Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά, διάβασε οπωσδήποτε το 13

Από το εξώφυλλο του 13 μαθαίνεις ότι ο δολοφόνος δεν βρίσκεται στο εδώλιο αλλά κάθεται ανάμεσα στους ενόρκους. Αλλά μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου σε περιμένουν πολλές εκπλήξεις. Από το Πάρη Κορμαρή

Ο βασικός άξονας της υπόθεσης είναι η δίκη ενός σταρ του Χόλιγουντ ο οποίος κατηγορείται για τη βάναυση δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα. Το κινηματογραφικό στούντιο που προωθεί την νέα του ταινία πληρώνει αδρά για την υπεράσπισή του, αλλά οι αποδείξεις φαίνεται να είναι εναντίον του και η αθώωσή του καθόλου εύκολη υπόθεση. Κάπου εκεί μπαίνει στο πλάνο ο Έντι Φλιν, ένας δικηγόρος που έχει πρωταγωνιστήσει και σε προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα Steve Cavanagh.

Γιατί ναι, μιλάμε για μια σειρά μυθιστορημάτων με τον ίδιο κεντρικό ήρωα, ο οποίος για να είμαστε ειλικρινείς έχει κάποια κλισέ του είδους – πρώην αλκοολικός, χωρισμένος, με τύψεις που έχει μπλέξει την οικογένειά του σε περιπέτειες εξαιτίας της δουλειάς του. Ωστόσο, τη διαφορά από άλλες παρόμοιες σειρές κάνουν δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι συμβαίνει ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει κανένα από το προηγούμενα βιβλία. Δεύτερο –και πιο σημαντικό– ότι είναι ένα από τα πιο καλοδουλεμένα και χορταστικά δικαστικά θρίλερ της σύγχρονης παραγωγής. Που σημαίνει ότι δεν εξαντλείται σε μια ευθύγραμμη πλοκή, αλλά μπλέκει διαφορετικά επίπεδα αφήγησης και χτίζει πολύ γερό σασπένς, με καλά υπολογισμένες εκπλήξεις.

Οπότε, ενώ ξέρεις ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος, αναρωτιέσαι μέχρι τέλους τι κρύβει, κι ενώ ξέρεις ότι ο δολοφόνος είναι ένας από τους ενόρκους, σπας το κεφάλι σου να καταλάβεις ποιος είναι, τι κίνητρο έχει και αν θα προλάβουν να τον εντοπίσουν χωρίς να υπάρξουν άλλα θύματα. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας έχει βρεθεί ο ίδιος σε δικαστικές αίθουσες ως δικηγόρος σίγουρα έχει παίξει ρόλο, αφού εκμεταλλεύεται στοιχεία που μόνο κάποιος «μυημένος» θα γνώριζε.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα