Πώς να ρυθμίσεις το βιολογικό σου ρολόι μέσα στην καραντίνα

Photo by bruce mars on Unsplash

Το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε καραντίνα εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε πολλές αλλαγές στον οργανισμό μας, ανάμεσα σε αυτές και η πλήρης απορρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Το #can’tsleep έχει γίνει κορυφαίο hashtag σε Instagram και Twitter, με ανθρώπους να μοιράζονται προσωπικές τους ιστορίες για το πόσο δραματικά έχει αλλάξει ο κύκλος του ύπνο τους. Άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία και άνθρωποι που κοιμούνται όλη τη μέρα χωρίς να μπορούν να το ελέγξουν.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό που συμβαίνει είναι σχεδόν φυσιολογικό καθώς έχει διαταραχθεί η ρουτίνα μας και προτείνουν πέντε τρόπους για να ρυθμίσουμε ξανά τον κύκλο του ύπνου μας.

 

#1 Καθιέρωσε μία ρουτίνα ύπνου

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το να έχεις μία ρουτίνα είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να δώσεις μεγάλη βαρύτητα στον κύκλο ύπνου – αφύπνισης. Πήγαινε λοιπόν στο κρεβάτι σου όταν νιώσεις κουρασμένος και μην ενεργοποιήσεις το ξυπνητήρι. Άφησε τον εαυτό σου να ξυπνήσει όταν θα είναι έτοιμος. Στην αρχή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα κοιμηθείς παραπάνω ώρες από όσο συνήθως, αλλά μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες θα επανέλθεις στην κανονική διάρκεια ύπνου, η οποία είναι 7-9 ώρες.

 

#2 Απόφυγε τον μεσημεριανό ύπνο 

Αφού έκανες το πρώτο βήμα και προσπαθείς να καθιερώσεις μια ρουτίνα ύπνου, μην την χαλάσεις με ενδιάμεσα διαλείμματα. Εάν δεν είχες έναν ποιοτικό ύπνο το προηγούμενο βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι μετά το μεσημεριανό φαγητό θα νιώσεις κουρασμένος. Οι ειδικοί λένε ότι δεν θα σου κάνει κακό ο μεσημεριανός ύπνος, αρκεί να μην διαρκέσει πάνω από 20 λεπτά, οπότε σε αυτή την περίπτωση το ξυπνητήρι θα το χρειαστείς.

 

#3 Απόφυγε τον καφέ μετά το απόγευμα 

Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη. Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή λειτουργεί διεγερτικά στον εγκέφαλο, καλό είναι να περιοριστείς μόνο στον πρωινό σου καφέ.

 

#4 Κάνε γυμναστική

Έχει αποδειχτεί ότι η αερόβια άσκηση επιδρά θετικά στον ύπνο. Το σημαντικό όμως είναι το πότε θα κάνεις τη γυμναστική σου. Καλό είναι μία ώρα πριν κοιμηθείς να αποφύγεις την έντονη άσκηση καθώς μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, αλλά και να σου δημιουργήσει αϋπνία.

 

#5 Μην χρησιμοποιείς το υπνοδωμάτιό σου σαν γραφείο

Είναι σημαντικό ο εγκέφαλός σου να συνδυάσει το υπνοδωμάτιό σου σαν χώρο ύπνου και όχι σαν χώρο που δουλεύεις ή βλέπεις τηλεόραση. Άφησε ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητό, tablet και laptop έξω από το δωμάτιο, λη προγραμμάτισέ τα σε night mode, καθώς το τεχνητό φως δυσκολεύει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο.

leave a reply

Your Review