Και τρως υπέροχα, και ψωνίζεις για το σπίτι. Πήγαμε στα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας που σου προσφέρουν «δύο σε ένα» υπηρεσίες και δίνουν νέα διάσταση στην εμπειρία της γεύσης.
Από τη Μαριλού Πανταζή
Dry & Raw by Drakoulis
Και υποδειγματικό κρεοπωλείο που σου πουλάει προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και εξαιρετικών κοπών και σούπερ σικ εστιατόριο που σου σερβίρει συγκλονιστικά κρεατοφαγικά πιάτα που σετάρονται υπέροχα με την προχωρημένη αισθητική του χώρου. Πίσω από το concept κρύβεται ο Στράτος Δρακούλης, ιδιοκτήτης της Drakoulis Meat, που εδώ και δεκαετίες τροφοδοτεί την αγορά με κρεατοποιήματα. Το πρώτο «χασοπο-ρεστοράν» του το άνοιξε το 2016 στη Βούλα κι έγινε ακαριαία talk of the town. Λίγο αργότερα ακολούθησε και ο δεύτερος κρεατοφαγικός ναός, στο Κολωνάκι. Και τα δύο τόσο άψογα, που κολάζουν και τους vegan.
Θα τα βρεις: Dry & Raw by Drakoulis, Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 103, Βούλα και Drakoulis Meat Dry & Raw, Σκουφά 52, Κολωνάκι, τηλ.: 210-3632400
Ο Μπακάλης
Άνοιξε πριν από τρία χρόνια, με τη λογική delicatessen παντοπωλείου, με εκλεκτά προϊόντα από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα. Επειδή όμως οι ιδιοκτήτες ήταν μερακλήδες, πρόσθεσαν στον χώρο και μερικά τραπεζάκια για να μπορούν οι πελάτες να δοκιμάζουν με κρασί τους μεζέδες που θα ψωνίσουν. Η ιδέα άρεσε τόσο πολύ που σταδιακά οι άνθρωποι που έρχονταν για φαγητό κατέληξαν να είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονταν για ψώνια. Τα τραπέζια πολλαπλασιάστηκαν και δίπλα στους μεζέδες προστέθηκαν περιποιημένα μαγειρευτά, που ετοιμάζονται με μεράκι στην κουζίνα από τους δύο έμπειρους μάγειρες του Μπακάλη. «Πλέον, δουλεύουμε κατά 80% ως εστιατόριο και κατά 20% ως παντοπωλείο», εξηγεί ένας από τους ιδιοκτήτες, ο Μανώλης Σκυλάκης. Εννοείται ότι, αφού πρώτα απολαύσεις τα εδέσματα, μπορείς πάντα να περάσεις στον διπλανό πάγκο για να πάρεις και μαζί σου.
Θα το βρεις: Λεωφ. Καλαμακίου 19, Άλιμος, τηλ.: 210-9820040
Gargaretta
Ολοκαίνουργιο all day street bistrot και φρέσκια άφιξη στο σύμπαν του «eat where you shop», μια ανάσα δρόμο από το Μουσείο της Ακρόπολης. Το προχωρημένο design θα σου κάνει την πρώτη καλή εντύπωση. Μετά, θα εντυπωσιαστείς με ό,τι φας και ό,τι πιεις, που για καλή σου τύχη μπορείς να το ψωνίσεις και για το σπίτι από το παντοπωλείο του μαγαζιού. Θα βρεις άψογο καφέ (Gran Caffè Italiano), πεντανόστιμα cookies, financiers, cakes και bagels (που τα τρως επιτόπου ή τα παίρνεις μαζί σου), ιντριγκαδόρικα tapas (με παξιμάδια, τυριά, αλλαντικά, τραχανά, μαρμελάδες και chutneys, που επίσης θα βρεις στα ράφια του παντοπωλείου), ενδιαφέροντα κυρίως πιάτα και μια αξιοσημείωτη λίστα με εκλεκτές ετικέτες κρασιών, που επίσης είναι προς πώληση. Αν πας απογευματόβραδο, θα σου φτιάξουν και υπέροχα signature cocktails, που θα τα πιεις εκεί, όχι στο σπίτι.
Θα το βρεις: Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη, τηλ.: 210-9228713
Τυροκομείο Κωσταρέλου
Την αρχή έκανε το κατάστημά τους στο Κολωνάκι, που ήταν ένα από τα πρώτα που λάνσαραν στην Αθήνα το concept «τρώω και ψωνίζω». Μαζί με τα κορυφαίας ποιότητας γαλακτοκομικά, που παράγονται στο τυροκομείο τους στο Μαρκόπουλο, άρχισαν να πωλούν φρεσκοφτιαγμένα σάντουιτς, ολόφρεσκες σαλάτες, λαχταριστές σούπες, smoothies, milkshakes φρούτων και λαχανικών και άλλες νοστιμιές, τις οποίες μπορείς να καταναλώσεις και επιτόπου σε κάποιο από τα τραπεζάκια τους. Πρόσφατα, άνοιξε και νέο κατάστημα στο Golden Hall, που συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε στο Κολωνάκι. Στα δύο καταστήματα Τυροκομείο Κωσταρέλου, εκτός από τα δικά τους προϊόντα και τα καλούδια που φτιάχνουν με τα χέρια τους, θα βρεις και άλλα deli προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Θα τα βρεις: Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, τηλ.: 210-7259000 (κάνει και delivery) και Golden Hall, λεωφ. Κηφισίας 37Α, τηλ.: 210-6890222
Vintage Tostou
Σκηνικό παλιού καλόγουστου σπιτιού, με έπιπλα και αντικείμενα vintage λογικής, ατμόσφαιρα φιλική προς τον χρήστη και εξαιρετικά νόστιμα πιάτα που φτιάχνονται με βιολογικά υλικά και είναι σούπερ υγιεινά, για να τα τρως και να μη σε τρώνε. Τα γλυκά τους είναι πολύ ωραία επίσης, φτιαγμένα με τέχνη και στέβια – τις συνταγές θα τις βρεις και στο site glykouli.gr που είναι για διαβητικούς. Το πολύ ωραίο με το Vintage Tostou είναι ότι μπορείς να ψωνίσεις όχι μόνο τα φαγητά, αλλά και τα έπιπλά τους. Ο Σωτήρης Τσίκας, ο ιδιοκτήτης, κάθε μήνα δραπετεύει στο εξωτερικό, αγοράζει vintage έπιπλα και αλλάζει τη διακόσμηση του μαγαζιού. Τα παλιά έπιπλα, βέβαια, δεν τα πετάει, τα πουλάει. Και φαγάδικο, και παντοπωλείο, και γκαλερί, τρία σε ένα συναρπαστικό ένα.
