5 ταινίες για τα Χριστούγεννα

Οι all time classic γιορτινές μας εμμονές

Οι 5 πιο αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες ταινίες παίζουν λούπα στην τηλεόρασή μας, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και λίγο ποπ-κορν για το ξεκάρφωμα, η φωτιά να καίει στο τζάκι και τα λαμπάκια του δέντρου να αναβοσβήνουν στο φόντο. Καλή μας θέαση.

The Polar Express (Το Πολικό Εξπρές) – 2004

Ο σκηνοθέτης Robert Zemeckis και ο ηθοποιός Tom Hanks συναντιούνται και δημιουργούν μια πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ένα μικρό παιδί, την παραμονή των Χριστουγέννων, αμφισβητώντας την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, επιβιβάζεται σε ένα τρένο έξω από τα συνηθισμένα, με προορισμό τον Βόρειο Πόλο και το σπίτι του αγαπημένου αγίου των παιδιών. Με οδηγό του τρένου τον Tom Hanks, το παιδί ξεκινά μια υπέροχη περιπέτεια αυτογνωσίας και του θαύματος της ζωής, καθώς εμείς παρακολουθούμε μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες για μικρούς και μεγάλους. Για την ιστορία, ο Tom Hanks υποδύεται με διαφορετικές φωνές πολλούς χαρακτήρες της ταινίας, από τον οδηγό του τρένου και το αγόρι πρωταγωνιστή μέχρι και τον Άι-Βασίλη.

Home Alone (Μόνος στο Σπίτι) – 1990

H γενιά των πάνω-κάτω τριαντάρηδων σίγουρα έχουν μεγαλώσει με αυτή την ταινία και τη θυμούνται κάθε Χριστούγεννα. Η οικογένεια του μικρού Kevin αποφασίζει να περάσει τα Χριστούγεννα στη Γαλλία. Κατά λάθος, ο Kevin μένει μόνος στο σπίτι. Ο μικρός αρχικά θα ανακαλύψει τις χαρές τού να είναι μόνος του σε ένα θεόρατο σπίτι αλλά σιγά-σιγά θα νιώσει τη μοναξιά καθώς και τον κίνδυνο από μια συμμορία κλεφτών που θέλει να εισβάλει στο σπίτι. Τα εξαιρετικά τεχνάσματα που βρίσκει ο μικρός τότε Macaulay Culkin με την υπέροχη γιορτινή ατμόσφαιρα, καθιστούν την ταινία μια από τις καλύτερες κωμωδίες για τις γιορτές. Να σημειώσουμε ότι μετά την επιτυχία της πρώτης, η σειρά των ταινιών Home Alone συνεχίστηκε με άλλες δύο κινηματογραφικές παραγωγές και δύο τηλεοπτικές.

Miracle on 34th Street (Θαύμα στο Μανχάταν) – 1947

Η Doris Walker, υπεύθυνη των εκδηλώσεων στο γνωστό πολυκατάστημα Macy’s, πείθει έναν άγνωστο γέροντα να παίξει το ρόλο του Άι-Βασίλη, αφού ο προηγούμενος βρέθηκε μεθυσμένος. Το όνομα αυτού Kris Kringle, που σύμφωνα με τον ίδιο ισχυρίζεται ότι είναι ο αληθινός Άι-Βασίλης. Αν και ο γιατρός του λέει ότι είναι ακίνδυνος, η Doris με την κόρη της Susan σύντομα θα ανακαλύψουν κάτι ιδιαίτερο στον Kris και στην αποφασιστικότητά του να φέρει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων μέσα στον υπερκαταναλωτισμό των ημερών. Αν και ασπρόμαυρη ταινία του 1947, παραμένει από τις πιο κλασικές των ημερών, με υπέροχες ερμηνείες και μια ιστορία που συγκινεί όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

The Nightmare Before Christmas (Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης) – 1993

Στην τρομακτική πόλη του Halloween, ο Βασιλιάς Jack Skellington έχει αρχίσει να βαριέται να κάνει τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο και να τρομάζει τον κόσμο. Μια μέρα ανακαλύπτει την πόλη των Χριστουγέννων και έτσι καλεί όλους τους φίλους του, τα τέρατα, για να τον βοηθήσουν με τα Χριστούγεννα, αλλά δεν κατανοούν σωστά τη συγκεκριμένη γιορτή με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρομάζει. Η ταινία του Tim Burton είναι σκοτεινή και σίγουρα απευθύνεται σε πιο μεγάλα παιδιά. Είναι όμως πολύ καλή και απομυθοποιεί πολλούς τρομακτικούς χαρακτήρες των παιδιών, με εξαιρετικά τραγούδια από τον κορυφαίο συνθέτη Danny Elfman.

Love Actually… (Αγάπη είναι…) – 2003

Πλέον έχει γίνει κλασική επιλογή για τα Χριστούγεννα, ενώ για άλλους είναι η ταινία που αγαπούν να μισούν τις γιορτές. Οκτώ διαφορετικά ζευγάρια αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τους φόβους τους στο Λονδίνο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Με εξαίρετο cast γνωστών ηθοποιών, όπως Hugh Grant, Liam Neeson, Laura Linney, Keira Knightley, Emma Thompson, Gregor Fisher και πολλούς ακόμα αλλά και μοναδικό soundtrack, είναι από τις καλύτερες ρομαντικές ταινίες των τελευταίων ετών και ό,τι καλύτερο για να ερωτευτείτε ή να αναζωπυρώσετε μια χαμένη φλόγα αυτές τις γιορτές.