Γνώρισε το Παρίσι σαν Παριζιάνος

Η γαλλική πρωτεύουσα δεν είναι μόνο ο Πύργος του Άιφελ, η Notre-Dame και το Μουσείο του Λούβρου. Είναι και τα πανέμορφα δρομάκια της, που αξίζει να τα εξερευνήσεις ένα-ένα για να ανακαλύψεις τα μυστικά τους. Από τη Μαριλού Πανταζή

Φωτό: Behzad Ghaffarian/Unsplash

Από την πρώτη φορά που θα πατήσεις το πόδι σου στο Παρίσι, θα καταλάβεις πως όσα κλισέ το συνοδεύουν είναι αλήθεια. Το αποκαλούν «πόλη του έρωτα» και δεν είναι μελό ρετσινιά. Ο ρομαντισμός στο Παρίσι στάζει από τις στέγες των σπιτιών, σεργιανίζει στις μεγάλες λεωφόρους, σκαρφαλώνει μέχρι την κορυφή του Πύργου του Άιφελ για να θαυμάσει τη θέα και κάνει βόλτες στα Ηλύσια Πεδία. Αυτό, βέβαια, αν είσαι ερωτευμένος. Το αποκαλούν «πόλη της μόδας». Οι μεγαλύτεροι οίκοι υψηλής ραπτικής εκεί γεννήθηκαν και εκεί γίνονται τα πιο talk of the world ντεφιλέ, που κάνουν κόντρες με αυτά του Μιλάνου. Το αποκαλούν «πρωτεύουσα της γεύσης». Η γαλλική γαστρονομία είναι από τις πιο δημοφιλείς του κόσμου και η λέξη «gourmet», που είναι γαλλική, είναι η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό όταν δοκιμάζεις ένα ακόμα πιάτο της κουζίνας τους. Το αποκαλούν και «πόλη της τέχνης και της κουλτούρας». Περισσότερα από 160 μουσεία, με κορυφαίο το υπερδιάσημο Λούβρο, 200 μόνιμες εκθέσεις σε γκαλερί, 100 θέατρα και 600 κινηματογράφοι είναι στη διάθεσή σου για να θρέψουν το πνεύμα σου και να ταΐσουν την κουλτούρα σου. Το Παρίσι είναι όλα τα κλισέ του, αλλά είναι και πέρα από αυτά. Είναι μια πανέμορφη πόλη που πρέπει να την περπατήσεις για να τη γνωρίσεις και να ανακαλύψεις τις γειτονιές της και τους θησαυρούς που κρύβουν.

Ζήσ’ το σαν Παριζιάνος

Φόρα άνετα παπούτσια -φρόντισε να είναι ακριβά ή τουλάχιστον in fashion, στην πόλη της μόδας είσαι άλλωστε- και ξεκίνα την εξερεύνηση γειτονιά-γειτονιά.

H χτισμένη πάνω σε λόφο Μονμάρτρη είναι μία από τις πιο διάσημες παριζιάνικες συνοικίες και τραβάει τους τουρίστες σαν το μέλι. Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν η γειτονιά των καλλιτεχνών και από τα λιθόστρωτα δρομάκια της είχαν περάσει ο Βαν Γκογκ, ο Ματίς και ο Πικάσο. Τα πιο διάσημα καμπαρέ, με πιο ονομαστό το Μουλέν Ρουζ, εδώ είχαν φωλιάσει και η μποέμ κοινότητα της Ευρώπης τη Μονμάρτρη είχε κάνει βάση της. Κάνε μια βόλτα από την επιβλητική βασιλική της Sacre Coeur και μετά ξεκίνα να κατηφορίζεις τη Rue des Martyrs, τον πιο εμβληματικό δρόμο της πόλης, που είναι γεμάτος από μικρά delicatessen, patisseries και cafés. Τα καλύτερα από αυτά είναι το Rose Bakery, το Sebastien Gaudard και το Pain Pain.

