Η Σαρίτα Χαΐμ μιλάει για το καινούργιο της βιβλίο

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα, η Αδελφή μου, η Σαρίτα Χαΐμ μας αφήνει να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από τα βιβλία του.

Από τη Μαριλού Πανταζή

Η Σαρίτα Χαΐμ περιγράφει τον εαυτό της ως έναν άνθρωπο που αγαπά το διάβασμα, τα ταξίδια, το γράψιμο και τις ιστορίες. Μια γυναίκα που δεν έχει καταφέρει να χαλιναγωγήσει το άγχος της, ωστόσο προσπαθεί να είναι μια καλή σύντροφος, μητέρα και φίλη, ενώ κατά καιρούς δοκιμάζει νέα πράγματα, με την ελπίδα να βρει «χρυσό». Με το πρώτο της βιβλίο, που είχε τίτλο Ξεκόλλα, μας τράβηξε την προσοχή. Με το δεύτερο, το Placebo, μας ανάγκασε να ξενυχτήσουμε πάνω από τις σελίδες του. Με το νέοτης βιβλίο, Η Αδελφή μου, φιλοδοξεί να μπει οριστικά στη λίστα με τις αγαπημένες μας Ελληνίδες συγγραφείς.

Ποια είναι η υπόθεση του βιβλίου;

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από ένα τρίγωνο τριών γυναικών, της μητέρας και των δύο κοριτσιών της που αποχωρίζονται η μία την άλλη ύστερα από μια πυρκαγιά που λίγο έλειψε να σκοτώσει τη μικρότερη. Θα έλεγα πως αυτό το μυθιστόρημα ασχολείται με τη διαχείριση μιας παράλογηςαπουσίας, όταν αυτή παραπλανητικά επιτυγχάνεται μέσα στους κόλπους της οικογένειας και μάλιστα με τις ευλογίες της.Ότανχάνεται από τη ζωή της ηρωίδας ένα πρόσωπο τόσο κοντινό όσο η μεγαλύτερη αδερφή της, χωρίς καμία αιτία και δίχως να δίνεται οποιαδήποτε εξήγηση, εκείνη καλείται,ως ενήλικη πλέον, να αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση και να υποστεί όλες τις επώδυνες ανατροπές που φέρνουν οι αποκαλύψεις για τη μέχρι πρότινος άγνωστη ζωή της αδερφής της. Μεγαλύτερη πρόκληση ωστόσο αποδεικνύεται η αλλαγή των πεποιθήσεων πάνω στις οποίες είχε στήσει τη δική της ζωή όλα αυτά τα χρόνια για να επιβιώσει.

Τι κοινά ή διαφορές έχουν τα τρία σας βιβλία;

Αν και καταπιάνονται με εντελώς διαφορετικά θέματα, θα έλεγα πως έχουν ως κοινό σημείο τις προβληματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας. Πιστεύω ακράδαντα πως το οικογενειακό πλαίσιο όταν νοσεί επηρεάζει βαθιά τους ανθρώπους και τους οδηγεί τις περισσότερες φορές σε λάθος σκέψεις για τον εαυτό τους,που καταλήγουν σε επίπονες διαδρομές. Θέλει τεράστιο σθένος και πολλή προσωπική δουλειά για να ξεφύγει κάποιος από τις εγγραφές που έχουν γίνει στην ψυχή του κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Εμπνέεστε από την πραγματική ζωή ή όλα είναι καθαρή μυθοπλασία;

Έχω μια εμμονή με τους χαρακτήρες,με ενδιαφέρει να είναι ζωντανοί και αναγνωρίσιμοι- άνθρωποι που συναντάς στον δρόμο και ανταλλάσσεις κουβέντες μαζί τους.Αυτό βέβαια δεν με εμποδίζει να τους προσδώσω μια δραματικότητα και ένα βάθος που θα πάει την ιστορία ένα βήμα παραπέρα και θα δώσει υλικό για μια πιο πολυεπίπεδη ανάγνωση. Οπότε, ναι, εμπνέομαι καθημερινά από ιστορίες που ακούω ή διαβάζω. Από την άλλη όμως, οι ιστορίες αυτές δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την προσωπική μου ζωή και είναι προϊόν καθαρής μυθοπλασίας.

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για να γράψετε;

Ιδανικές συνθήκες θεωρώ κάθε δωμάτιο που διαθέτει ένα έπιπλο γραφείου, το κομπιούτερ μου, σωστό φωτισμό, ησυχία και όταν εγώ με τη σειρά μου διαθέτω τουλάχιστον ένα οκτάωρο απερίσπαστης εργασίας.

 

Και το προφίλ του ιδανικού αναγνώστη;

Ο ιδανικός αναγνώστης για μένα είναι ο γενναιόδωρος.Εκείνος που ενώωρύονται δίπλα του τα τηλέφωνα, τα socialmedia και οι τηλεοράσεις επιλέγει να δίνεται ολόκληρος και απερίσπαστος στην ανάγνωση και στα δώρα της, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κριτικήςπου θα κάνειστο τέλος πάνω στο βιβλίο.

Πώς είναι η ζωή σας όταν δεν γράφετε;

Είναι μια κανονική ζωή που μοιράζεται ανάμεσα στη φροντίδα της οικογένειας, τους φίλους που υπεραγαπώ, τα διαβάσματα, τα ταξίδια και τη συνεχή επιμόρφωση πάνω στη δουλειά και την προσωπική μου εξέλιξη.Η ζωή μάς συμβαίνει μόνο μία φορά και είμαι της άποψης πωςπρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην σπαταλιέται άσκοπα.

Info: Το νέο μυθιστόρημα της Σαρίτας Χαΐμ, η Αδελφή μου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.