Θα το βρεις: Σάββα Λαζαρίδη 8, Γλυφάδα, τηλ.: 215-5558487
Yoleni’s Greek Gastronomy Center
Η Disneyland του foodie βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και είναι all time classic αξία. Στους έξι χορταστικούς ορόφους θα βρεις το άπαν του ελληνικού deli -1.000 εκλεκτά προϊόντα από 150 παραγωγούς, αν θες να μιλήσουμε με αριθμούς-για να γεμίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου με γκουρμεδιές. Επειδή, όμως, ψάξε-ψάξε θα πεινάσεις, το εστιατόριο του Yoleni’s θα σε ταΐσει με ψαγμένες ελληνικές γεύσεις, από χειροποίητες πίτες, φρέσκες σαλάτες, εποχικές σούπες, λαχταριστά σάντουιτς, αρωματικό καφέ και φρέσκους χυμούς, μέχρι πίτσα και πεϊνιρλί, που ετοιμάζονται τη στιγμή που τα παραγγέλνεις. Θα βρεις και πολύ ωραία cocktails και πολύ καλά κρασιά, από μια πλήρως ενημερωμένη κάβα που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ελληνικές ετικέτες. Δεν θεωρείται τυχαία το κορυφαίο ελληνικό delicatessen.
Θα το βρεις: Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 212-2223623
Ergon House
Άνοιξε πριν από μερικούς μήνες και πέρασε απευθείας στην κατηγορία «hot spot». Αυτός ο τετραώροφος foodie μικρόκοσμος είναι μια κατηγορία από μόνος του. Δεν είναι απλώς ένα πολυκατάστημα τροφίμων, αλλά και μανάβικο, και κρεοπωλείο, και delicatessen, και ψαράδικο, όλα με προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς, που παρουσιάζονται με αρτιστίκ τρόπο. Όπως δεν είναι μόνο ένα εστιατόριο με ενδιαφέρουσα αισθητική και περιποιημένα πιάτα, στο οποίο θα φας καλά πριν ή μετά το shopping therapy στους παραδίπλα χώρους, αλλά είναι και ξενοδοχείο, για τους επισκέπτες της πόλης που ενδιαφέρονται για μια πιο φρέσκου τύπου διαμονή, αλλά και για τους Αθηναίους, που -γιατί όχι;- μετά τα ψώνια και το φαγητό θέλουν να κλείσουν τη μέρα τους με έναν καλό ύπνο. Στο κάτω-κάτω είναι το πρώτο foodie hotel που άνοιξε στην πόλη.
Θα το βρεις: Μητροπόλεως 23, Αθήνα, τηλ.: 210-0109090
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Η μετεξέλιξη του βυζαντινού «παστομαγειρείου», που άνοιξε ως Μεζετζίδικο το 2014 σε ένα παλιό εμπορικό της Σωκράτους και μετατράπηκε ακαριαία στον παράδεισο του μερακλή. Εξαιρετικοί μεζέδες, με εσάνς Ανατολής (καβουρμάς, παστουρμάς, σουτζούκι, αλλά και τυριά και αλλαντικά που δεν θα βρεις αλλού), ανατολίτικα χειροποίητα γλυκά, παλαιωμένα τσίπουρα και σπάνια κρασιά στέκονται ευλαβικά στα ράφια του περιμένοντας να τα αγοράσεις. Πριν ή μετά τα ψώνια, εννοείται ότι κάνεις προσκύνημα στα μαρμάρινα τραπέζια του για να απολαύσεις τα σούπερ μερακλίδικα πιάτα του με ουζάκι. Και επειδή το ένα δεν είναι ποτέ αρκετό, μετά το Μεζετζίδικο, τα Καραμανλίδικα του Φάνη άνοιξαν φέτος και το Εργαστήρι, στην Ερμού, όπου συν τοις άλλοις σου προσφέρουν και τα βυζαντινά «προσφούρνια» που ψήνονται σε πετρόκτιστο φούρνο με αγνές πρώτες ύλες και απίστευτη νοστιμιά.
Θα τα βρεις: Μεζετζίδικο, Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ.: 210-3254184 – Εργαστήρι, Ερμού 119, Αθήνα, τηλ.: 210-3219119