Στην καρδιά της πόλης, και σε ίσιωμα για αλλαγή, εκτείνεται η Rue Montorgueil. Το πιο ιστορικό που έχει να σου επιδείξει είναι το Pâtisserie Stohrer, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της πόλης, που γλυκαίνει τους Παριζιάνους από το 1730 και ήταν εκείνο που εμπνεύστηκε τους λαχταριστούς μπαμπάδες με ρούμι, aka baba au rhum. Στον ίδιο δρόμο θα συναντήσεις και τον γλυκό ανταγωνιστή του, τη Fou de Pâtisserie. Λίγο πιο πέρα, θα βρεις τη Rue du Nil, που φημίζεται για δύο πράγματα: το restaurant Frenchie to Go, που φτιάχνει άπαιχτα σάντουιτς, και το Experimental Cocktail Club, που ετοιμάζει υπέροχα cocktails.

Στην πολύ αριστοκρατική Rue du Bac -όπου μπορείς να πας και με το μετρό- θα βρεθείς όχι μόνο για να τσεκάρεις τα εντυπωσιακά κτίρια που την περιβάλλουν, αλλά και για να κάνεις μια στάση στο Chocolat Chapon, που σερβίρει συγκλονιστική mousse au chocolat σε κυπελάκι. Αν μετά από τόση γλύκα θέλεις να τη σπάσεις με κάτι αλμυρό, εκεί κοντά θα βρεις την Grand Epicerie, που είναι το καλύτερο food hall της Ευρώπης.

Κάνε μια βόλτα από τη δημοφιλή πλατεία Δημοκρατίας (Place de la République), που ανακαινίστηκε το 2013 και έγινε ακόμα πιο κούκλα, και μετά κατηφόρισε προς το κανάλι Saint Martin. Η γειτονιά που απλώνεται γύρω του είναι από τις πιο ανερχόμενες της πόλης. Θα φας το καλύτερο πρωινό της ζωής σου στο Holybelly 5, και μετά θα περπατήσεις τη Rue Château d’Eau, που είναι ένας από τους πιο hip παριζιάνικους δρόμους για shopping. Δεν θα ξέρεις πού να πρωτομπείς, αλλά σίγουρα κάνε μια στάση στο La Concept Store CUB, με ενδιαφέροντα αντρικά ρούχα και αξεσουάρ, σε τιμές που δεν θα σε κάνουν να κλάψεις, και στο La Trésorerie, που είναι ο παράδεισος του design. Αν πεινάσεις από το πολύ shopping, πέρνα μια βόλτα από τον φούρνο Du Pain et des Idées, που είναι ο πιο φημισμένος της πόλης, και από τη La Cremerie, για να χαζέψεις τυριά και να ψωνίσεις για το σπίτι.

Η πιο updated γειτονιά του Παρισιού είναι το Marais, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Στα νιάτα της ήταν εβραϊκή συνοικία. Τώρα είναι η γειτονιά των καλλιτεχνών, των πιο μοδάτων μπουτίκ και των gay bars. Περιπλανήσου στα κουκλίστικα δρομάκια της, βγάλε απανωτές selfies και αν θες οπωσδήποτε να ψωνίσεις -που φυσικά θέλεις- κάνε focus στη Rue des Francs Bourgeois και στη Rue Vieille du Temple, όπου συνωστίζονται οι καλύτερες μπουτίκ. Αν πεινάσεις μετά το shopping, δοκίμασε την τύχη σου στο L’ As du Fallafel με τα καλύτερα fallafel της πόλης. Θα το αναγνωρίσεις από την τεράστια ουρά του κόσμου που περιμένει για να παραγγείλει. Aφού σε φέρνει ο δρόμος σου προς τα εκεί, κάνε και ένα προσκύνημα στην υπέροχη Avenue des Champs-Élysées (τα γνωστά Ηλύσια Πεδία), την πιο διάσημη παριζιάνικη λεωφόρο που είναι γεμάτη θέατρα, κινηματογράφους, cafés και parisseries (όπως το εξαιρετικό Maison Pierre Hermé στη Rue Fortuny). Ξεκινάει από την Place Charles de Gaulle, με την Αψίδα του Θριάμβου, και καταλήγει στην Place de la Concorde, τη δική τους πλατεία Ομονοίας, που είναι απείρως η πιο όμορφη και η πιο ιστορική της πόλης. Και αφού βρίσκεσαι εκεί, γίνε πάλι τουρίστας και σκαρφάλωσε στην τεράστια ρόδα για να δεις το Παρίσι από πολύ ψηλά και να σταμπάρεις τις επόμενες στάσεις σου. Που είναι στ’ αλήθεια αμέτρητες.