Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Προτείνει ωράριο εργασίας 6 π.μ. με 2 μ.μ. το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αποχαιρετήσουμε το ωράριο εργασίας των 09.00 - 17.00 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη αλλάζει και γίνεται ολοένα και πιο υψηλή, οι επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν το μοτίβο εργασίας του προσωπικού τους για να αντιμετωπίσουν τα κύματα καύσωνα.

Οι ειδικοί συνέστησαν για τους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινούν τη βάρδια τους στις 6 π.μ., για να έχουν τελειώσει μέχρι τις 2 μ.μ. και να αποφύγουν την απογευματινή ζέστη. Για εκείνους που χρειάζονται 1 ώρα για να φτάσουν στην εργασία τους, άρα και να επιστρέψουν σπίτι τους, αυτό σημαίνει να ξεκινάνε τη μέρα τους από τις 4 π.μ. τους πιο ζεστούς μήνες. Η πρόταση προγράμματος εργασίας που προέκυψε από τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν είναι ένα μέσο για να προσελκύσει εργαζόμενους που θα τους επιτρέπει να εργάζονται νωρίς. Ο στόχος της είναι η αποφυγή περιστατικών θερμοπληξίας.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν το καλοκαιρινό ωράριο. L’Oréal, Asos και Nike είναι μεταξύ των εταιρειών που επιτρέπουν στο προσωπικό να φύγει από την εργασία του από τις 12.00 ως τις 15.30 τις Παρασκευές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Ισπανία -όπου οι θερμοκρασίες έχουν πλησιάσει τους 45°C κατά τη διάρκεια του καύσωνα σε όλη τη Νότια Ευρώπη- οι επιχειρήσεις υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να ολοκληρώσουν (και να ξεκινήσουν) την εργασία τους νωρίτερα. «Στη νότια Ισπανία, όπως για παράδειγμα στην Ανδαλουσία, αυτά τα πρότυπα εργασίας δεν είναι καινούργια», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Jesus Lizana στο MailOnline. «Ακόμη και τα καταστήματα είναι κλειστά τις πιο ζεστές ώρες το καλοκαίρι, κλείνοντας από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. και ανοίγουν ξανά από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.», πρόσθεσε.

Όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα δουν να αυξάνονται κατά 30% οι μέρες που η θερμοκρασία είναι δυσάρεστα υψηλή, χωρίς να υπολογίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως είναι οι καύσωνες.