Όλα τα σενάρια

Το πιο διάσημο και έγκυρο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης δεν θα διεξαχθεί τελικά τον Ιούνιο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί μετά την πρώτη αναβολή του -κανονικά θα γινόταν τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του τη Δευτέρα ο Emannuel Macron, απαγορεύονται όλα τα φεστιβάλ στη Γαλλία μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς τα κρούσματα συνεχίζονται να εμφανίζονται στη χώρα με αυξητικό ρυθμό. Μια σκέψη να μετατραπεί το φεστιβάλ σε virtual event επίσης απορρίφθηκε, γιατί σύμφωνα με τον Thierry Fremaux, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, αυτή η λύση δεν θα ήταν αποτελεσματική.

Τώρα το πρόβλημα των διοργανωτών είναι να βρουν νέες ημερομηνίες διεξαγωγής. Ο Σεπτέμβριος θα ήταν μια καλή ιδέα, αλλά αυτό τον μήνα έχουν ήδη προλάβει να τον κλείσουν άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως της Βενετίας, του Τορόντο και του Σαν Σεμπάστιαν. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, επίσης, οι Κάννες είναι ρεζερβέ για τη Mipcom. Και με δεδομένο ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας προετοιμασίας για να γίνει το Φεστιβάλ Καννών, τα μέσα Νοεμβρίου φαντάζουν μάλλον πιο πιθανά.

Για την ιστορία, από το 1946 που ιδρύθηκε το Φεστιβάλ Καννών, μόνο μία φορά δεν πραγματοποιήθηκε, κι αυτή ήταν τον περίφημο Μάιο του ’68 με την εξέγερση των φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση, η αναβολή ή και ακύρωσή του είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τη βιομηχανία του κινηματογράφου, καθώς, ως γνωστόν, από τις Κάννες περνάει μια βόλτα όλη η παγκόσμια κινηματογραφική αφρόκρεμα, παρουσιάζονται οι νέες τάσεις και προωθούνται οι περισσότερες ξενόγνωσσσες ταινίες, που συχνά φτάνουν μέχρι και τα Όσκαρ -όπως τα Παράσιτα.