Οι πρώτες μέρες τού “Μένουμε σπίτι” μας φάνηκαν σαν ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αναθεώρηση προτεραιοτήτων. Σαν μια πρόκληση. Αλλά καθώς οι μέρες περνούν και ο εγκλεισμός παρατείνεται, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα μπορεί να μας κουράσει και να μας αποσταθεροποιήσει.
Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μονοτονία που βιώνουμε; Υπάρχει ένας απλός τρόπος που δεν κοστίζει. Και είναι ο εξής: Θα πρέπει να διατηρείς πρόγραμμα που εσύ θα φτιάξεις. Ένα πρόγραμμα που στην ουσία είχες και προ κορονοϊού, απλά χωρίς τις εξωτερικές δουλειές.
1. Να σηκώνεσαι το πρωί συγκεκριμένη ώρα. Είναι πολύ σημαντικό ο οργανισμός να γνωρίζει τι ώρα αρχίζει να λειτουργεί.
2. Εάν δουλεύεις από το σπίτι, να ορίσεις έναν χώρο και να ενημερώσεις τους οικείους σου για το ποιες ώρες θα εργάζεσαι ώστε να μη σε διακόπτουν, να μη σε αποσπούν και κυρίως να μη σε αποσυντονίζουν.
3. Εάν έχεις παιδιά, να ασχολείσαι συγκεκριμένες ώρες μαζί τους για να διαβάζετε τα μαθήματά τους. Έτσι μαθαίνουν και αυτά στο να βάζουν όριο.
4. Να κρατάς τις ώρες των γευμάτων σου σταθερές. Πολύ βασικό. Αλλά πολύ.
5. Να επιδιώκεις να διαβάζεις ή να μπαίνεις στον υπολογιστή ή στο κινητό συγκεκριμένες ώρες.
6. Να πέφτεις για ύπνο την ώρα που έχεις προγραμματίσει και να έχεις φροντίσει να κοιμάσαι για τουλάχιστον 7 με 8 συνεχόμενες ώρες.
Αν διατηρείς σταθερό χρονοδιάγραμμα για αυτά που θα κάνεις μέσα στο σπίτι, εσύ και η οικογένειά σου, ο φίλος σου, η φίλη σου, το κατοικίδιό σου -οι συγκάτοικοί σου- θα νιώσετε σιγουριά, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και θα έχετε την αίσθηση σταθερότητας, σε μια περίεργη συνθήκη στην οποία όλοι αργά ή γρήγορα προσαρμοζόμαστε.